Forum Dyskusyjne :: Ostatnio oglądnięty film. Wrażenia.

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Rozrywka » Film » Ostatnio oglądnięty film. Wrażenia.

Ostatnio oglądnięty film. Wrażenia.
Autor Wiadomość

ViniCator 

Wysłany: 2008-02-08, 21:08   

No to ja przed chwilą obejrzałem anime Mind Game (za rekomendacją Phrymaska, który nalegał od trzech dni żebym napisał recenzje - ale może sie Cfaniak wypierać, to i tak nieprawda :rotfl: ) To tak na zakończenie działalności na forum ^^

Wizualnie świetnie, stylistyczna, nietypowa kreska a także baardzo ciekawe eksperymenty np. niekiedy połączenie zdjęć twarzy z animacją, czasami cholerna przesada i groteska tzn. nagromadzenie barw, zniekształcenia bohaterów i otoczenia - te momenty kojarzą mi się to bardzo z teledyskiem Bjork - "I miss you"
Co do filmu i przekazu to tytuł Mind Game jest chyba wielowarstwowy - nie tylko Nishi & spółka mają swoją własną grę umysłu, ma ją także odbiorca anime - można utopić się w metaforach, symbolice i zacyfrowaniu tego, z filmu przekaz nalezy czytać z pomiędzy wierszy - jest tam (jak to zwykle u Japońców) troche erotyzmu i bezpośrednich podtekstów, troche brutalności oraz masa zrytego humoru ^^ ale to tylko dodaje atarkcyjności.
Film mimo, że zadaje poważne i inteligentne pytania to jest podany w bardzo lekkiej i przerysowanej formie - ale odnośnie pointy to wydaje mi się, że można ją interpretować różnorodnie - ja interpretuje to tak - mimo tego, że samozaparcie i chęć jakiejś zmiany ma znaczenie, ale nieważna jest słuszność swoich własnych decyzji w życiu - istotą jest właśnie ich doświadczanie na sobie, choć warto dodać do tego kociołka tekst koleśa piszącego SMS na początku i na końcu filmu - "Twoje życie jest wynikiem twoich własnych decyzji" ale to przecież banał.

Ogólnie Phrymasku musze powiedzieć, że zajebiste anime ^^

*faris 

Wysłany: 2008-02-09, 10:16   

A tak z tydzień temu oglądałam w tv 'Wiernego ogrodnika', wcześniej ze 2 lata temu w kinie i po raz kolejny ten film mnie zaskoczył pozytywnie. Ciekawy pomysł, ciekawa akcja, podoba się.
Mumiiiiinki!

*Apple 

Wysłany: 2008-02-09, 11:59   

Z jakieś 2-3 tygodnie temu oglądałam pierwszy raz Matrix Reaktywacja, pierwszej części w ogóle nie widziałam. Całkiem niezły film, ale ogólnie nie lubię science-fiction.

andzia120 

Wysłany: 2008-02-09, 19:18   

"Szansa na sukces" Bardzo piękny film. Jeżeli ktoś nie oglądał to polecam warto ;)

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2008-02-15, 02:39   

Shoot 'em up - film dla miłośników marchewek, odmóżdżacz.

Ludzkie dzieci - nudy.

edit:
Byłem na pokazie przedpremierowym "Ps. Kocham Cię", jak na film romantyczny to muszę przyznać, że podobał mi się jak żaden inny dotąd, nie chodzi mi tu już nawet o towarzystwo. Film momentami może i głupawy, ale będę go bronił mimo, że żadne to arcydzieło, dlatego, że był zabawny, nierealistyczny i bo pierwszy raz odnalazłem tam coś, co łączyło mnie z tego typu filmem. Sam się sobie dziwię momentami. Cóż, może to jednak towarzystwo, albo ja się starzeję. W każdym razie ludzie wychodzili z kina jacyś dziwni, nie tylko my, inni też nosili się na rękach, całowali, tulili i miętosili swoje dłonie.
Dobra rola Hilary Swank, Irlandczycy (Gerry jak i jego kumpel, William, świetni, no i ten ich akcent) dobry nastrój, całość ilustrowana piękną irlandzką muzyką i niezłymi utworami, które zamierzam zaraz poodszukiwać gdzieś w internetowym eterze.

