Forum Dyskusyjne :: Obcokrajowiec w polskiej reprezentacji
Najlepsze forum młodzieżowe w Sieci!

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Rozrywka » Sport » Obcokrajowiec w polskiej reprezentacji

Obcokrajowiec w polskiej reprezentacji
Autor Wiadomość

ziom

Wysłany: 2008-04-21, 15:10   

Mokra napisał/a:
Cytat:
Trezeguet tez pelnokrwistym Francuzem nie jest. W Argentynie sie urodził.

zauwazny iz we francji coraz mniej jest rodowitych Francuzow. Tak prawie sami czarni juz tylko

a ja się zastanawiam, skąd mogło wziąć się przekonanie, że Murzyni lepiej grają w piłkę nożną niż biali zawodnicy. wiele osób podziela ten pogląd, ale wydaje mi się, że gdyby porządnie przeanalizować statystyki, okazałoby się, że to nieprawda. sam próbowałem to oszacować na postawie danych piłkarskich ze strony http://castrolindex.pl i okazało się, że ciemnoskórzy piłkarze wcale nie osiągają wyższej przeciętnej prędkości biegu podczas meczu. moim zdaniem faworyzowanie ich jest mocno przesadzone.

*Lenka 
yeah

Wysłany: 2008-04-21, 19:24   

ziom napisał/a:

a ja się zastanawiam, skąd mogło wziąć się przekonanie, że Murzyni lepiej grają w piłkę nożną niż biali zawodnicy.
nie spotkałam się z takim określeniem. Tak samo biały gra dobrze jak i czarny. Nie można nikogo faworyzować. Wiele gwiazd piłki jest białych i wiele jest czarnych. Proste.
Jedyne czego nie popieram to rasizmu w piłce nożnej. Co niestety wilokrotnie miało miejsce.

pola 

Wysłany: 2008-04-22, 16:41   

Ja słyszałam. Spotkałam się ze stereotypem, że czarni sportowcy mają większą wydolność. Tłumaczy się to trudniejszym klimatem w miejscu ich pochodzenia, który zmusza organizm do wydajniejszego gospodarowania energią. Nie wiadomo, ile w tym prawdy. Myślę, że taka analiza jak proponuje ziom przyniosłaby ciekawe rezultaty, ale i tak nie stanowiła ostatecznego argumentu.

PS ziom o co chodzi w tej stronie, do której linkujesz? Nie mogłam znaleźć tam tabeli osiągów piłkarzy ani niczego takiego, są tylko wyniki drużynowe, ale one nic nie mówią o rasie zawodników... :(

daeone 

Wysłany: 2008-04-22, 17:25   

ludzie o czarnym kolorze skory maja wieksza mase miesniowa za czym idzie wieksza wydolnosc lecz przez to nie moga byc zbyt dobrzy w plywaniu

oto przyklad

http://pl.youtube.com/wat...feature=related

wygral bo pozostalych dwoch zawodnikow zdyskfalifikowano za falstart :D

#Códak 
Ë! Suomi Haloo!

Wysłany: 2008-04-22, 21:51   

daeone napisał/a:
ludzie o czarnym kolorze skory maja wieksza mase miesniowa za czym idzie wieksza wydolnosc

Nie wszyscy. Np Etiopczycy (i Kenijczycy w nieco mniejszym stopniu też) zawdzięczają jebitną wydolność dzięki położeniu geograficznemu swojego kraju. Etiopia leży na Wyżynie Abisyńskiej średnia jej wysokość to 2.000 m.n.p.m. (mogę się mylić ale w niektórych punktach sięga ona nawet 3000 m) Właśnie takie miejsce zamieszkania, bardzo duża wysokość i gęste powietrze sprawia że mają tak wielką wydolność ;]
Zwróćmy uwagę na to, że hokej na lodzie tez wymaga wcale niezłej kondycji a jednak ze świecą szukać czarnych w NHL ;]

