edyni dodatkowo dodam, że niektóre dystrybucje mają problemy z obsługą niektórych urządzeń.. (weź tu zainstaluj neostrade ;] ale to jeszcze jest możliwe, gorzej jak karty muzycznej nie możesz skonfigurować )
ktore dystrybucje? wykrywanie sprzetu nie jest zalezne od zadnej dystrybucji, tylko od wersji kernela instalacja neostrady zajmuje mi jakies 5 minut albo krocej, najgorszy pierwszy raz, pozniej sam sie smiejesz z siebie jakie to latwe bylo ;p
Cytat:
MAndrake czy RedHat to już bardziej profesjonalne wersje, nie polecam początkującym.
rotfl Mandrake profesjonalne wersje (?) ? tak sie sklada, ze mandriva nazywana jest linuksem dla idiotow xD system do bolu prosty i złinołsiowaty.
A knoppix o ile mi wiadomo to czysty liveCD, nie mozesz go zainstalowac na dysku.
Cytat:
Który system waszym zdaniem jest lepszy ?
pytanie retoryczne? [/quote]
Ostatnio zmieniony przez X. 2006-06-19, 13:05, w całości zmieniany 2 razy
Hmmm... taki jaki jest tytul to taka mielismy prace na informie, generalnie to chlopcy prowadzili wszystko a my dziewczyny ocenialysmy
_________________ Someone once said: 'It’s the good girls who keep diaries. The bad girls never have the time. Me… I just wanna live a life I’m gonna remember. Even if I don’t write it down.
Jezeli ktos mowi, ze system X jest lepszy od Y, albo ze system Z jest dla idiotow to chyba nie wie o czym mowi. Tak samo porownywanie systemow firmy MS z GNU/Linux (a nie tylko kernelem) nie ma sensu.
Przepraszam, jesli bylem zbyt agresywny, w kazdym razie nie mam zamiaru wypowiadac sie na.. bezsensowny temat. Moze lepiej porozmawimy o cechach roznych otwartych systemow (nie tylko o linuksie). A jak juz koniecznie chcemy robic versus to moze np. Ubuntu vs Windows Me... albo Debian GNU/Linux vs Windows 2000 Advanced Server..
I nie ma sensu jechac na Windowsa. Nic to nie zmieni, a co najwyzej przysporzy wrogow. Nie podoba sie - nie uzywaj.
_________________ Imagine there's no Heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today
-----------------------------
JID: asmo@jabber.gda.pl
Ostatnio zmieniony przez asmo 2006-07-22, 21:14, w całości zmieniany 1 raz
A kto Ci wogole powiedzial ze nie umiem zainstalowac Windowsa Nic nigdzie takiego nie napisalem a jezeli wysnuwasz wnioski z czegos czego nie ma to moze masz sam problemy z zainstalowaniem wlasnie tego systemu
Po pierwsze pisze sie "w ogole" a po drugie wypowiedz byla kierowana do ciebie ale nie mowilem o tobie.
Cudak napisał/a:
A mam takie małe pytanie odnośnie linuxa - Czy można na jednym komputerze miec i Windowsa i Linuxa?
I inne systemy tez mozesz miec jednoczesnie.
swistu napisał/a:
a wlasnie - ktorego linuxa polecacie
Wczoraj postawilem Kubuntu i wlasnie ta dystrybucje bym ci polecil. Po dlugich doswiadczeniach z takimi dystrybucjami jak Slackware czy Debian praca z Kubuntu jest dla mnie troche dziwna. Wiele rzeczy zrobil za mnie i to tak jak nie chce. Ale z kolei nie jest tak zaautomatyzowany jak Mandriva czy Suse.
Cytat:
Wszsytkie zalety i wady zostały opisane... jedyni dodatkowo dodam, że niektóre dystrybucje mają problemy z obsługą niektórych urządzeń.. (weź tu zainstaluj neostrade ;] ale to jeszcze jest możliwe, gorzej jak karty muzycznej nie możesz skonfigurować )
Nie, nie. Dystrybucja to tylko Linux i zbior pakietow. A to jakie ma pakiety to tez zalezy od ciebie. Jak nie dziala to trzeba pomyslec i zrobic samemu. Przeciez nie zawsze chodzi o to by bylo zrobione. Lepiej dowiedziec sie troche o tym albo o tamtym. A instalacja Neostrady nie jest taka trudna. Uwierz mi.
sotharius napisał/a:
Osobiście na początek polecam wersje bootowalne (live np.SLAX, Knoppix), tak żeby zapoznać się z systemem, w końcu odpalając z płyty nic nie tracimy, a jak nam się spodoba, można wrzucić na dysk ;-) MAndrake czy RedHat to już bardziej profesjonalne wersje, nie polecam początkującym. Za to w miare przyjazne jest Ubuntu. Sam korzystałem ze średnio-zaawansowanego SuSe Linux i również nie narzekałem.
Z live cd to juz lepiej polecic cdlinux.pl. Dystrybucja oparta na Debianie i zawiera juz kadu (zamiennik GG) i to by wiele osob skusilo...Co do RedHata to ostatnia wersja bylo wydanie z numerkiem "9" i to juz troche dawno. Mowimy tu rzecz jasna o wersji darmowej. Teraz to tam zostaly same stare paczki....A z kolei Suse nie polece gdyz nie ma porzadnego menadzera pakietow i mozna sie czesto umeczyc z zaleznosciami.
X. napisał/a:
A knoppix o ile mi wiadomo to czysty liveCD, nie mozesz go zainstalowac na dysku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.