Forum Dyskusyjne :: (ręceprecz odtybetu) :: Terry Pratchett
Profesjonalne pozycjonowanie strony internetowej.

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Rozrywka » Czytelnia » Terry Pratchett

Terry Pratchett
Autor Wiadomość

#Mokra 
mupa

Wysłany: 2008-04-18, 13:30   Terry Pratchett

Tak jokos mnie zainspirowalo. Czytaliscie jego ksiezki? Co sadzicie o swiecie Dysku, ktore czesci podobaly sie wam najbardziej.

Tabris88 
Papa

Ostrzeżeń:
 1/3/6

Wysłany: 2008-04-18, 14:13   !

Owszem czytałem, Guards! Guards! oraz Interesting Times.

Słyszałem kilka opinii, że w językowej wersji polskiej jest bardzo kiepsky więc szarpnąłem się na angielską.

Z tego co zrozumiałem (bariery językowe i czysto Dyskowe) trochę się pośmiałem, trochę pokrzywiłem. Ogólnie rzecz biorąc zapowiada się interesująco.

Zapadają w pamięć Słonie, Żółw oraz wynalazky Pana Dibblera Onna stick! Inna bun! oraz PAN ŚMIERĆ POJAWIAJĄCY SIĘ ZE SWOIM ZŁOTYM ZEGARKIEM.

:hurra:

#Mokra 
mupa

Wysłany: 2008-04-18, 14:17   

Tabris88 napisał/a:
Słyszałem kilka opinii, że w językowej wersji polskiej jest bardzo kiepsky więc szarpnąłem się na angielską.

jestem za glupia na wersje lepsze w takim razie..
Tabris88 napisał/a:
PAN ŚMIERĆ POJAWIAJĄCY SIĘ ZE SWOIM ZŁOTYM ZEGARKIEM.

on mial zegarek w ksztaucie klepsydry..

Ja zdecydowanie wole te czesci z czarownicami; Niania Ogg ze swoimi sprosnymi piosenkami i Greebo kot gwalciciel; Babcia i Margat, ktorej matka niezbyt dobrze umiala pisac i zamiast Margaret wyszlo to co wyszlo ^^

Tabris88 
Papa

Ostrzeżeń:
 1/3/6

Wysłany: 2008-04-18, 14:33   !

A też fakt, ten złoty zegarek to był jego, a nie innych stworzeń.

A cały Niewidzialny Uniwersytet razem ze zdziadziałymi Czarrodziejami? :D

Lub wspaniałe miasto Ankh-more-Pork, palone, zalewane, palone, zalewane i grabione nocą przez bandy ogrów lub klnących, pijanych w sztok krasnoludów. ;)

#Mokra 
mupa

Wysłany: 2008-04-18, 14:34   

Cytat:
Lub wspaniałe miasto Ankh-more-Pork, palone, zalewane, palone, zalewane i grabione nocą przez bandy ogrów lub klnących, pijanych w sztok krasnoludów.

w ktorych roilo sie od trolli ktorzy wg czarownic zamiast chodzic wyprostowani w garniutrach przenioslo by sie pod most a swiat stalby sie szczesliwszy

poem sometimes 

Wysłany: 2008-04-18, 14:50   

Nie wiem, czy wersja polska jest kiepska, mnie się bardzo podobała. Przeczytałem kilkanaście części. W wolnej chwili planuję jeszcze kilka. Niesamowita rozrywka, czyta się to bardzo lekko. Najbardziej lubię chyba części o Straży Miejskiej :P

