Forum Dyskusyjne :: LE PARKOUR

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Rozrywka » Sport » LE PARKOUR

LE PARKOUR
Autor Wiadomość

Kinga. 

Wysłany: 2006-01-27, 22:19   LE PARKOUR

Czy wiecie co się kryje pod tą nazwą ?? Jaki to rodzaj sportu ??
Miałam zdjęcia ale niestety coś stało się z tą stroną i nie działa :(
No i co myślicie o takim sporcie ??
Głupota czy dobry sposób na spędzanie wolnego czasu ? Czy można to nazwać dyscypliną sportową ?

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2006-01-28, 10:30   

to jest to "skakanie po ścianach " ? ciekawie to wygląda musze przyznać :)

czubek :P 
"swistu"

Wysłany: 2006-01-28, 11:36   

czyli cos ja yamakashi :?: zawsze chcialem tego sporoboówać :D
Uprasza się grupę trzymającą władzę o nie modyfikowanie i nie usówanie moich postów ani też o niedopisywanie niczego do nich - to narusza moją wolność osobistą oraz jest ograniczaniem wolności słowa(...)

Dziękuje!
Ostatnio zmieniony przez czubek :P 2006-01-28, 11:38, w całości zmieniany 1 raz  

Kinga. 

Wysłany: 2006-01-28, 13:25   

czubek :P napisał/a:
czyli cos ja yamakashi

Tak, tak ... :hyhy:

Ostatnio zmieniony przez Kinga. 2006-01-28, 13:25, w całości zmieniany 1 raz  

czubek :P 
"swistu"

Wysłany: 2006-01-28, 17:22   

zawse mi Ci kolesie imponowali i jakbym mial okazje poznac jednego z nich osobiscie to bym go poprosil o kilka rad i zaczynam sie w to bawic :D
Uprasza się grupę trzymającą władzę o nie modyfikowanie i nie usówanie moich postów ani też o niedopisywanie niczego do nich - to narusza moją wolność osobistą oraz jest ograniczaniem wolności słowa(...)

Dziękuje!

swistu 
Weteran :)

Wysłany: 2006-02-25, 21:04   

kilka linków dla zwolennikówi dla tych którzy nie wiedzą o co chodzi :]
http://www.maxior.pl/?p=index&id=9940&17
http://www.maxior.pl/?p=index&id=9484&17
http://www.maxior.pl/?p=index&id=9482&17

:idea: pozdro dla Gość (nie pytaj dlaczego Cię pozdrawiam :!: - i tak Ci nie odpowiem!)
--------------------------------------------------------
:idea: respect i szacun dla simarik
:idea: szczególne pozdro dla Małej123p ;)

Matys 

Wysłany: 2006-02-25, 23:04   

Choc nie ktorzy moga mowic ze jest to troche niebezpieczne ale ogolnie to fajnie wyglada :D a przy okazji mlodziez moze sie wyzyc w pozyteczny sposob nie robic nikomu przy tym krzywdy i strat materialnych :)

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2006-02-25, 23:07   

Cytat:
przy okazji mlodziez moze sie wyzyc w pozyteczny sposob nie robic nikomu przy tym krzywdy

chyba że sobie ;)

Matys 

Wysłany: 2006-02-25, 23:15   

No tak ale jak podejmuja sie takiego sportu ponosza swiadome ryzyko ze moze sie im cos stac :( Ale nie wychodza tak jak pisalem na ulice by cos zaraz rozwalic lub kogos okrasc lub pobic :/ Oni chca w ten sposob pewnie pokazac swoja "wolnosc" i w pozyteczny sposob wyladowac nadmiar energii ktora w nich siedzi :)
Ostatnio zmieniony przez Matys 2006-02-25, 23:16, w całości zmieniany 1 raz  

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2006-02-25, 23:16   

rozumiem ;] taki głupi żart

Matys 

Wysłany: 2006-02-25, 23:19   

Rdzawa napisał/a:
rozumiem ;] taki głupi żart

Nie musisz pisac ze to jest glupi zart bo to co napisalas ze moga sobie zrobic krzywde to jest prawda :/ Nie wiem czy ogladalas te filmiki co swistu zamiescil i czy widzialas z jakich oni wysokosci sobie skakali :przestraszony:
Ostatnio zmieniony przez Matys 2006-02-25, 23:20, w całości zmieniany 1 raz  

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2006-02-25, 23:33   

ai nie chce mi sie tłumaczyc... z tego co widziałam to jest to cholernie niebezpieczne

Użyszkodnik 

Wysłany: 2006-05-01, 21:26   

Ludzie wy to macie problemy... ja uprawiam Le PArkour czyli po naszemuy - Skacze - od 3 lat, jak jakieś pytania to do mnie :)

PATI 

Wysłany: 2006-05-01, 21:46   

Jeny jak mi się to podoba ... ale ja jestem za delikatniusia na takie coś :/
Above us only sky …
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace."

