Wojaczek - postać barwna. Poeta przeklęty. Alkoholik. Wariat. Żył jak mu się podobało, umarł młodo. Poruszał tematy miłości i śmierci, kobiety i ojczyzny. Odważny. Obsceniczny. Nie uznawał konwenasów i może właśnie dlatego podziwiam jego twórczość Jestem niezmiernie ciekawa waszej opinii na temat jego życiopisania.
_________________ Normalność jest linoskoczkiem nad otchłanią anormalności.
W. Gombrowicz
Nie, nie rozumiem. Ten wiersz należy do moich ulubionych i nie chodzi o nim wcale o to, że pod. lir. pożąda własną matkę czy że porównuje ją do wędliny. Czytałam o tym niedawno w "Prawdziwym życiu bohatera". Poza tym kontrowersja to drugię imię Wojaczka. Dlatego właśnie był poetą przeklętym. Jeżeli o mnie chodzi, to uważam, że przykre jest, że W. nie widział nawet swojej córki... Ale łączę jego życie z pisaniem. Teraz te dwie rzeczy są już dla mnie nierozłączne
W. Gombrowicz
Kiedy przeczytałam ten wiersz po raz pierwszy, pomyślałam sobie, że jego autor musiał mieć po prostu schizofrenię. Nie rozumiałam go ani trochę, ale podobał mi się. Potem przeczytałam go kolejny raz i kolejny. Zinterpretowałam go w taki sposób, że pod. lir. ma ciężką sytuację w domu. Mit rodzinny brzmi jak mit dobrego domu, który tak naprawdę kryje patologię. Jednak Wojaczek nie miał patologicznej rodziny. Mit rodzinny to wyraz jego dziecinnego głodu, braku czegoś, chęć cofnięcia się w przeszłość tak, by móc odczuwać jak dziecko. Erotyzm u Wojaczka widać na każdym kroku, jednak pod nim kryje się głęboka wrażliwość. Wulgarność u niego nie istnieje bez celu. Kiełbasa nie jest więc jego matką. Matka nie jest kiełbasą. On nie ma kompleksu Edypa. Czuje brak. Brak nie do wytrzymania. Wszechogarniający. Który wyraża w typowy dla siebie, wulgarny i obsceniczny sposób. (A teraz pewnie jakiś wojaczkolog patrzy na moją wypowiedź z politowaniem ). Pozdrawiam!
W. Gombrowicz
MARTA LASKOWSKA
Wysłany: 2008-03-03, 07:00
Witam!Może ktoś jest w stanie mi pomóc?Poszukuję książki:"Który jest.Rafał Wojaczek w oczach przyjaciół,badaczy i krytyków".Nigdzie nie mogę jej kupić,a bardzo potrzebuję do pracy magisterskiej o Wojaczku...
Wysłany: 2008-03-05, 20:36
Czasami mnie do niego porównują z racji osobowości, zdarza się i że z twórczości chociaż to raczej złudzenie, bo choć czasem widać jakieś podobieństwo z racji naturalizmu to różnice są znaczne. Prawda jest taka że prócz kilku genialnych wierszy większość jak sam przyznawał to grafomania, ale właśnie wielkich pisarzy ceni się za ten błysk geniuszu a nie za regularność.
Ostatnio zmieniony przez Calm 2008-03-05, 20:36, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2008-03-06, 15:12
Wiesz tak się składa, że jak człowiek żre już glebę to jednak można kogoś do niego porównać ponieważ był. Szczególnie, jeśli to jest osoba znana pozostają po nim nie tylko wspomnienia ale i liczne biografie, anegdoty etc. Nie zapominaj, że Wojaczek zmarł w 1971 roku i akurat to porównanie dała osoba znająca go osobiście. Mam w dupie do kogo mnie porównują, nawet mnie to denerwuje, ale nie sposób tego uniknąć.
Taaak, po śmierci znanej osoby wszyscy wokół, którzy kiedyś widzieli ją w oddali na chodniku 'znają' ją. Bliska mi osoba studiowała razem z jego bratem, więc gwoli tego Wojaczka znała i z tego, co wiem, to średnio chwalebne być mu podobnym w sposób bardziej, rzekłbym, osobisty.
A z tego, co wiem, to do żyjącej osoby też kogoś porównać 'mimo, że' jest.
Co mnie najbardziej rozbawiło to łatwość z jaką przyznałeś się do tego 'podobieństwa', które - jak zaznaczasz później - denerwuje Cię. Niezbyt to sensowne, dość odważne, no ale każdy dowartościowuje się jak może, shala jest Gombrowiczem, ja Sapkowskim ( xD ), a Ty Wojaczkiem.
_________________ "tu gdzie mnie nie ma świat umiera
i o litość blaga każde drzewo kamień książka rym"
Wiek: 18 Dołączyła: 08 Sie 2006 Posty: 1492 Skąd: Psycholandia
Wysłany: 2008-03-06, 22:23
Mordred napisał/a:
no ale każdy dowartościowuje się jak może, shala jest Gombrowiczem
to mnie próbują tak dowartościować, ja nigdy o sobie tego nie powiedziałam. Tak gwoli sprostowania.
_________________ Nikt nie będzie wiedział, kim jestem,
tylko suknia mnie zdradzi szelestem,
więc założę na szyję kapelusz,
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.
Ostatnio zmieniony przez shala 2008-03-06, 22:24, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2008-03-06, 22:26
Osoba znająca go osobiście Amen, wątpię abyś bardziej wiedział czy go znała bliżej lub dalej i nie Tobie to oceniać. A dowartościowywać się nie muszę i bądź tego pewien jak wyżej sam sie do niego nie porównałem. I po co się przypierdalać?
Ostatnio zmieniony przez Calm 2008-03-06, 22:27, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - własciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.