z podstawówki : Dzieci z Bullerbyn
z gimnazjum : Buszujący w zbożu,
z liceum : Potop
_________________ . . .
musicie byc jak szalona rzeka
jak tajfun który obala mur
a jednocześnie tak tajemniczy
jak księzyc co wygląda tu zza chmur
. . .
Z podstawowki: Ten Obcy, W pustyni i w puszczy
Z liceum:Quo Vadis, Trylogia Sienkiewicza, Lord Jim, Przedwiosnie, Kordian, Opowiadania Borowskiego.
Studia: wielkie pytania psychologii
_________________ Dobrą stroną upadania jest to, że dajemy naszym przyjaciołom szanse by nas podtrzymali
Wiek: 18 Dołączyła: 08 Sie 2006 Posty: 1495 Skąd: Psycholandia
Wysłany: 2007-04-25, 18:32
"Cierpienia młodego Wertera" a dlaczego? Bo podobały mi się jego przemyślenia.
_________________ Nikt nie będzie wiedział, kim jestem,
tylko suknia mnie zdradzi szelestem,
więc założę na szyję kapelusz,
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.
dla mnie jeszcze swietna jest "Antygona" a z podstawowki to "Ten obcy" mi sie tylko podobal...
_________________ ... ŻYJ SZYBKO ...
... KOCHAJ MOCNO ...
... UMIERAJ MŁODO ...
*faris
Wysłany: 2007-04-25, 22:23
Podstawówka: W pustyni u puszczy, Ania z Zielonego wzgórza, Szatan z siódmej klasy, Dzieci z Bullerbyn, Ten Obcy
Gimnazjum: Faraon, Kamienie na Szaniec, Świętoszek, Zemsta
Liceum : Potop, Nowy wspaniały świat, Mistrz i Małgorzata, Zbrodnia i kara, Nad Niemnem
[ Dodano: 2007-04-25, 22:24 ]
ja nie uzasadnię porządnie, po protu to co lekkie i przyjemne to kocham czytać xD
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Robinson Cruzoe, podobala mi sie cholernie cala ta wizja, zalozenie, troche nierealne i przesadzone, a jednak. ta jego "praca u podstaw", przywiazanie do przyrody.
_________________ "tu gdzie mnie nie ma świat umiera
i o litość blaga każde drzewo kamień książka rym"
Moje ulubione lektury to:
Dzieci z Bullerbyn - najzabawniejsza i najlepsza książka dla dzieci
Oto jest Kasia - zabawna
Robinsone Cruzoe - strasznie ciekawa i wciągająca
Cierpienia młodego Wertera - bardzo do mnie przemówiła
Mendel Gdański - cieniutka nowela, ale wstrząsająca
To na razie tyle, jak sobie jeszcze przypomnę to napiszę. Aktualnie jestem w trakcie ( zostało mi jeszcze około 100 stron do końca) czytania "Lalki". I już z czystym sumieniem mogę ją dodać do ulubionych lektur. W moim notowaniu jest na najwyższym miejscu. Oby więcej takich świetnych lektur
Wysłany: 2007-05-01, 17:23
Apple napisał/a:
Macie jakieś ulubione lektury szkolne?
Mam. Podobały mi się "Cierpienia młodego Wertera", książki Prusa... "Pana Tadeusza" też mi się przyjemnie czytało.
A tak poza tym to... Teraz już nic mi do głowy przyjść nie chce.
Nie będę zagłębiać się w podstawówkę, ale jeżeli chodzi o LO to:
Zbrodnia i kara
Mistrz i Małgorzata
Lalka
Przedwiośnie
Folwark zwierzęcy
Jądro ciemności
Szatan z siódmej klasy i Sposób na Alcybiadesa - bardzo radosne i wesolutkie lektury z podstawówki
Kamienie na szaniec - gimnazjum, tak mnie książka zafascynowała że nawet na maturze o niej mówiłam
Dżuma - liceum, najlepiej mi się ją czytało ze wszystkich lektur w liceum
_________________ Bezapelacyjnie do samego końca... mojego lub jego...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - własciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.