*faris 

Wysłany: 2008-02-16, 22:05   

Mordred napisał/a:
"Ps. Kocham Cię"

Ostatnio przeczytałam tą książkę i sama w sobie - jak na romansidło - mnie zaskoczyła pozytywnie, wobec czego film też chętnie zobaczę.

A ja sobie ostatnio oglądnęłam kilka prodyukcji bollywoodzkich. Pomimo braku jakiś 'zagadek' jak w innych filmach, czegoś ukrytego na co się czeka cały film, dla mnie były świetne. Prosty sposób ukazania miłości, przyjaźni, przywiązania do kultury, tradycji czy wiary a przede wszystkim rodziny. Muzyka świetna, ogólnie całość mi się podobała. Szkoda tylko, że w prawie każdym filmie grają Ci sami aktorzy (pomimo tego, że są fajni. )
Mumiiiiinki!

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2008-02-16, 22:45   

faris napisał/a:
"Ps. Kocham Cię"

oglądałam wczoraj

i co? typowe romansidło
bardzo śmieszne nie było, za to bardzo naciąganie
głębszy sens naciągany, postacie spłycone, a Irlandia jest 'całym światem'

urocze, babskie kino

Mordred napisał/a:
Irlandczycy (Gerry jak i jego kumpel, William, świetni, no i ten ich akcent)
akcent fałśzywy u Spartańczyka, nieciekawie wyszło
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

*Apple 

Wysłany: 2008-02-17, 14:17   

Wczoraj postanowiłam obejrzeć "Wielkie nadzieje", których kiedyś widziałam początek i nieźle się zapowiadał film, ale kiedy już miałam okazję cały obejrzeć, poczułam tak wielkie rozczarowanie, jak w tytule. Ledwo co wytrzymałam do końca, tak mnie nudy brały^^ Podsumowując: zmarnowany wieczór.

I dziwię się, że dali aż 4 gwiazki w Telemagazynie. Chyba ze względau na Ethana Hawk'a, bo ta cała Gwyneth w ogóle mi się nie podobała.

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2008-02-17, 14:19   

Testosteron

Kiepścizna, spodziewałam sie czegoś lepszego, zabawnego-a wogóle mnie nie rozbawił.

*Lenka 
yeah

Wysłany: 2008-02-17, 14:47   

Apple napisał/a:
"Wielkie nadzieje",
film jest naprawde dobry.

<3shala 
najśliczniejsza

Wysłany: 2008-02-17, 14:56   

na youtubie, anime X :rotfl:
No ekstra no, szkoda tylko, że połowa bohaterów ginie :rotfl: no ale ziemia ocalona a chyba o to chodziło :rotfl: soundtrack najlepszy z tego wszystkiego. I grafika.

[ Dodano: 2008-02-24, 00:20 ]
Pulp Fiction
Kolejna nadrobiona zaległość za mną. Zdecydowanie najbardziej przypadł mi do gustu John Travolta, fajnie zagrał swoją rolę. I nad wyraz dobrze mu w długich włosach. Szkoda tylko że skończył jak skończył. Dodatkowo muzyka rewelacyjna.
Najbradziej podobało mi się The Bonnie Sytuation, między innymi za dialogi:

- przypadkowo strzeliłem mu w tarz
- ku**a, po co?
- mówię, że przypadkowo

- ku**a, coś ty zrobił z tym ręcznikiem?
- wytarłem ręce.
- najpierw się je myje
- widziałeś, umyłem
- widziałem, że zamoczyłeś
- umyłem je, ku**a. Krew się ciężko zmywa. Może by zeszła jakbym miał jakiś proszek
- myłem się tym samym mydłem a mój ręcznik nie wygląda, ku**a, jak podpaska

mnie to śmieszy :rotfl:
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.

Rooster 

Wysłany: 2008-03-04, 19:51   

Jumper - Słabizna , kolejna zepsuta rola Christensena ale przynajmniej nie próbował
tych swoich zabójczych min jak by miał zatwardzenie , którymi operował w Zemście Sithów i Ataku Klonów.

