Film z 1994r. więc już trochę ma... reżyseria Neil Jordan. Film bazujący (z założenia i zresztą nie tylko) na powieści "Wywiad z Wampirem" Anny Rice (jest to pierwszy tom Kronik Wampirów).
Oglądał ktoś? Jakie odczucia?
Czytał ktoś książkę? Jak porównasz ją z filmem?
Od siebie jedynie na początek powiem, że filmów wampirycznych obejrzałem sporo i stwierdzam, że MOIM ZDANIEM to jeden z najlepszych (a mój ulubiony).
W przeciwieństwie do Królowej Potępionych, ten film nie ma aż tylu błędów rzeczowych. W sumie ma ich stosunkowo mało ale pojawią się. Jednak ogólnie film trzyma się dość mocno książki. Moim zdaniem bardzo trudno zekranizować opowieść w której postacie przechodzą takie skrajne i momentami dziwne przeżycia wewnętrzne.
Mowa tutaj o świadomości Louisa o własnym potępieniu, Jego późniejsza miłość do Claudii. Z kolei Claudia na zawsze miała zostać uwięziona w ciele małej dziewczynki - kolejna nietypowa sytuacja.
Lestat jako symbol zła, zimna i typowego wampira, który żyje po to aby się bawić i ludzkie życie nie ma dla Niego żadnej wartości (co jednak nie jest prawdą... odsyłam do drugiego tomu Kronik - Wampir Lestat). Ale dobra, bo zacznę film opowiadać a nie o to mi tutaj chodzi. Ciekaw jestem Waszych odczuć i opinii na temat tego filmu.
Film jest boski jednak ksiażka jest lepsza. W filmie Lestat jest ukazany jako zły i bezwzględny i nie jest wyeksponowana miłosć Luisa do Lestat'a. Jednak by pojąć wpełni zarówno film jak i książkę należy przeczytać całość serii. Film uważam jako jedną z lepszych ekranizacji ksiażki. Ten film mimo że z 94 r. będzie jeszcze długo gościł na ekranach. Jeden z lepszych filmów jakie nakręcono. Ale nic dziwnego bo bazował na świetnej ksiażce.
_________________ Mam zepsytą klawiaturę a nie opłaca mi sie kupować nowej więc czasem nie działaja mi polskie litery Mam nadzieję że mi to wybaczycie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - własciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.