Forum Dyskusyjne :: Gry planszowe - czy ktoś z Was gra?
Najlepsze forum młodzieżowe w Sieci!

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Online & Offline » Gry » Gry planszowe - czy ktoś z Was gra?

Gry planszowe - czy ktoś z Was gra?
Autor Wiadomość

Azgheros 

Wysłany: 2008-01-20, 20:19   Gry planszowe - czy ktoś z Was gra?

Ja uwielbiam gry planszowe. Fakt, że teraz mam marne możliwości aby grac, więc tylko od czasu do czasu, zagram w partyjkę Magii i Miecza (stara gra) - czy też zbieram informację o nowościach i przymierzam się do kilku gierek.

A Wy gracie w coś - a może graliście kiedyś?

He he he - w chińczyka to chyba jednak graliście?

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2008-01-20, 20:21   

w chinczyka w grzybobranie i takie tam, juz powol wyrasta siez teg;
swojego czasu bardzo duzo gralam w magie i miecz wlasnie

Sawka 
Forget the world...

Wysłany: 2008-01-20, 21:36   

W chińczyka nie grałam nigdy, grzybobranie obiło mi się o uszy, na czym to polega?
Zawsze chciałam mieć na własność monopol, ale jedyne co mi zostało to grać u innych ;/

A! Scrabble! :D Mam i gram kiedy tylko zastanę jakąś ofiarę ;D Ewentualnie poztaje mi kurnik. No i szachy, dziadka morduję, gdy nie narzeka że go głowa boli. I warcaby jeszcze

[ Dodano: 2008-01-20, 21:37 ]
A! Gra alkoholowa ;p

<3shala 
najśliczniejsza

Wysłany: 2008-01-20, 21:41   

scrabble i fortuna (straa wersja monopolu, na dukaty xD)
fajne są takie gry, szkoda że nie ma czasu ani chętnych by w nie pograć
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2008-01-20, 21:41   

chińczyk, kiedyś grzybobranie, scrabble, eurobiznes

Azgheros 

Wysłany: 2008-01-21, 09:38   

Grzybobranie - jeju, jak byłem malutki, to w coś takiego grałem. Jak pamiętem to na planszy kładło się pionki - grzyby i po prostu szło się o tyle pól i le wyrzuciło się kostką, gdy weszło się na pole z grzybami, to je się brało. Gdy wszyscy dotarli na metę, patrzyło się kto ma najwięcej grzybów - taka osoba wygrywała. jak widać 0 myślenia, 100% turlania - gra dla dzieci.

Obecnie i w naszym kraju wychodzą nowe gry planszowe, które deklasują to co kiedyś było, pod względem grywalności oraz wysokiego ograniczenia losowości (ale są też gry dla dzieci).

Magia i Miecz - choć bardzo losowa, to jednak był super gierką. To była polska edycja Talismana - który zresztą ponownie został wydany i można też kupić go w naszym kraju - niestety gra jest w języku angielskim.

No i te Monopole, Eurobiznsessy, Kosmobiznessy, Fortuna i Transbizness (czy jakos tak się to nazywało) - czyli wszelkie mutacje monopola - oj się grywało. Teraz tylko przez siec - ale to nie to samo, co usiąść w grupie znajomych i się bawić.

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2008-01-21, 19:37   

o jeszcze monopoly i scrable, gralam tez w warcaby i szachy ^^ ale nie wiem czy mozna to do planszowych zaliczyc..

Sawka 
Forget the world...

Wysłany: 2008-01-21, 20:47   

Oficjalnie są zaliczane do planszowych

matra 

Wysłany: 2008-01-21, 22:06   

chńczyk, grzybobranie, scrabble, eurobiznes - te najczęściej, takie klasyki (;
i do tego jeszcze kilka mniej znanych gierek.. ehh za dzieciaka to się grywało.. najczęściej eurobiznes.. pamiętam jak całą ulicą siadaliśmy u kumpla pod drzewem i się grało.. każdy chciał być bankierem (-% i te oszustwa z kasą ;D

---
tiruriru (-%

Azgheros 

Wysłany: 2008-01-22, 10:41   

A ktoś z Was grywał w - nie wiem jak się to nazywa de facto, gdzie były kartoniki z róznymi obrazkami (a włąściwie pary takich obrazków), kładło się je wszystkie na stole, równo ułóżone i obrazkami do dołu, a póxniej każdy brał po dwie sztuki, jeśli trafił w parę, brał ją i miał kolejny ruch. Kto zebrał najwiecej par ten wygrywał :) .

Ale widzę, że wszystko to dawne czasy - czyżbyście uważali sięjuż za starzy na gry planszowe?

