Wysłany: 2008-01-20, 20:19 Gry planszowe - czy ktoś z Was gra?
Ja uwielbiam gry planszowe. Fakt, że teraz mam marne możliwości aby grac, więc tylko od czasu do czasu, zagram w partyjkę Magii i Miecza (stara gra) - czy też zbieram informację o nowościach i przymierzam się do kilku gierek.
W chińczyka nie grałam nigdy, grzybobranie obiło mi się o uszy, na czym to polega?
Zawsze chciałam mieć na własność monopol, ale jedyne co mi zostało to grać u innych ;/
A! Scrabble! Mam i gram kiedy tylko zastanę jakąś ofiarę ;D Ewentualnie poztaje mi kurnik. No i szachy, dziadka morduję, gdy nie narzeka że go głowa boli. I warcaby jeszcze
[ Dodano: 2008-01-20, 21:37 ]
A! Gra alkoholowa ;p
Wiek: 18 Dołączyła: 08 Sie 2006 Posty: 1492 Skąd: Psycholandia
Wysłany: 2008-01-20, 21:41
scrabble i fortuna (straa wersja monopolu, na dukaty xD)
fajne są takie gry, szkoda że nie ma czasu ani chętnych by w nie pograć
_________________ Nikt nie będzie wiedział, kim jestem,
tylko suknia mnie zdradzi szelestem,
więc założę na szyję kapelusz,
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.
Grzybobranie - jeju, jak byłem malutki, to w coś takiego grałem. Jak pamiętem to na planszy kładło się pionki - grzyby i po prostu szło się o tyle pól i le wyrzuciło się kostką, gdy weszło się na pole z grzybami, to je się brało. Gdy wszyscy dotarli na metę, patrzyło się kto ma najwięcej grzybów - taka osoba wygrywała. jak widać 0 myślenia, 100% turlania - gra dla dzieci.
Obecnie i w naszym kraju wychodzą nowe gry planszowe, które deklasują to co kiedyś było, pod względem grywalności oraz wysokiego ograniczenia losowości (ale są też gry dla dzieci).
Magia i Miecz - choć bardzo losowa, to jednak był super gierką. To była polska edycja Talismana - który zresztą ponownie został wydany i można też kupić go w naszym kraju - niestety gra jest w języku angielskim.
No i te Monopole, Eurobiznsessy, Kosmobiznessy, Fortuna i Transbizness (czy jakos tak się to nazywało) - czyli wszelkie mutacje monopola - oj się grywało. Teraz tylko przez siec - ale to nie to samo, co usiąść w grupie znajomych i się bawić.
chńczyk, grzybobranie, scrabble, eurobiznes - te najczęściej, takie klasyki (;
i do tego jeszcze kilka mniej znanych gierek.. ehh za dzieciaka to się grywało.. najczęściej eurobiznes.. pamiętam jak całą ulicą siadaliśmy u kumpla pod drzewem i się grało.. każdy chciał być bankierem (-% i te oszustwa z kasą ;D
_________________ Lord, Help me be the person my dog thinks I am.
A ktoś z Was grywał w - nie wiem jak się to nazywa de facto, gdzie były kartoniki z róznymi obrazkami (a włąściwie pary takich obrazków), kładło się je wszystkie na stole, równo ułóżone i obrazkami do dołu, a póxniej każdy brał po dwie sztuki, jeśli trafił w parę, brał ją i miał kolejny ruch. Kto zebrał najwiecej par ten wygrywał .
Ale widzę, że wszystko to dawne czasy - czyżbyście uważali sięjuż za starzy na gry planszowe?
A ktoś z Was grywał w - nie wiem jak się to nazywa de facto, gdzie były kartoniki z róznymi obrazkami (a włąściwie pary takich obrazków), kładło się je wszystkie na stole, równo ułóżone i obrazkami do dołu, a póxniej każdy brał po dwie sztuki, jeśli trafił w parę, brał ją i miał kolejny ruch. Kto zebrał najwiecej par ten wygrywał .
memory
ale czy to gra planszowa?
grałam, mam nadal z takimi ładnymi obrazkami
_________________ "Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje, ale nikt do końca jej nie rozumie"
Ale widzę, że wszystko to dawne czasy - czyżbyście uważali sięjuż za starzy na gry planszowe?
nie, po prostu nie ma z kim i w co. wszystko pochowane, poza tym z większości mimo wszystko wyrosłam, bo co innego grać w eurobiznes, a co innego w grę przeznaczoną dla 6latków (;
a memory fajna (;
_________________ Lord, Help me be the person my dog thinks I am.
Memory - no tak. Fajna zabawa była - tylko później moja siostra zaczęła stosować pewną technikę w tej grze i zaczęła non-stop wygrywać. Hmm - nie grałem w memory co najmniej kilkanaście lat.
Faktycznie - najgorsze to jest brak czasu i brak osób z kim można byłoby pograć, ale czasami jednak uda się coś zorganizować .
A jest jeszcze jedna fajna gra - w którą można grać bez względu na wiek: SCRABBLE (nawet tutaj ktoś wspomniał tą nazwę). Teraz jak przyjeżdżam do siostry to czasami w tą grę gramy (siostra mieszka z mężem w innym mieście niż ja).
Wysłany: 2008-01-26, 09:37
No to chyba jestem pierwsza ktora za tego typu "zabawkami" nie przepadam... Nudziłam sie przy tym jak ch**era, a do tego nie umiałam usiedzieć w jednym miejscu tyyyle czasu. Wygrane w tego typu gierkach mnie raczej nie zadowalały... zero korzysci = strata czasu.
Szachy i warcaby- no w sumie jesli to gry planszowe... to sa moimi ulubionymi.
Pustke w moim dziecinstwie po planszach zastapiłam kartami
_________________ Nigdy nie bedziesz pewien niczego
swojego czasu bardzo duzo gralam w magie i miecz wlasnie
Magia i miecz ^^
Mi jest zal tylko tego, że sprzedałem kiedyś tą grę... (mialem wszytskie częscie drugiej edycji)
Co do innych gier to grałem zazwyczaj z bratem, no a że ja jestem dzieckiem kosmosu to zawsze jakoś udziwałem maksymalnie zasady i reguły, bądź w drugą stronę - np w takim monopolu domki robiły za wioski przeznaczone na atak nuklearny zaś banknoty słuzyły do zabaw w jakieś brudne interesy xD
dziś u babci znalazłam szczątki mojej ukochanej gry. Skaczące czapeczki to była najfajniejsza gra, jaką miałam. Szkoda, że już tylko szczątki po niej zostały chociaż może w piwnicy znajdę reszte?
_________________ "Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje, ale nikt do końca jej nie rozumie"
nie wiem jak się to nazywa de facto, gdzie były kartoniki z róznymi obrazkami (a włąściwie pary takich obrazków)
Memory? ja miałem takie Supermemo a kuzyn superpamięć. Grało się.
Zaczynałem jak chyba każdy od warcab. grałem też w szachy, ale średnio je lubię.
Najlepszy był oczywiście monopol, te godziny baa! dni i noce spędzone przy niekończących się sesjach
z Chińczyka szybko wyrosłem, w międzyczasie był Twister, a teraz to już tylko Scrabble.
grałem też kiedyś w jakąś gre fantasy, ale to chyba nie była wspomniana Magia i Miecz. Na najlepsze gry typu Monopol lub jakieś fantasy niestety nie ma czasu, dokończenie rozgrywki od rana do nocy czasami nie wystarczało, a jeśli kilka osób ma znaleźć tyle wolnego czasu w tym samym czasie to jest to prawie niewykonalne...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - własciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.