Wysłany: 2008-04-17, 17:45 Obcokrajowiec w polskiej reprezentacji
Dzisiaj Brazylijczyk Roger Guerreira otrzymał od prezydenta Kaczyńskiego obywatelstwo polskie, w związku z czym nie ma formalnych przeszkód przeciwko powołaniu go do poslkeij reprezentacji, a jeśli UEFA wyrazi zgodę, także jego udziałowi w mistrzostwach Europy... Co sądzicie o nadawaniu obywatelstwa komuś, kto nawet nie mówi naszym językiem, a z drugiej strony, co sądzicie o tym, aby nie-Polak (de facto) reprezentował nasz kraj na mistrzostwach Europy albo później świata? Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
_________________ Pieczenie, mikrofalowanie do wyboru do koloru.
Nie jestem jakoś specjalnie przeciwny. Skoro on chce reprezentować kraj, w którym mieszka i jest on teraz jego domem, to czemu nie? Mam nadzieję, że pojedzie na Euro, bo brakuje nam takiego piłkarza. Na rezerwę pewnie, ale daje dużo dodatkowych wariantów taktycznych. Dla zaskoczenia rywali.
_________________ "Zgaś moje oczy: ja Cię widzieć mogę,
Jeżeli chce reprezentowac barwy naszego kraju , nie mam nic przeciwko. Jest to dobry piłkarz który z pewnością przyda się naszej reprezentacji. Jest bardzo dobry technicznie , dysponuje świetnym dryblingiem , posiada głowne cechy brazylijskiego piłkarza. W końcu nauczy się polskiego. Choc może byc tez tak że polskie obywatelsto potrzebne mu jest do zrobienia kariery , jeżeli zagra kilka bardzo dobrych spotkań , zainteresują się nim kluby zagraniczne i wyjedzie z Polski. Wiadomo przeciez ze w brazylijskiej reprezentacji nie miał by szans na gre.
Poczekamy zobaczymy jak to z nim będzie.
Wysłany: 2008-04-18, 14:31
Jestem nastawiony dosyć sceptycznie. Tu się nie ma co oszukiwać może i chce reprezentować Polskę ale raczej na 60% dlatego że na swoją reprę raczej nie ma co liczyć. Cóż, parę lat temu nawet Ailton deklarował chęć grania w Polsce xD O ile mnie pamięć nie zawodzi wylądował w Bahrajnie xD Jeżeli powołanie dostał to raczej świat się od tego nie zawali ale nie można go traktować jako jakiegoś zbawcy polskiego futbolu bo są zdecydowanie lepsi od niego (Polacy) mowa tu np o Błaszczykowskim czy Wawrzyniaku. No i przede wszystkim kadra narodowa to kadra narodowa broń boże nie jestem jakim działaczem z NOP-u czy czegoś w ten deseń ale uważam że jeśli kadra jest Polska to powinni w niej grać Polacy a Roger takowym nie będzie mimo paszportu, i nie stanie się nim nawet jakby nauczył się Polskiego oraz polubił flaki . Ogólnie rzecz biorąc kadra narodowa nie powinna być klubem dla obcokrajowców jak np reprezentacje Zachodnie bo to nie o to tu chodzi.
_________________ MĄDREMU WYSTARCZY JEDNO SŁOWO - GŁUPIEMU NAWET REFERATU MAŁO Koreańczyków jest dwóchale nie są braćmimimo że obaj jedzą gruszki
Wysłany: 2008-04-18, 14:50
luba napisał/a:
Ej, a ten cały Olisadebe? czy jak mu tam. Też grał i nikt z tego problemów nie robi....
No grał. I gra nawet dalej. Znaleźli go w Chinach ostatnio xD
Ciekawostką jest to, że Olisadebe wcale nie był pierwszym obcokrajowcem w Polskiej kadrze. Pod koniec lat '90 w polskich reprezentacjach juniorskich grał Robert Mitwerandu. Niestety w 2000 roku zmarł w nocy po jednym z meczów ligowych.
_________________ MĄDREMU WYSTARCZY JEDNO SŁOWO - GŁUPIEMU NAWET REFERATU MAŁO Koreańczyków jest dwóchale nie są braćmimimo że obaj jedzą gruszki
W tym problem. Nikt by się w to nie bawił, gdyby tacy byli.
