Witam! Zwracam się do wszystkich czytelników z pytaniem - jaki kryminał byście mi polecili. Przeczytałam już wszystkie książki Agathy Christie, Conan Doyla i Marininy i utknęłam. Co jest godne polecenia wg Was? Czekam na propozycje.
przeczytaj Cobena, Browna, to moze nuie go konca kryminały ale wciagaja rownie silnie, pozatym ja ostatio jestem fanka Haruki Murakami japonskiego autora, ktory przenosi Cie wręcz w swiat gbohatera. Moge z czystym sumieniem polecic "Ojca chrzestnego " i jego kontynuacje czyli "sycylijczyk". Pozdrawiam i życze przyjemnej i wciagajacej lektury.
Dzięki Diabełku. "Ojciec chrzestny" już za mną na szczęście. Jeśli chodzi o Murakamiego to strzał w dziesiątkę! Zaczęłam czytać Sputnik Sweetheart. Rewelacyjna książka. Podoba mi się styl Murakamiego i już się nie dziwię, że taka na niego moda. Które z jego książek podobały Ci się najbardziej?
Ostatnio przeczytałem Krytykę zbrodniczego rozumu to jeśli lubisz krymianał z historią w tle i ciekawą akcją. Ze spokojniejszych, ale znacznie bardziej zawiłych pod wzgledem konstrukcji to zerknij na książki Donny Leon.
Ostatnio zmieniony przez Pablo_MX 2007-03-12, 13:19, w całości zmieniany 1 raz
*faris
Wysłany: 2007-03-12, 13:25
"I odpuść nam nasze winy" - ciekawy kryminał, bardzo wciągający, z nutą historii religi i jej wykorzystywania
"Azazel" - dość ciekawy wciągający, rosyjski
"Niewinny" - Cobena, wciąga,
"Nie mów nikomu" - Cobena, jego najlepsza książka, mi się strasznie podobała
albo książki Grangé Jean-Christophe : Kamienny krąg, Imperium Wilków, Purpurowe rzeki, wszystkie 3 są warte przeczytania
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Dzięki Pablo. Donnę Leon czytałam - szczególnie podobała mi się Śmierć w La Fenice. Natomiast Krytyka... wygląda całkiem apetycznie. Może zajrzę do niej, przechodząc obok księgarni. Czy to coś podobnego do książek Umberto Eco?
[ Dodano: 2007-03-12, 13:28 ]
Faris a czy Azazel to przypadkiem nie kryminał Akunina? Coś mi świta... Coben - głośno o nim ostatnio, może też się skuszę, jeśli oczywiście warto.. Już widzę, że obowiązkowo muszę się wybrać dziś do księgarni
*faris
Wysłany: 2007-03-12, 13:35
Kanciasta napisał/a:
Faris a czy Azazel to przypadkiem nie kryminał Akunina?
Tak, to jego książka. Pozostałe dwie są zdecydowanie lepsze, ale tą na początek warto przeczytać.
Coben - fmmm w większości książek jest jego ulubiona postać, ale te 2 co Ci wymieniłam są zdecydowanie najlepsze w jego dorobku.
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Dzięki Faris - Coben czeka w kolejce. Natomiast ja jestem w trakcie lektury "Krytyki zbrodniczego rozumu" Michela Gregorio - bardzo mnie wciągnęła, jest to kryminał historyczny. Naprawdę super. Polecam - wątek kryminalny, XIX wiek i Immanuel Kant. Oryginalna książka
[ Dodano: 2007-04-20, 15:08 ]
Książka Chandlera "Żegnaj laleczko" bardzo mi się spodobała. Natomiast Cobena przyobiecano mi na najbliższe urodziny, więc się nie spieszę. Natomiast ja polecam "Tajemnicę Christine Falls" Benjamina Blacka. Jest to kryminał, w którym padają dwie tylko ofiary. Akcja toczy się wokół handlu dziećmi, którym parał się kościół katolicki w Irlandii w latach 50. Jeśli ktoś oglądał "Siostry Magdalenki" to wie, o co chodzi. Patolog Quirke prowadzi prywatne śledztwo, po tym jak akt zgonu tytułowej denatki zostaje podrobiony. Naprawdę warto - bardzo dobra książka.
Wysłany: 2008-03-15, 18:33
Jest pewna pisarka która wydała całą serię książek kryminalnych, których główną bohaterką jest Kinsey Milhone - ta pisarka nazywa się Sue Grafton. Gorąco polecam.
nomina
Wysłany: 2008-06-29, 12:15
Faris, Azazel to początek serii o Eraście Fandorinie, którą zresztą polecam w całości
Podobnie jak serię o Koli Fandorinie, jego wnuku. W ogóle poza Pelagią polecam całego Akunina
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - własciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.