Forum Dyskusyjne :: Polećcie mi kryminał

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Rozrywka » Czytelnia » Polećcie mi kryminał

Polećcie mi kryminał
Autor Wiadomość

Kanciasta

Wysłany: 2007-02-13, 09:08   Polećcie mi kryminał

Witam! Zwracam się do wszystkich czytelników z pytaniem - jaki kryminał byście mi polecili. Przeczytałam już wszystkie książki Agathy Christie, Conan Doyla i Marininy i utknęłam. Co jest godne polecenia wg Was? Czekam na propozycje. :help:

DiAbEłEk 

Wysłany: 2007-02-16, 21:19   

przeczytaj Cobena, Browna, to moze nuie go konca kryminały ale wciagaja rownie silnie, pozatym ja ostatio jestem fanka Haruki Murakami japonskiego autora, ktory przenosi Cie wręcz w swiat gbohatera. Moge z czystym sumieniem polecic "Ojca chrzestnego " i jego kontynuacje czyli "sycylijczyk". Pozdrawiam i życze przyjemnej i wciagajacej lektury.

Kanciasta

Wysłany: 2007-02-28, 13:45   

Dzięki Diabełku. "Ojciec chrzestny" już za mną na szczęście. Jeśli chodzi o Murakamiego to strzał w dziesiątkę! Zaczęłam czytać Sputnik Sweetheart. Rewelacyjna książka. Podoba mi się styl Murakamiego i już się nie dziwię, że taka na niego moda. Które z jego książek podobały Ci się najbardziej?

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2007-02-28, 13:58   

to już może nie do końca kryminały ale książki Joanny Chmielewskiej

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-02-28, 14:04   

Rdzawa napisał/a:
Joanny Chmielewskiej

Tak, to jest kryminal ale z przymrozeniem oka. W podobnej konwencji moze byc: "Kapelusz za sto tysiecy" Adama Bahdaja

Poza tym "Irlandzkie zloto" Greeley`a - to polecam choc nei jest to taki typowy kryminal
I pare ksiazek Chandlera
Ostatnio zmieniony przez Mokra 2007-02-28, 19:30, w całości zmieniany 1 raz  

mentusz93 

Wysłany: 2007-03-01, 08:26   

Poczytaj sobie książki Roberta Ludluma. Może ci się spodobają, słyszałem że nieźle pisze koleś;)

Pablo_MX 

Wysłany: 2007-03-12, 13:19   

Ostatnio przeczytałem Krytykę zbrodniczego rozumu to jeśli lubisz krymianał z historią w tle i ciekawą akcją. Ze spokojniejszych, ale znacznie bardziej zawiłych pod wzgledem konstrukcji to zerknij na książki Donny Leon.
Ostatnio zmieniony przez Pablo_MX 2007-03-12, 13:19, w całości zmieniany 1 raz  

*faris 

Wysłany: 2007-03-12, 13:25   

"I odpuść nam nasze winy" - ciekawy kryminał, bardzo wciągający, z nutą historii religi i jej wykorzystywania
"Azazel" - dość ciekawy wciągający, rosyjski
"Niewinny" - Cobena, wciąga,
"Nie mów nikomu" - Cobena, jego najlepsza książka, mi się strasznie podobała
albo książki Grangé Jean-Christophe : Kamienny krąg, Imperium Wilków, Purpurowe rzeki, wszystkie 3 są warte przeczytania :)
Mumiiiiinki!

Kanciasta

Wysłany: 2007-03-12, 13:25   

Dzięki Pablo. Donnę Leon czytałam - szczególnie podobała mi się Śmierć w La Fenice. Natomiast Krytyka... wygląda całkiem apetycznie. Może zajrzę do niej, przechodząc obok księgarni. Czy to coś podobnego do książek Umberto Eco?

[ Dodano: 2007-03-12, 13:28 ]
Faris a czy Azazel to przypadkiem nie kryminał Akunina? Coś mi świta... Coben - głośno o nim ostatnio, może też się skuszę, jeśli oczywiście warto.. Już widzę, że obowiązkowo muszę się wybrać dziś do księgarni :)

*faris 

Wysłany: 2007-03-12, 13:35   

Kanciasta napisał/a:
Faris a czy Azazel to przypadkiem nie kryminał Akunina?

Tak, to jego książka. Pozostałe dwie są zdecydowanie lepsze, ale tą na początek warto przeczytać.
Coben - fmmm w większości książek jest jego ulubiona postać, ale te 2 co Ci wymieniłam są zdecydowanie najlepsze w jego dorobku.
Mumiiiiinki!

fiu

Wysłany: 2007-03-15, 13:08   

Raymond Chandler "Zegnaj laleczko", "Siostrzyczka", "Playback" i wszystkie inne.

Kanciasta

Wysłany: 2007-03-15, 13:20   

Dzięki Faris - Coben czeka w kolejce. Natomiast ja jestem w trakcie lektury "Krytyki zbrodniczego rozumu" Michela Gregorio - bardzo mnie wciągnęła, jest to kryminał historyczny. Naprawdę super. Polecam - wątek kryminalny, XIX wiek i Immanuel Kant. Oryginalna książka :)

[ Dodano: 2007-04-20, 15:08 ]
Książka Chandlera "Żegnaj laleczko" bardzo mi się spodobała. Natomiast Cobena przyobiecano mi na najbliższe urodziny, więc się nie spieszę. Natomiast ja polecam "Tajemnicę Christine Falls" Benjamina Blacka. Jest to kryminał, w którym padają dwie tylko ofiary. Akcja toczy się wokół handlu dziećmi, którym parał się kościół katolicki w Irlandii w latach 50. Jeśli ktoś oglądał "Siostry Magdalenki" to wie, o co chodzi. Patolog Quirke prowadzi prywatne śledztwo, po tym jak akt zgonu tytułowej denatki zostaje podrobiony. Naprawdę warto - bardzo dobra książka.

MIl 

Wysłany: 2008-03-14, 18:00   

"Klin" Chmielewskiej.

Orzeł 

Wysłany: 2008-03-15, 18:33   

Jest pewna pisarka która wydała całą serię książek kryminalnych, których główną bohaterką jest Kinsey Milhone - ta pisarka nazywa się Sue Grafton. Gorąco polecam.

nomina 

Wysłany: 2008-06-29, 12:15   

Faris, Azazel to początek serii o Eraście Fandorinie, którą zresztą polecam w całości :super:
Podobnie jak serię o Koli Fandorinie, jego wnuku. W ogóle poza Pelagią polecam całego Akunina :D

Odpowiedz do tematu