Forum Dyskusyjne :: Literatura piękna
Najlepsze forum młodzieżowe w Sieci!

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Rozrywka » Czytelnia » Literatura piękna

Literatura piękna
Autor Wiadomość

voncuver 

Wysłany: 2008-06-16, 13:44   Literatura piękna

Czytacie książki juz uznane przez przodków?? Nie mówię tu o przymusowych lekturach któych i tak mało kto czyta ale o ksiażkach które z przyjemnością przeczytaliście. Jakie uznane pozycje możecie polecić jakie pozycje wam się podobają??

Ja ostatnio mam właśnei okres w którym nie wystarczają mi juz schematyczne kryminały ani żadne inne pozycje które się teraz masowo pisze więc się pzreżuciłem na literaturę piękną.

Polecam:
Wiktor Hugo - Katedra marii panny w paryżu
Boccaccio - Dekameron (chociaż wstęp mozna pominąć bo jest beznadziejny)

Medard 

Wysłany: 2008-06-20, 18:15   

Ja zabrałem się za "trzech muszkieterów". Książka dla młodszych ode mnie, ale nie chcę mieć w plecy.

podszedłem do tej książki sceptycznie - "ech, to jakaś książka dla nastolatków"... ale okazało się, że to piękna literatura. Autor posługuje się bardzo pięknym językiem. Stosuje bardzo ciekawe, inteligentne konstrukcje myślowe przy opisie sytuacji, akcji. Używa bardzo inteligentnego języka, pięknych, w przyjemny sposób pobudzających wyobraźnię metafor.
oprócz tego książka ta zawiera w sobie wartka akcję, piękne wątki postulujące wysokie wartości, takie jak przyjaźń, dobro, cnota, szlachetne postępowanie. no i oczywiście przepiękny, unikalny i poruszający młode serce, romantyczny wątek miłosny.

Jeżeli będę miał kiedyś syna, dam mu tą książkę :)

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2008-06-20, 18:19   

Cytat:
Ja zabrałem się za "trzech muszkieterów". Książka dla młodszych ode mnie, ale nie chcę mieć w plecy.

gowno prawda, to poprostu klasyka, do ktorej sie wraca niezaleznie od wieku. Po tym wlasnie mozna poznac dobra ksiazke, po tym ze niezaleznie od tego ile ma sie lat mozna ja czytac. Jak np Dzeci z Bulerbyn.

Medard 

Wysłany: 2008-06-20, 20:42   

Mokra napisał/a:
gowno prawda, to poprostu klasyka, do ktorej sie wraca niezaleznie od wieku. Po tym wlasnie mozna poznac dobra ksiazke, po tym ze niezaleznie od tego ile ma sie lat mozna ja czytac. Jak np Dzeci z Bulerbyn.

Aczy jaśnie mokra umie czytać ze zrozumieniem? Bo z mojej wypowiedzi jasno wynikało, że wprawdzie "podszedłem do tej książki sceptycznie ", ale okazało się, że "Autor posługuje się bardzo pięknym językiem. Stosuje bardzo ciekawe, inteligentne konstrukcje myślowe przy opisie sytuacji, akcji. Używa bardzo inteligentnego języka, pięknych, w przyjemny sposób pobudzających wyobraźnię metafor.
oprócz tego książka ta zawiera w sobie wartka akcję, piękne wątki postulujące wysokie wartości, takie jak przyjaźń, dobro, cnota, szlachetne postępowanie. no i oczywiście przepiękny, unikalny i poruszający młode serce, romantyczny wątek miłosny. "

Więc daruj sobie mocne słowa. OK. Poprostu naucz się czytać ze zrozumieniem Please :/
Ostatnio zmieniony przez Medard 2008-06-20, 20:45, w całości zmieniany 2 razy  

voncuver 

Wysłany: 2008-06-20, 21:36   

dalibyscie sobie spokój z waśniami a chociaż nie na forum tylko na pw:P faktycznie 3 muszkieterowie sa książką lekką przygodową i owa ksiazka jest klasykiem powieści, klasykiem gatunku płąszcza i szpady ale też jest ksiażka dla młodzierzy co nie oznacza ze dorośli jej nie mogą czytać.

*Apple 
my crazy world

Wysłany: 2008-06-29, 15:37   

Medard napisał/a:
Ja zabrałem się za "trzech muszkieterów".

Ej, ja też zamierzam się zabrać za nich, a przynajmniej za tego autora. Właśnie czytam jego "Dwie Diany" i nieźle mnie wciągnęła. No nie pamiętam, kiedy ostatni raz tak zachłannie czytałam... xD Czuję, że to będą niezwykle książkowe wakacje, czyżby powrót do przeszłości? ;-)
All this time you were pretending
So much for my happy ending ``

Odpowiedz do tematu