ja jeszcze nie oglądałem. Powód? Wersje telesync, które krażą po świecie torrentowym, na razie są słabe natomiast ani myślę iść do kina, ponieważ filmów o harrym potterze nie da się oglądać z dubbingiem. Część pierwszą, ewentualnie drugą można było dubbingować, ale przecież z tomu na tomu to już nie tylko bajka fantasy, ale dramat, horror i film akcji - a takich po prostu nei można dubbingować, bo psuje to cały efekt.
Film jest do dupy, zakłamany, pozmieniany i wykonany też kiepsko. Panna Emma Watson grać nie umie, to zdecydowanie jej najgorsza rola, polski dubbing przejdzie. Najlepiej im wyszła Luna Lovegood, mi się bardzo podobała, dobra aktorka, idealnie pasuje, śliczne dziewczę z niej zrobili.
Jeśli chodzi o wrażenia, to zawiodłam się.
Wysłany: 2007-08-17, 23:52
Książka jest zae*ista, ale każdy fan HP powie, że film zryli. Omineli pół książki, poprzeinaczali fakty. Np. zrobili z Cho zdrajcę GD, Fred & George nie zwiali podczas egzaminu itp.
Watson już tak się puszyła w tym flmie, że miałam chętkę rzucić w ekran kubłem popcornu który trzymałam w rękach
Pozatym polski dubbing.. omg płakć się chce, jak się to słyszy.
Jedyny plus to postac Belli. Ahh była zarąbista. Mroczna i zła z tym upiornym brechcikiem xD W sumie Luna była fajna i Umbitch.
Ale ogólnie spodziewałam się czegos lepszego.
Tak jak przy poprzednich częściach.
Wiek: 18 Dołączyła: 08 Sie 2006 Posty: 2452 Skąd: Psycholandia
Wysłany: 2007-08-25, 14:51
Właśnie wróciłam z kina z rodzicami. Mimo kiepskich recenzji postanowiłam na własne oczy zobaczyc, co wykombinowali z 5 części. Co mi się nie podobało:
- brak jakiejkolwiek wzmianki o kłidiczu
- całkowite pominięcie odwiedziń w Szpitalu Św. Munga
- brak wzmianki o monetach, którymi posługiwali się członkowie Gwardii Dumbledora. A to ważny motyw, pojawia się w 7 części.
- to nie Cho wydała Gwardię! to by akurat nie miało kompletnie wpływu nadługość filmu. I gdzie krosty na twarzy? To najgorsza "wpadka".
- jak na mój gust, ucieczka Weasleyów była bardziej efektowna w książce
- gdzie Firenzo? (czy jak mu tam, chodzi o centaura)
Na końcu, gdy akcja działa się w Ministerstwie Magii, wycieli dużo scen, jednak te pozostałe zostały dobrze zrealizowane. Miałam wrażenie, że do końcówki przyłożyli się najbardziej ;>
Yenna napisał/a:
motyw z kanapkami to mi się podobał
Jeden z lepszych momentów xD albo jak biegli do drzwi i wylądowali w komórce na miotły. Albo jak Filch śledził, przemykając się od jednej rzeźby do drugiej
Yenna napisał/a:
Najlepiej im wyszła Luna Lovegood
Zgadzam się. Ładna dziewczyna, dobry głos odbrali jeśli chodzi o dubbing ;>
I jeszcze podobała mi się Helena Bonham Carter jako Bellatrix Lestrange, bardzo dobrze zagrała swoją rolę. No ale widziałam ją też w "Merlinie" i to po prostu dobra aktrorka jest ;>
I Umbridżżż też dobrze dobrali.
Ogólnie to z żadnej części HP nie jestem zadowolona, uważam, że mogliby się bardziej postarać.
[ Dodano: 2007-08-25, 16:27 ]
Aha no i to nie Umbriżż złapała Gwardię w Pokoju Życzeń tylko Zgredek przybiegł ostrzec wszystkich żeby uciekali.
Phi.
_________________ Nikt nie będzie wiedział, kim jestem,
tylko suknia mnie zdradzi szelestem,
więc założę na szyję kapelusz,
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.
Ostatnio zmieniony przez shala 2007-08-25, 14:54, w całości zmieniany 2 razy
Film był raczej dobry, a już na pewno nie można mówić o porażce. Porazką był jedynie dubbing, zaopatrzyłem się w obie wersje - dobry ts, oraz polski dubing, po włączeniu drugiego wyłączyłem po pierwszej kwesti. Natomiast wersję oryginalną ogląda się bardzo ciekawie.
Wysłany: 2007-08-25, 21:13
Igloo napisał/a:
na pewno nie można mówić o porażce
Z tym "na pewno" bym się spierała, zbyt dużo pozmieniali.
Wysłany: 2007-08-25, 21:56
Igloo napisał/a:
oczywitym było, że reżyser pominie dużo wątków
Akurat ta cała sprawa z Cho nie wydłużyłaby filmu.
Igloo napisał/a:
niemało pozmienia
Gdybym była reżyserem to dla mnie porażką by było zmienianie fabuły w taki sposób, jak to zrobili z tą częścią ;>
Wysłany: 2007-08-26, 09:03
Magda napisał/a:
w której części był wielki bal?
w czwartej, Harry Potter i Czara Ognia.
Wysłany: 2007-08-27, 07:14
Jak dla mne nei powinni dalej krecic potterow, za duzo wydarzen za malo czasu w filmie na ich zrealizwanie. PO 5 czesci filmu, stwierdzam ze to totalny niwypal. Wszytko najfajneijsze pomineli. Chocby wrzucanie "niespodzianek" do gabinetu umbige
jak dla mnie to ta 5 czesc, byla bez poczatku i bez konca, taka wyrwana ze srodka. To co najlepsze nie było. Wogole jak dla mnie strasznie naciagane są juz te coraz dalsze czesci. nie wiem nie podobala mi sie ta czesc.
_________________ 'You are the light that's leading me to the place where I find peace again'
każda filmowa część jest coraz gorsza, znika cała magia, a pojawiają się wątki wzięte z nieba. Jeśli chcą Harrego dalej traktować, jak jakieś 'mistrzostwo', to rzeczywiście powinni zaprzestać, bo z każdą dalszą częścią pokazują swoją ignorancję, zmieniając i wycinając wątki i tylko się pogrążają.
o właśnie, wielkie odejście bliźniaków, w książce widowiskowe, a w filmie? Parę fajerwerków ku zgrozie Umbrige, polatali na tych miotłach i to wszystko, nawet nie starali się zrobić tego podobnie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.