Uah, nie nazwę tego powieścią, ale bardziej.. opowiadaniem? Bo pisać, to pisze. Ale tak w sumie, po trzech, czy czterech rozdziałach, to mi się odechciewa. No, ale, że przyjaciółka lubi to czytać, to od czasu do czasu coś dla niej skrobnę.
Początek? Uwielbiam fantasy, wszystko co takie zawikłane, niezrozumiałe itp. dlatego, takie początki są najciekawsze. I takie chwile grozy! Ii ii wyrwane Bóg wie skąd początki też są fajne. Albo jak zaczyna się od morderstwa.. *-*'
A ja jestem w trakcie pisania powieści - to moja pierwsza próba. Wcześniej pisywałem tylko opowiadania i wiersze (te drugie zresztą nadzwyczaj kiepskie).
Jak ktoś chce ocenić moje pisanie - to niech zerknie na mojego bloga - gdzie umieszczam fragmenty powieści )drugi link pod moim podpisem).
Pozdrawiam wszystkich piszących
nomina
Wysłany: 2008-06-29, 12:22
Ależ pesymizm z Was bije. Do napisania książki trzeba mieć pomysł, umiejętność jego realizacji (konstrukcja książki) i biegłość w posługiwaniu się językiem tekstu . Jeśli to macie, piszcie, potem pokażcie znajomym (ale nie takim, co wszystko przyjmą bezkrytycznie ), a później próbujcie porozsyłać do wydawnictw.
"Kto próbuje, może przegrać. Kto nie próbuje, przegra na pewno".
Powodzenia !
Ja dopiero ćwiczę pisanie, jest to dla mnie swego rodzaju hobby i na pewno nie chcę tego przerywać. Tylko ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć, aż będę umiała napisać coś naprawdę dobrego ^^
Boję się krytyki ale bez niej przecież nic nie stworzę, więc lepsza ostra krytyka, niż ciągłe potakiwanie, że 'oh, tak, wspaniale' i 'masz wielki talent', a nawet jeśli już dostaję takie opinie, to, żeby było to uzasadnione: dlaczego, co się podobało.
Ale pisanie czegoś na poważnie to naprawdę ciężka praca.
Na początku wielkie chęci, ale po kilku dniach zazwyczaj jest ...koniec xD
Dlatego dobrze znaleźć sobie motywację ;] i dobrego krytyka, obserwatora albo coś w tym guście, żeby tego doglądał.
A, no i trzeba mieć jakiś cel w tym pisaniu, bo jak nie to trudno się dziwić, że się tego nigdy nie skończy, albo, że wyszło marnie.
Pozdrawiam piszących i powodzenia życzę!
EDIT.
Co do początków to muszą przede wszystkim zaciekawić
każdy ma inny gust, a napisać to trzeba tak, żeby przemówiło do każdego po trochu.
Pamiętnikowych nie lubię... ><''
wolę w ogóle pisać w 3 osobie, ale to trzeba samemu stwierdzić czy się umie w takiej czy takiej.
Ostatnio zmieniony przez Anilewe 2008-06-29, 13:43, w całości zmieniany 1 raz
Ja mam już 94, ale przecież każdy może tyle mieć to zależy od czcionki. Hisstoria fantasy. A początek? Napisałam prolog, który nabierze znaczenia dopiero na końcu, takie mam założenie.
Musi być trochę tajemnicy, coś wciągającego.
Taaaa. Kiedyś coś próbowałam napisać. Ale cały czas wplątywały mi sie motywy z innych książek, więc zrezygnowałam. Poza tym ja wolę chyba jednak czytać;)
_________________ Gdyby pomidory miały być melonami, by wyglądały bardzo głupio. Nie rozumiem więc, czemu jedni udają innych.
Zaczynałam kilka... jedną taką pod horror. tę skończyłam. Krótka i ... dawno to było;) zaczęłam też coś w ton początków XX wieku, ślicznego miasteczka i wielkiej miłości. Sranie w banie.
Zaczęłam też fantastyczną opartą na wojnie, seksie i miłości. Zaczęłam ją jakieś pół roku temu... może rok. Fabułę wymyślił mój chłopak... z trudnem z niego wyciągnęłam bo to były jego skryte "marzenia", fantazje. ale opowiedział mi, że często tak sobie myślał... sama się rozmarzyłam. Bardzo spodobała mi sie ta opwieść i zamierzam znów zacząć.
A początki lubię... "Wybiła godzina 22. Elizabeth zamknęła książkę, odłożyła okulary i opadła z westchnieniem na poduszkę. Bała sie znasnąć, odkąd..." to na przykład. Dla jakiegoś luźnego kawałka. Oczywiście dla każdego rodzaju książki lubię inne rozpoczęcie. Wydaje mi sie , że to od początku buduje bardzo w książce potrzebny klimat, który oddałby jej prawdziwe sedno.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - własciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.