Forum Dyskusyjne :: Problem z przegrywaniem filmów z kamery

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Polecamy: hr statystyki

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Online & Offline » Komputery » Problem z przegrywaniem filmów z kamery

Problem z przegrywaniem filmów z kamery
Autor Wiadomość

Dominidlo 

Wysłany: 2007-09-09, 20:55   Problem z przegrywaniem filmów z kamery

Witam
Co mam:

Celeron 2,4GB, 1GB RAM
HandyCam DCR-HC19E (cyfrowa kamera na taśmy)
Karte FireWire
DVD Panasonic (wolnostojące)
(Nagrywarke CD, DVD)
Karta GeForce 5400

Z programów:
Win XP
XP Codek Pack 2.0.9 (miałem ffshow, też nie działało zgrywanie)
To co Windows oferuje do zgrywania filmów z kamery
Pinnacle Studio 9.0 (z Hollywood) (z pirackim kodem)
Ulead Video Studio 8.0 (reinstalowany i nic)

CEL:
1) Nagranie filmów z kamery na kompa
2) Nagranie na DVD, tak, aby można odtwarzać w zewnętrznym odtw. DVD (i dalej na TV).

PROBLEM:
Swego czasu dało się zgrywać filmy na kompa, nagle… przestało się dać. Nie wiem co się zmieniło w konfiguracji, ale jak nie kombinuje, to nie mogę wrócić do tego, żeby dało się zgrywać filmy (za pomocą FireWire).
Pinnacle Studio w ogóle przy starcie zgłasza nieokreślony błąd i się zamyka.
Ulead Video Studio 8.0 zgrywał, teraz przy daniu “capture” zgłasza błąd:
„Capture Module initiate failed. Cannot preview” następnie:
“Failes to build a preview graph” a na koniec, jak się zamyka aplikacje to:
„Instrukcja spod /numerki/ odwołuje się do pamięci pod adresem /numerki/. Pamięć nie może być „read” …”.
Windowsowki program zachowuje się podobnie.
Kolejny problem, to że jak nagrywam na DVD te pliki z kamery, które udało mi się stworzyć kiedyśtam, to moje zewn. DVD widzi tylko 2 z 7 plików (różnych formatów), o odtwarzaniu już nie ma mowy. Pewnie mam za oryginalne DVD, na innym mi poszły te pliki.

PYTANIE:
Czy ktoś umiałby pomóc mi okiełznać to? ;-)
A konkretniej, może da się coś poszperać na tym systemie, a ja nie to mam pomysł żeby postawić dziewiczy system Win XP i na nim poinstalować te różne rzeczy, ale może ktoś ma pomysł na jakaś konfiguracje (programów, sprzętu – np. kanału FireWire IEEE), sterowniki (szukałem i do FireWire i do kamery – bez skutku), codecki, słyszałem nawet że kolejność instalowanie może mieć znaczenie ( :-/ ). No i jakby to się udało, to jakie wybierać formaty, parametry, żeby moje DVD łyknęło te pliki.
Może ktoś miał podobne problemy i się udało?

Z góry bardzo dziękuję za każdą radę
Dominidlo

*Tofman 
absztyfikant!

Wysłany: 2007-09-10, 23:33   

dobra powli.. ( bo duzo tego )

po piewrwsze to nierozumie dlaczego nieprzeinstalujesz windowsa ( jak niewiadomo o co chodzi to walnac swiezy system i wtedy wiesz ze np jest cos nietak ze sprzretem o ile bedzie tak samo.. )

co do kolejnosci instalowania sprzetu - chodzi o to ze niektore sprzety instalujac maja przypisane na ktorym przerwaniu maja sie zainstalowac no i ztad powstaja konflikty bo to np. kilka kce sie zainstalowac na tymsamym albo jeden za cholere niebedzie dzialal na ktoryms tam itd.. jakby niebylo zazwyczaj zaczyna sie po instalacji windowsa od grafiki , muzyki itd.. ( czasem pomaga poprzekladanie kart w slotach pci )

[ Dodano: 2007-09-11, 00:35 ]
aha co do kodekow ja polecam k-lite codeck pack ;)

[ Dodano: 2007-09-11, 00:38 ]
co do softu to o pinaclu slyszalem ze dobry... ale adobe premier jeszcze lepszy

( osobiscie neizamuje sie obrobka wideo - tzn czasem renderuje cos z maxa i poznej obrabiam w win movie maker :rotfl: )

Ostatnio zmieniony przez Tofman 2007-09-11, 21:27, w całości zmieniany 1 raz  

Canis Minor 

Wysłany: 2007-10-07, 12:50   

Dominidlo - Swego czasu przegrywałem materiał z kamery w podobny sposób.
Kamera niniDV Panasonic NV-GS22 + Karte FireWire. Próbowałem wymienionych przez Ciebie programów, ale szukałem czegoś prostego i uniwersalnego. Zostałem przy Nero 7 z dodatkiem Nero Vision. Zgrywa materiał, edytuje go, dokonuje dowolnej konwersji i zgrywa na płytę DVD. Najbardziej jednak mi przeszkadzało, ze podczas zgrywania z kamery na HDD nie mogłem korzystać z kompa w inny sposób, nie zawsze wszystko zgralo się tak jak należy..
Obecnie poszedłem na łatwizne i jestem najbardziej zadowolony.
Kupiłem stacjonarną nagrywarkę DVD z wejsciem DV. Aby nie przepłacac wybralem wersje bez HDD, nagrywam material na DVD-RW, jeśli chcę coś dodać, zmienic, to film szybko z płytki na kompa i tyle :)
Dodatkowo na DVD można nagrac ulubiony film z TV i wyrzucic z niego niepotrzebne reklamy :)

Odpowiedz do tematu