Uszy zatrzaśnij: ja Ciebie usłyszę -

I ja do Ciebie bez nóg znajdę drogę

I bez ust krzyk mój cisnę w Twoją ciszę"

daeone 

Wysłany: 2008-04-18, 22:47   

Lubie tego autora i jego Świat Dysku podoba mi sie humor w jego powiesciach :)

szaluna 

Wysłany: 2008-04-23, 02:39   

Uwielbiam jego twórczosc. W środę ide kupic sobie Straż Nocną, bo w empiku są 25% zniżki na wszystkie książki (Miedzynarodowy Dzień Książki 23.04.08), a tylko tej mi brakuje do Pratchett`owej kolekcji. A tak na marginesie czytał juz ktos z Was ,,Straż.."? Jakie wrażenia?
Ostatnio zmieniony przez szaluna 2008-04-23, 02:40, w całości zmieniany 1 raz  

loveblind 

Wysłany: 2008-04-23, 16:27   

Ja szczerze mówiąc dopiero do Pratchetta się zabieram (mój facet jest wielkim fanem i bardzo go zachwala). A ta znizka 25% taniej w Empiku to jest w sklepie internetowym, w salonach jest inna bierzesz 3 ksiązki- płacisz za dwie...

#Mokra 
mupa

Wysłany: 2008-04-25, 21:41   

Ostatnio szukalam jegnego z moich ulubionych fragnentow, znajdouje sie w czesci "Wyprawa czarownic":

Cytat:
-Słuchaj no, może zwolnij z tym piciem - zaproponowała babcia,kiedy kelner postawił przed nianią Ogg kolejną butelkę. - Nie ufałabym drinkom, jeśli są zielone.
-Bo to nie jest prawdziwy drink - odparła niania. - Na etykiecie piszą, że jest zrobiony z ziół. Z samych ziół nie można zrobić nic mocniejszego. Skosztuj kropelkę.
Babcia powąchała otwartą flaszkę.
-Pachnie anyżkiem - stwierdziła.
-Na butelce napisane jest "Absynt" - dodała niania.
-To poprostu inna nazwa piołunu -poinformowała Margat, która znała się na ziołach. -W poradniku czytałam, że pomaga na kłopoty żołądkowe i zapobiega wzdęciom po posiłkach.
-Same widzicie - ucieszyła się niania Ogg - Zioła. Top właściwie lekarstwo.

*faris 

Wysłany: 2008-06-14, 17:20   

Aaaaa, czytałam kilka jego książek. Nawet bardzo fajne. Ciekawy sposób pisania xD

Przede wszystkim - Piramidy :serce: :serce: Najlepsza jak dla mnie.
Kilka książek z żadnego cyklu, ale całkiem przyjemnie się czytało je.

No i ze świata Dysku Kolor Magii, czy Straż! Straż! - jak dla mnie genialne.
Na razie nie mam czasu na czytanie, ale jest to jeden z autorów, który czeka w kolejce ^^
Mumiiiiinki!

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-08-13, 11:04   

Ja byłem ostatnio w bibliotece miejskej na łowach i zauważyłem kilka książek z tego cyklu.Doszedłem do wniosku że fajnie było by sie za to wziąść przez wakacje.Tylko że nie wiedziałem które opowiadanie wybrać.Mój wybór padł na chybił-trafił.... Traf chciał że wypożyczyłem książke pt. "Mort". Zajebiście mi sie ją czyta.Zajebisty humor ma ten Terry. Serio jestem pod wrażeniem niektórych niby nic nie znaczących motywów a dodających wiele uroku temu światu. Jak myślicie co wypożyczyć po przeczytaniu "Morta" z cykl "Świat dysku" ? Tylko sie sprężcie bo znająć życie pochłone te ksiązke w 3 dni. :ok:

WOLNY ŚLONSK

#Mokra 
mupa

Wysłany: 2008-08-13, 13:54   

Dżem napisał/a:
ak myślicie co wypożyczyć po przeczytaniu "Morta" z cykl "Świat dysku" ? Tylko sie sprężcie bo znająć życie pochłone te ksiązke w 3 dni.

ja goraco polecam cykl o czarownicach :rotfl:
trzy wiedzmy, Wyprawa czarownic, Carpe Jugulum[czy jakos tak] polecam tez straz nocna :rotfl: :rotfl: w sumie to wszystko jest swietne; najmniej polecala bym Maskarade, Kapelusz pelen magii to raczej malo ciekawa lektura dla chlopca...

Odpowiedz do tematu