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2008-01-22, 13:42   

Cytat:
A ktoś z Was grywał w - nie wiem jak się to nazywa de facto, gdzie były kartoniki z róznymi obrazkami (a włąściwie pary takich obrazków), kładło się je wszystkie na stole, równo ułóżone i obrazkami do dołu, a póxniej każdy brał po dwie sztuki, jeśli trafił w parę, brał ją i miał kolejny ruch. Kto zebrał najwiecej par ten wygrywał :) .

memory ;)

ale czy to gra planszowa?
grałam, mam nadal z takimi ładnymi obrazkami

matra 

Wysłany: 2008-01-22, 15:22   

Cytat:
Ale widzę, że wszystko to dawne czasy - czyżbyście uważali sięjuż za starzy na gry planszowe?
nie, po prostu nie ma z kim i w co. wszystko pochowane, poza tym z większości mimo wszystko wyrosłam, bo co innego grać w eurobiznes, a co innego w grę przeznaczoną dla 6latków (;

a memory fajna (;

---
tiruriru (-%

Azgheros 

Wysłany: 2008-01-26, 09:26   

Memory - no tak. Fajna zabawa była - tylko później moja siostra zaczęła stosować pewną technikę w tej grze i zaczęła non-stop wygrywać. Hmm - nie grałem w memory co najmniej kilkanaście lat.

Faktycznie - najgorsze to jest brak czasu i brak osób z kim można byłoby pograć, ale czasami jednak uda się coś zorganizować :) .

A jest jeszcze jedna fajna gra - w którą można grać bez względu na wiek: SCRABBLE (nawet tutaj ktoś wspomniał tą nazwę). Teraz jak przyjeżdżam do siostry to czasami w tą grę gramy (siostra mieszka z mężem w innym mieście niż ja).

Mania 

Wysłany: 2008-01-26, 09:37   

No to chyba jestem pierwsza ktora za tego typu "zabawkami" nie przepadam... Nudziłam sie przy tym jak ch**era, a do tego nie umiałam usiedzieć w jednym miejscu tyyyle czasu. Wygrane w tego typu gierkach mnie raczej nie zadowalały... zero korzysci = strata czasu.

Szachy i warcaby- no w sumie jesli to gry planszowe... to sa moimi ulubionymi.

Pustke w moim dziecinstwie po planszach zastapiłam kartami :ups:

ViniCator 

Wysłany: 2008-02-03, 16:03   

Mokra napisał/a:
swojego czasu bardzo duzo gralam w magie i miecz wlasnie

Magia i miecz ^^
Mi jest zal tylko tego, że sprzedałem kiedyś tą grę... (mialem wszytskie częscie drugiej edycji)

Co do innych gier to grałem zazwyczaj z bratem, no a że ja jestem dzieckiem kosmosu to zawsze jakoś udziwałem maksymalnie zasady i reguły, bądź w drugą stronę - np w takim monopolu domki robiły za wioski przeznaczone na atak nuklearny zaś banknoty słuzyły do zabaw w jakieś brudne interesy xD

*Lenka 
yeah

Wysłany: 2008-02-03, 16:23   

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Kogo widze[?!]

szok.

daniek1 

Wysłany: 2008-02-19, 17:37   Gra "Mistrz Logiki"

Słyszał ktoś o gierce "Mistrz Logiki"?
Znalazłem na strychu i się zastanawiam, o co w tym chodzi. :ups:
Ostatnio zmieniony przez daniek1 2008-02-19, 17:39, w całości zmieniany 1 raz  

gluchy002 

Wysłany: 2008-02-20, 20:25   

Ja gram w monopol i chinczyka oraz szachy XD

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2008-02-20, 21:38   

dziś u babci znalazłam szczątki mojej ukochanej gry. Skaczące czapeczki to była najfajniejsza gra, jaką miałam. Szkoda, że już tylko szczątki po niej zostały :/ chociaż może w piwnicy znajdę reszte?

Giętki 

Wysłany: 2008-06-14, 00:42   

Azgheros napisał/a:
nie wiem jak się to nazywa de facto, gdzie były kartoniki z róznymi obrazkami (a włąściwie pary takich obrazków)
Memory? ja miałem takie Supermemo a kuzyn superpamięć. Grało się.
Zaczynałem jak chyba każdy od warcab. grałem też w szachy, ale średnio je lubię.
Najlepszy był oczywiście monopol, te godziny baa! dni i noce spędzone przy niekończących się sesjach ;)
z Chińczyka szybko wyrosłem, w międzyczasie był Twister, a teraz to już tylko Scrabble.
grałem też kiedyś w jakąś gre fantasy, ale to chyba nie była wspomniana Magia i Miecz. Na najlepsze gry typu Monopol lub jakieś fantasy niestety nie ma czasu, dokończenie rozgrywki od rana do nocy czasami nie wystarczało, a jeśli kilka osób ma znaleźć tyle wolnego czasu w tym samym czasie to jest to prawie niewykonalne...

...dzieciństwo, to były czasy...

Odpowiedz do tematu