Wysłany: 2007-07-20, 00:19 przegrzewający się pecet
cześć,
ostatnio na skutek upałów mam problem - komputer rozgrzewa się i restartuje co jakiś czas, bywa, że bardzo często.
Czy mozna w systemie wyłączyć to zabezpiecznie? Bo przypuszczam, że jest to jakośregulowane.
W bios mam automatic shutdown na pozycji disabled, więc od razu mówię, że to nie to.
Wysłany: 2007-07-20, 06:18
ja tez tak mialam!!
a po wylaczeniu swieca sie jeszcze swiatelka? Moze masz jak ja cos z karta graficzna albo wiatraczki slabo chodza
Mozesz tez rozkrecic calosc wyciagnac radiator odkurzyc go i wszystko w srodku odkurzyc wiatraczki, zmeinic paste termojakas tam i moze pomoze [kotek bedzie dumny]
ja nei wiem czy dobrze powiedzialam wiec moze lepiej tak nie rob chyba ze ktos potweirdzi moje slowa
_________________ Bobek <3
uuu aaa yyy
Ostatnio zmieniony przez Mokra 2007-07-20, 09:55, w całości zmieniany 1 raz
Mnie się przy upałach zawiesza komputer, a nie resetuje. :p W tej chwili mam włączony dodatkowy wiatrak w obudowie, a przy ekstramalnych sytuacjach studzę go wiatrakiem dla ludzi.
niewiem jakim sprzretem dysponujesz ale zazwyczaj ludki maja pozakladane najtansze radiatory i wentylatork jakie tylko mozna wiec zainwestowanie w jakies drozsze ( czytaj wieksze i szybsze) napweno niezaszkodzi zwalszcza ze aura sprzyja dodam jeszzce ze dobzre by bylo popatrzec co sie tak gzreje tzn
zalzenie od spzretu sprawdz czy masz wntylatory
- na chipecie plyty
- na chipsecie karty graf
- przgrzewac moze sie rowzniez dysk
- a i specjalne nakladki w stajlu radiatora na kosci ram niesa niczym nadzwyczajnym jenak sa zadziej spotykane
- ze na procesorze powinien byc to chyba niemusze wspominac co ..?
generlnie dodam ze czasem wstraczy powiedzmy 3 wentylatory z dobrymi radiatorami dobrej klasy
bo niektorzy pzresadzaja wkladajac mnostwo 'śmiegielek' ktore dziala w ten sposob ze komputer po wlaczneiu malo nieodleci a o halasie jaki wydaje cale to ustrojstwo to juz niewpomne - wiec z glowa ludzie z glowa!
p.s. no chyba ze ktos ma akwarium w poblizu lub jakas stara chlodnice od duzego fiata jak jeden z moich znjomych to wystarczy rurki odpowiednio polaczyc
AHA JESZZCE COS - NIEKTORZY LUDZIE UWAZAJA ZE ZEBU KOMPUTER SIE DOBRZE CHLODZIL TZREBA MU OTWORZYC OBUDOWE - A WTEDY TEMPERATURA W SRODKU OBUDOWY WYROWNUJE SIE Z TEMP. W POKOJU A KILKA MALYCH WENTYLATOROW MIELI POWIETZREM W CALYM POMOESZCZENIU
JESLI WENTYLATORY SA DOBRE OBUDOWA POWINNA BYC ZAMKNIETA - DZIKI TEMU TE KILKA WENTYLATORKOW JEST W STRANIE WYCIAGNAC SZYBKO ZE SRODKA NADMIAR CIEPLEGO POWIETRZA ( tworzy sie rodzaj 'przeciagu' dtaletgo zreszta na tylenj scianie obudowy kazdy z was ma miesjce na zalozneie wentylatora - niestety zadko kto zaklada tam wentylator - a szkoda )
- z tym ze to przy zalozeniu ze ma sie dobre wentylatory bo jak sie niema to juz lepiej niech ta obudowa bedzie otwarta
Ostatnio zmieniony przez Tofman 2007-07-20, 17:32, w całości zmieniany 4 razy
no... wielkie dzięki. Nie mam waitraka na chipset karty i to ona najbardziej się nagrzewa (twardziel też nie ma ale nie jest nagrzany), więc to chyba to. Jutro komputer pod pachę i do serwisu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.