[Sähköinen sensuuri 19-06-2008]

daeone 

Wysłany: 2008-04-23, 08:30   

bo jazda na lyzwach wiaze sie z lodem widocznie im za zimno :D

ziom

Wysłany: 2008-04-23, 14:01   

tia, był taki film, o gościach z Jamajki reprezentujących swój kraj na zimowej olimpiadzie w kategorii bobslejów. ;)

tak poważnie to moim zdaniem nie chodzi wcale o to, że taka Kenia czy Etiopia leżą wysoko nad poziomem morza i z tej racji mają rozrzedzone powietrze, które przyzwyczaja płuca do wysiłku, bo według jej samej zasady świetnymi biegaczami powinni być też Meksykanie albo Austriacy. po prostu bieganie jest bardzo popularnym sportem w Afryce, dlatego ten kontynent ma wielu zawodników. tak samo koszykówka jest uważana za sport zdominowany przez Murzynów, ponieważ jest bardzo popularna wśród amerykańskich Murzynów. ale już w bejsbolu Murzyni i biali radzą sobie równie dobrze, żadna grupa nie ma przewagi.

no i to tłumaczy, dlaczego Murzyni nie grają w hokeja - trudny technicznie do zrealizowania sport w Afryce. ;)

pola napisał/a:
PS ziom o co chodzi w tej stronie, do której linkujesz? Nie mogłam znaleźć tam tabeli osiągów piłkarzy ani niczego takiego, są tylko wyniki drużynowe, ale one nic nie mówią o rasie zawodników... :(

szukałaś na pewno w dziale Statystyki, tam rzeczywiście są tylko informacje o drużynach. indywidualne analizy zawodników są w dziale Castrol Performance Index, podzielone według pozycji, na której gra dany zawodnik. Poza tym są jeszcze analizy meczów, które też przydają się do konkursu na tej stronie, bo polega on na typowaniu wyników. Nagrodą są bilety na mecze Polaków w tegorocznych mistrzostwach, ciężko mi się oprzeć pokusie. ;)

#luba 
I need a hero

Wysłany: 2008-04-23, 14:05   

Ale co to ma do tematu? To, zę zależnie od narodowości ktoś może być lepszy w czymś tam czymś tam, nijak się nie łączy.

Kasieczek 
szybko mówiąca

Wysłany: 2008-04-23, 14:14   

Mi osobiście nie przeszkadza, że Brazylijczyk będzie reprezentował nasz kraj. skoro tego chciał, skoro tutaj mieszka (jeśli się mylę to mnie poprawcie) to czemu nie?

Jedyne co mnie denerwuje, to szybkość przyznania mu tego paszportu/narodowości. A dlaczego? Bo piłkarz, bo coś dla nas wniesie. A kiedy sprawa dotyczy np. terenów kiedyś należących do Polski i ich mieszkańców, to już nie jest tak kolorowo i niekiedy muszą bardzo długo czekać. Wg mnie to oni powinni mieć tutaj pierwszeństwo.

No ale przecież, nikt nie nagłaśnia takich spraw. Jedynie jeśli dotyczy ona jakiejś sławy, sportowca, dziennikarza, bla bla bla. A wtedy, państwo może pokazać z tej lepszej strony, jacy to my gościnni nie jesteśmy, jak u nas wszystko sprawnie idzie, itd.

Lucekkstokk 

Wysłany: 2008-04-24, 20:06   

W tylkach im sie poprzewracalo i tyle;p Nie wiem czemu ale wolal bym zeby Polska reprezentacja skladala sie wylacznie z "Prawdziwych" rodakow, a nie przyszywanych ze wzgledu na kase co z tego bedzie jesli za 10 lat w naszej druzynie beda grali sami chinczycy? Moim zdaniem nie bylo by w tym nic Polskiego ;[] A co do tych paszportow to owszem czemu nie chca byc Polakami i mieszkac tutaj ok ale nie mozna robic tak ze przyjdzie sobie np. Brazol chce zarobic szmalu a takowy zarobi grajac w pile to dostaje paszport i juz, a Ukrainska rodzina ktora stara sie o narodowosc od 5lat jest odstawiona na bok i nie wzbudza zainteresowania ;p <to tylko przyklad ;p. Takie jest moje zdanie;] pzdr

Odpowiedz do tematu