Códak napisał/a:
Błaszczykowskim czy Wawrzyniaku
To są piłkarze grający na innych pozycjach, nie da się porównać.
Dla mnie to jest oczywiste, że on jakoś super nie kocha Polski i chciałby się przez grę dla nas wybić. Ale jeśli ma w zamian dać dużo dobrego polskiej reprezentacji, to ja nie protestuję.
Trzeba dac mu szanse.
Wiadomo, ze nie gra w Brazylii bo tam jest wilelu lepszych i nie ma tam szans. W Polsce takich talentow jak tam nie ma (albo nie potrafia ich znalezc).
Mamy trenera obcokrajowca to mozemy i miec pilkarza. Dajmy mu szanse.
_________________ ... ŻYJ SZYBKO ...
... KOCHAJ MOCNO ...
... UMIERAJ MŁODO ...
Mamy wielu zdolnych młodych zawodników i przede wszystkim, nimi powinniśmy się bliżej przyjżeć aniżeli możliwościom werbowania obcokrajowców z ligi do kadry. To raz, dwa boje się że w przypadku powołania Rogera na Euro i dobrej postawy na tym turnieju, wyemigruje do silniejszego klubu i zaniecha forme, a co za tym idzie przestanie otrzymywać powołania na kadre. Wypisz, wymaluj syndrom Olisadebe.
_________________ Chce byś wysłuchał tych słów o jedno proszę pozwól
Znajdź w sobie silę na dobro na wiedzę i na rozum
Zatrzymajmy się w pędzie nikt nie pamięta po co biegnie
Czy na pewno po szczęście czy sam bieg nie jest biegu sensem
Nic nie jest pewne ja przecież sam wciąż pytam
Szukam sposobów by kiedyś polecieć jak Ikar
Na skrzydłach tej wolności
I jeśli mam jak on spaść to spadnę jak on
Ale szczęśliwy bo żyłem naprawdę..
We Francji jest o tyle specyficzna sytuacja, że ci piłkarze pochodzą z byłych kolonii francuskich a więc mają jakiś związek z tym krajem. Znają język, kulturę itp Są oni oswojeni że tak to ujmę z Francją. Obecny wygląd Francuskiej kadry skutek wieloletniej asymilacji. To zupełnie co innego niż piłkarz wyrwany z Brazylii mieszkający od paru lat w zupełnie innym kraju. (to tak jakby osadzić np Zulusa na Węgrzech xD)
Poza tym na obrazku nie ma rdzennych a podstawowych francuskich graczy typu Ribery, Coupet czy Landreau
To raz, dwa boje się że w przypadku powołania Rogera na Euro i dobrej postawy na tym turnieju, wyemigruje do silniejszego klubu i zaniecha forme, a co za tym idzie przestanie otrzymywać powołania na kadre. Wypisz, wymaluj syndrom Olisadebe.
Pewnie i tak będzie i wszyscy są tego świadomi . Na następny turniej będzie Majewski
We Francji jest o tyle specyficzna sytuacja, że ci piłkarze pochodzą z byłych kolonii francuskich a więc mają jakiś związek z tym krajem. Znają język, kulturę itp Są oni oswojeni że tak to ujmę z Francją.
Bardzo podobna sytuacja ma miejsce także w reprezentacji Holandii. Tam wielu świetnych zwodników pochodzi z Surinamu np. Edgar Davids czy Clarence Seedorf.
Wyprubować można, tylko żeby działacze nie oczekiwali w nim zbawcy na Euro.
Farel
Wysłany: 2008-04-20, 21:29
Trochę dziwna sytuacja że dopiero prze mistrzostwami w trybie przyspieszonym nadano mu obywatelstwo, ale myśle że pomoże wzmocni naszą reprezentacje.
Wysłany: 2008-04-20, 21:47
Hakan napisał/a:
tylko żeby działacze nie oczekiwali w nim zbawcy na Euro
Stawiam stówę ze tak właśnie będzie ;] Dlatego jestem nastawiony tak sceptycznie bo zwykle w przypadku tych zbawców, kończy się jak w przypadku innego "zbawcy" Emmanuela "Emsi" "Olli" Olisadebe, znaczy się gdzieś na zesłaniu w Chinach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - własciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.