swistu 
Weteran :)

Wysłany: 2006-05-01, 22:22   

no na peno nie kazdy moze sie w to bawic - obejrzaem kilka wtczynow tych kolesie i nawet sie na taka zabawe nakrecilem - kto wiem oe zaczne trenowac nawet ;)

:idea: pozdro dla Gość (nie pytaj dlaczego Cię pozdrawiam :!: - i tak Ci nie odpowiem!)
--------------------------------------------------------
:idea: respect i szacun dla simarik
:idea: szczególne pozdro dla Małej123p ;)

PATI 

Wysłany: 2006-05-01, 22:30   

swistu napisał/a:
no na peno nie kazdy moze sie w to bawic - obejrzaem kilka wtczynow tych kolesie i nawet sie na taka zabawe nakrecilem - kto wiem oe zaczne trenowac nawet

Ja też się nakręciłam już wcześniej, ale teraz te filmiki jeszcze mnie dobiły ... ale ja nie zacznę trenować, bo jestem na to za słaba :/
Above us only sky …
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace."

Użyszkodnik 

Wysłany: 2006-05-02, 05:09   

więc tak: idĽ Pati w miejsce gdzie jest dużo murków, obręczy, rozciągnij ręce, póĽniej nogi (koniecznie w tej kolejności) i przeskakuj te murki na różne sposoby, Le parkour to nie tylko skakanie z 3 metrów na beton (chociaż to też wchodzi w squad Parkouru)! Le Parkour to pokonywanie przeszkód, najczęstsze hasło: "my idziemy zawsze prosto...", Le Pakour się zaczyna od trenowania równowagi, chodĽ po niskich murkach, póĽniej po coraz wyższych, ja już jestem na etapie 7m budynek. Jak złapiesz równowage, wytrenujesz to rób zestaw ćwiczeń Air Alert 2 (jak coś to moge napisać oco w tym chodzi) poprwia to wyskok o 20-30cm w ciągu 3 miesięcy. PóĽniej możesz przeskakiwać murki, oczywiście codziennie ćwicz mięśnie, nie koniecznie odrazu na pudziana. Skacz z coraz większych wysokości, oglądaj filmy instruktażowe w internecie, różne triki jak sie wykonuje i jakiś parkourowiec z ciebie będzie :)

P.S. a sport w którym sie skacze z dużych wysokości to "Skoki Ekstremalne"
Ostatnio zmieniony przez Użyszkodnik 2006-05-02, 05:10, w całości zmieniany 1 raz  

PATI 

Wysłany: 2006-05-02, 09:01   

Użyszkodnik, kiedy mi się właśnie podoba najwięcej to skakanie po dachach i ścianach. Ja to bym chciała już bez ćwiczeń tak umieć ... ale jestem taaaaka leniwa :wstyd: i jak już pisałam za słaba fizycznie, więc ćwiczyć nie zacznę :/ . A czy na początku uczycie sie jakoś upadać ?
Above us only sky …
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace."

Użyszkodnik 

Wysłany: 2006-05-02, 10:01   

ooo, właśnie... upadanie! to sie przydaje nawet nieparkourowcą, zanim nie trenowałem to nie wiedziałem jak sie upada i kilka razy skręciłęm sobie kostke... :/ więc tak, jeśli spadasz z góry w dół to jest taka technika że w locie masz lekko ugięte nogi i jak spadniesz to tak jakby bezwładnie nimi klękasz (jak amortyzatory) i na proste ręce się opierasz, nie wiem może zrozumiałaś coś z tego. A jak skaczesz wzdłóż, tzn jesteś na murku i chcesz skoczyć na trawnik który jest np. 1,5 metra dalej to przy lądowaniu robisz takiego jakby... fikołka, tyle że to sie nazywa PK roll, to nie taki zwykły fikołek, lewa ręka prosta, prawa zgięta tak że przy zetknięciu sie z ziemią dotyka równolegle od dłoni do łokcia, i tak sie przeżucaszna fikoła tyle że głową sie nie dotyka ziemii, to trzeba wyćwiczyć. Zrozumiałaś coś? :D

Dodam coś dla lepszego zrozumienia: jak skaczesz wzdłóż to przy zetknięciu z ziemią cie tak wyżuca jakby i właśnie wtedy sie zginasz i robisz tego PK rolla (czyt. pekarol) :)
Ostatnio zmieniony przez Użyszkodnik 2006-05-02, 10:03, w całości zmieniany 1 raz  

PATI 

Wysłany: 2006-05-02, 10:06   

Użyszkodnik napisał/a:
Zrozumiałaś coś?

Coś zrozumiałam :P Wiesz o czym jeszcze myślałam wcześniej ... o butach z amortyzatorami ;) Kiedyś skoczyłam z murku ( 3 metry) i skręciłam kostkę, ale wtedy nie miałam nawet pojęcia co to Le Parkour ;)
Above us only sky …
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace."

Odpowiedz do tematu