Orzeł 

Wysłany: 2008-03-14, 19:51   

Ostatnio widziałem Motel w reżyserii Nimróda Antala. Świetny horror. Doskonały pomysł na film. Dość zaskakujace jak na horror zakończenie.
Ostatnio zmieniony przez Orzeł 2008-03-15, 18:40, w całości zmieniany 1 raz  

Gosiek 

Wysłany: 2008-03-14, 22:10   

Niedawno oglądałam "Hooligans". Wspaniały film. gorąco polecam. Szybko akcja, świetna fabuła i ogólnie bardzo fajnie nakręcony film.

roksiakb 

Wysłany: 2008-03-15, 18:28   

A ja dzisiaj oglądałam wczorajsza premiere kinową - 10.000 B.C.... Jednym słowem : SUPER!!!!!!
"Miłość to nie staw, w którym można zawsze znaleźć swoje odbicie. Miłość ma przypływy i odpływy. Ma też swoje rozbite okręty, zatopione miasta, ośmiornice i skrzynie złota i pereł. Ale perły leżą głęboko."

#Magda 
z przymrużeniem oka

Wysłany: 2008-03-16, 13:46   

There Will Be Blood [2007]
opowieść niezła, główny bohater ma niesamowicie silny charakter czym imponuje widzowi, mimo iż niekiedy film się dłuży, a pod koniec wręcz prosi się o napis 'the end', to jednak należy do ciekawych, a ponadto można z niego morał wyciągnąć ;-) zdecydowanie jednak lepszy do oglądnięcia w domu niż w kinie.

shakira 

Wysłany: 2008-03-16, 17:26   

Przepowiednia - film dziwny, nie podobał mi sie za bardzo, w kazdym razie ze go pózno ogladałam to sie troszke zeschizowałam i nie mogłam zasnąc zwłaszcza ze w pokoju ukazywał mi sie znak przepowiadający jakies nieszczęscie

Złośnica 
burżuazja

Wysłany: 2008-03-18, 20:23   

LEJDIS- a podobał mi się film. Na początku nei miałam ochoty iść, po tym jak obejrzałam ten kicz Testosteron, ale jednak miło się zaskoczyłam, o niebo lepsze. Jakiś wielkich ambicji to może i nei ma, ale dobry do pośmiania się i na nude.

Step Up 2- też fajny film, ogólnie lubie film gdzie tańczą i śpiewają. Może i również bez jakiś wspaniałych wyniesien. Ale aktorzy fajni, wątek też całkiem całkiem no i dobra muzyka i taniec.

Matis 

Wysłany: 2008-03-19, 16:52   

Ostatnio a dokładniej wczoraj oglądałem film "Freedom Writers" polecam gdyż opowiada o rasistowskich poglądach i o życiu ludzi z tzw. marginesu społecznego którzy potrafili się wznieść ponad wyżyny aby stać się kimś lepszym.POLECAM :super:

<3shala 
najśliczniejsza

Wysłany: 2008-03-21, 10:08   

Przysięga
Chiński film. Mieliśmy oglądać komedię ale jakoś wyszło że puściliśmy to. I jak się okazało lepsze od niejednej komedii :rotfl: (a to dramat czy coś). Dużo efektów specjalnych (np chodzenie po wodzie, latanie, stado byków tratujące niewolników - no ubaw po pachy :rotfl: ) Śmiechu co nie miara jeśli chodzi o język. Zupełnie inny niż japoński. Można oglądnąć jak chce się coś podobnego do Hero - tylko podobnego, nie nastawiać się na taką samą klasę.

w nocy Nocna Straż
Rosyjski film. Rypie psychike, przynajmniej mi :rotfl: Zwłaszcza na początku gdzie jest dużo krwi w wyjątkowo nie smaszny sposób. Często chodziłam a to do kibla, a to po herbate albo po prostu chowałam się za poduchę. Świetne efekty specjalne, świetne zdjęcia, miło było patrzeć. Polecam mimo wszystko xD
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.

Odpowiedz do tematu