Od pewnego czasu przy włączaniu kompa pojawiają mi się dziwne pasy na monitorze. Ogólnie monitor robi się biały, taki mleczny, ale spod spodu widać trochę pulpit ale niewyraźnie tak jakby za mgłą. Poza tym w poprzek ekranu widoczne są pasy mniej więcej pod kątem 45 stopni. W lewym górnym rogu gęściej w prawym dolnym rzadziej. Dopiero przy którymś entym restarcie jest wszystko ok. Jaka może być przyczyna? Monitor? Karta graficzna? (Radeon 9550) Please pomóżcie bo nie wiem co z tym zrobić.
Nie no monitor jest kineskopowy i do tego ma już swoje lata, więc nie dziwi mnie że się psuje. Tylko chciałam sie upewnić czy to faktycznie on, bo różnie to bywa. A kupić nowy i sie okaże że jednak to nie wina monitora... Jeszcze go poobserwuje trochę i zobaczę co wyniknie. O dziwo dzisiaj sie włączył normalnie;)
Jeśli kineskopowy to sprawdź czy masz funkcję rozmagnesowania kineskopu "degauss" i użyj jej, powinna ona włączać się automatycznie ale różnie bywa z różnymi monitorami dlatego ta funkcja dostępna jest z ręcznego poziomu.
Zobacz też czy nie ma blisko monitora jakiegoś źródła napięcia, które może wywołać nawet słabe pole magnetyczne jak przewód zasilający, głośniki zewnętrzne a już napewno nigdy nie zostawiaj blisko monitora telefonu komórkowego. Jeśli chcesz sprawdzić jaki to ma wpływ na stare monitory to połóż fona blisko monitora a z innego wyślij sobie eska lub sygnał i obserwuj ekran.
Sprawdź przewód sygnałowy czy jest dobrze dopięty.
Monitor przydałby się nowszy ale nadal myślę, że nie ma jeszcze powodu do rozpaczy
Dzięki za odpowiedź:) Spróbuje tej opcji z rozmagnesowaniem jak tylko problem sie powtórzy. Od 2 dni działa wszystko jak należy, chociaż wcześniej problem był codziennie przez kilka dni. Jakaś samoregeneracja czy co;) hehe. W każdym razie próbowałam paru rzeczy począwszy od ruszania kablami, więc być może któraś z nich pomogła, niestety nie wiem która;) W każdym razie dzięki:) Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.