Forum Dyskusyjne :: przegrzewający się pecet

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Polecamy: hr SPSS

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Online & Offline » Komputery » przegrzewający się pecet

przegrzewający się pecet
Autor Wiadomość

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-07-20, 00:19   przegrzewający się pecet

cześć,
ostatnio na skutek upałów mam problem - komputer rozgrzewa się i restartuje co jakiś czas, bywa, że bardzo często.
Czy mozna w systemie wyłączyć to zabezpiecznie? Bo przypuszczam, że jest to jakośregulowane.

W bios mam automatic shutdown na pozycji disabled, więc od razu mówię, że to nie to.

lol. 

Wysłany: 2007-07-20, 00:35   

kup se nowe wiatraczki do kompa i juz, albo nie uzywac kompa za czesto jak na sloncu jest przykryj go czyms ;]

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-07-20, 06:18   

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: ja tez tak mialam!!
:rotfl:
a po wylaczeniu swieca sie jeszcze swiatelka? Moze masz jak ja cos z karta graficzna albo wiatraczki slabo chodza
Mozesz tez rozkrecic calosc wyciagnac radiator odkurzyc go i wszystko w srodku odkurzyc wiatraczki, zmeinic paste termojakas tam i moze pomoze :rotfl: [kotek bedzie dumny]

ja nei wiem czy dobrze powiedzialam wiec moze lepiej tak nie rob chyba ze ktos potweirdzi moje slowa :rotfl:
Ostatnio zmieniony przez Mokra 2007-07-20, 09:55, w całości zmieniany 1 raz  

#Prymas 
najśliczniejszy
kwietysta

Wysłany: 2007-07-20, 10:55   

Mnie się przy upałach zawiesza komputer, a nie resetuje. :p W tej chwili mam włączony dodatkowy wiatrak w obudowie, a przy ekstramalnych sytuacjach studzę go wiatrakiem dla ludzi.

Juan 

Wysłany: 2007-07-20, 12:52   

Jakbyś chociaż wyłączył to zabezpieczenie, to mógłby tobie się spalić komputer :P Radzę wymienić na mocniejszy zasilacz oraz tą pastę zmienic :P

*Tofman 
absztyfikant!

Wysłany: 2007-07-20, 17:20   

primo..

to co napisala Mokra napweno niezaszkodzi..

secundo..

niewiem jakim sprzretem dysponujesz ale zazwyczaj ludki maja pozakladane najtansze radiatory i wentylatork jakie tylko mozna wiec zainwestowanie w jakies drozsze ( czytaj wieksze i szybsze) napweno niezaszkodzi zwalszcza ze aura sprzyja :rotfl: dodam jeszzce ze dobzre by bylo popatrzec co sie tak gzreje tzn

zalzenie od spzretu sprawdz czy masz wntylatory

- na chipecie plyty
- na chipsecie karty graf
- przgrzewac moze sie rowzniez dysk

- a i specjalne nakladki w stajlu radiatora na kosci ram niesa niczym nadzwyczajnym jenak sa zadziej spotykane

- ze na procesorze powinien byc to chyba niemusze wspominac co ..? :rotfl:

generlnie dodam ze czasem wstraczy powiedzmy 3 wentylatory z dobrymi radiatorami dobrej klasy

bo niektorzy pzresadzaja wkladajac mnostwo 'śmiegielek' ktore dziala w ten sposob ze komputer po wlaczneiu malo nieodleci a o halasie jaki wydaje cale to ustrojstwo to juz niewpomne - wiec z glowa ludzie z glowa!

p.s. no chyba ze ktos ma akwarium w poblizu lub jakas stara chlodnice od duzego fiata jak jeden z moich znjomych to wystarczy rurki odpowiednio polaczyc :rotfl: :rotfl: :rotfl:

AHA JESZZCE COS - NIEKTORZY LUDZIE UWAZAJA ZE ZEBU KOMPUTER SIE DOBRZE CHLODZIL TZREBA MU OTWORZYC OBUDOWE - A WTEDY TEMPERATURA W SRODKU OBUDOWY WYROWNUJE SIE Z TEMP. W POKOJU A KILKA MALYCH WENTYLATOROW MIELI POWIETZREM W CALYM POMOESZCZENIU

JESLI WENTYLATORY SA DOBRE OBUDOWA POWINNA BYC ZAMKNIETA - DZIKI TEMU TE KILKA WENTYLATORKOW JEST W STRANIE WYCIAGNAC SZYBKO ZE SRODKA NADMIAR CIEPLEGO POWIETRZA ( tworzy sie rodzaj 'przeciagu' dtaletgo zreszta na tylenj scianie obudowy kazdy z was ma miesjce na zalozneie wentylatora - niestety zadko kto zaklada tam wentylator - a szkoda )

- z tym ze to przy zalozeniu ze ma sie dobre wentylatory bo jak sie niema to juz lepiej niech ta obudowa bedzie otwarta :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Ostatnio zmieniony przez Tofman 2007-07-20, 17:32, w całości zmieniany 4 razy  

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-07-21, 17:14   

no... wielkie dzięki. Nie mam waitraka na chipset karty i to ona najbardziej się nagrzewa (twardziel też nie ma ale nie jest nagrzany), więc to chyba to. Jutro komputer pod pachę i do serwisu :)

*Tofman 
absztyfikant!

Wysłany: 2007-07-21, 18:30   

tzn na dyski zadko kto zaklada chlodzenie ale to mzoe byc jeen z powoow ze jest to jedna z najczesciej psujacych sie czesci

w kazdym razie chlodzenie na procesorze i grafice to podstawa

pozniej w kolejnosci plyta glowna

z zadka - nakladki na ram

a pozniej to juz chyba tylko watercooling :)

#Prymas 
najśliczniejszy
kwietysta

Wysłany: 2007-07-21, 19:13   

Tofman napisał/a:
z zadka - nakladki na ram

Nie wiedziałem, że w zadku (czyt.: tylna część ciała) są nakładki na ram. Jak już używasz Firefoxa, to polecam wtyczkę zaznaczającą błędy. ;>

*Tofman 
absztyfikant!

Wysłany: 2007-07-21, 19:19   

firefoxa uzywam tylko dla tego ze oddalem laptopa z vista na gwarancje - padl dysk ;)

a co do beldow - jestes jedyna osoba ktora zwrocila na to uwage - gratuluje :)

p.s. reszta chyba niemiala problmow ze zrozumieniem ;)

Ostatnio zmieniony przez Tofman 2007-07-21, 19:26, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu