Forum Dyskusyjne :: LE PARKOUR

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Rozrywka » Sport » LE PARKOUR

LE PARKOUR
Autor Wiadomość

bartold666

Wysłany: 2007-02-08, 17:22   

Nie no, toż to jest już paranoja. Użyszkodnik, jak ty skaczesz 3 lata to mój chomik nazywa się Belle. Naucz sie pisac (po co to piszę, skoro i tak cie tu pewnie nie ma:/) i sie nie kompromituj, to kiepski sposób na życie.
Mokra, naprawdę się wytrzyj, bo ci chyba mózg zamókł. Potem zastanów się nad jednym - po co jest PK Roll? Po to, żeby zminimalizowac obciążenie stawów i kręgosłupa (robi się go po skosie - od barku do przeciwległego biodra). Co do skoków z 6m. Na świecie są tysiące (albo i dziesiątki, czy setki tysięcy) traceurs (z francuskiego, jakby co), ale z tej rzeszy nie wybierzesz nawet 100, którzy skoczą z 6m. Na takim poziomie są Yamakasi, UFF czy R-evolution (i pojedyńczy, czyli David Belle bądź Sebastien Foucan), ale oni skaczą od lat 80. albo początku 90. Nie wiem jak Belle, ale Foucan z 6m skoczył bodaj raz - z wieżyczki na dach działa okrętu Belfast - 6m. Zaliczył, nie powtórzył. A od tych 20 lat skacze, stopniowo zwiększając wysokośc, odległośc itd, a skacze dalej (nie trenujesz, więc tego nie wiesz, ale każda, najdrobniejsza kontuzja jest bardzo odczuwalna przy PK, a gdyby mu siadały stawy, nie mógłby chodzic, o skakaniu [na takim poziomie] nie mówiąc).

PS Mówisz że to głupi sport... Podobają ci się salta? Może i nie, ale w pewnym stopniu na pewno imponują. A ja ci powiem, że przy niektórych trickach (czy raczej kombosach) są proste jak cholera (przykład - King-Kong na murku grubym na 3m, Pop Kash na 2,5m ścianie, Pop Vault na 3m), Lazy to Turn, King-Kong to Precision, długi (do 2m) Diving.
Przy tym salt sie nie da porównac. Przegrywają z miejsca.
Ostatnio zmieniony przez bartold666 2007-02-08, 17:25, w całości zmieniany 1 raz  

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-02-08, 17:30   

Ja sie na tym nie znam i nei wiem jakie wy czary mary odprawaicie by zamortyzowac upadek. To jest sport oparty na stawach. A kazdy taki sport ma swoje konsekwencje w przyszlosci.
bartold666 napisał/a:
Mówisz że to głupi sport
To raczej sposob na zycie. Napinasz sie bo mi sie to nie podoba. Gusta nie sa tematem dyskusji.

zal.pl

Wysłany: 2007-02-11, 13:06   

Mokra napisał/a:
Ja sie na tym nie znam

Jakos sie nie dziwie...

Mokra napisał/a:
czary mary odprawaicie by zamortyzowac upadek

Wystarczy pomyslec ... A jezeli u ciebie z tym slabo to porownaj zatrzymanie sie w miejscu po wyskoku z powiedzmy 2 m w dal, a z takim samym wyskokiem tyle ze przy ladowaniu robisz przewrot ... zapalila sie zaroweczka?

Mokra napisał/a:
To jest sport oparty na stawach. A kazdy taki sport ma swoje konsekwencje w przyszlosci.

Czyli z tego wynika ze skreslasz bardzo wiele dyscyplin sportowych ...

bartold666

Wysłany: 2007-02-16, 18:42   

Mokra, spoko, rozumiem, że dostałaś kompa na komunię i że masz wychowywanie bezstresowe w pełnym zakresie (w tym rzucanie pomidorami w ludzi), ale inni na tym świecie nie muszą się leczyc... wyluzuj trochę. Jeśli się na tym naprawdę nie znasz to może się nie wypowiadaj, co? Są prostsze sposoby, żeby się skompromitowac. Jeśli nie wiesz, co daje poprawny (bądź nawet bezbłędny) roll, to wpisz na www.leparkour.pl w wyszukiwarce i poczytaj... ale wsystkie posty, nie pierwszy z brzegu.

A, jeszcze jadno. Niszczy stawy? A co, mam stawy do zwrotu za kaucją? wiadomo że kiedyś się zniszczą, ale jeśli mają paśc od chodzenia z siatami ze sklepu, to wolę je skasowac przy PK... do jakiegoś tam wieku dożyję, potem też sobie poradzę - ale będę miał z tego przyjemnośc, jakiej TY - zakompleksione, rozpuszczone dziecko - nigdy nie poznasz. Bo ja poczuję się wolny, a ty będziesz siedziec przy komputerze i czyścic okulary 10 dioptrii. Nara.

PS Zrób Lazy albo Reverse, to pogadamy.
Ostatnio zmieniony przez bartold666 2007-02-16, 18:42, w całości zmieniany 1 raz  

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-02-17, 02:33   

bartold666 napisał/a:
że dostałaś kompa na komunię

nie, duzo wczesniej
bartold666 napisał/a:
e masz wychowywanie bezstresowe w pełnym zakresie (w tym rzucanie pomidorami w ludzi)

no i?
bartold666 napisał/a:
ale inni na tym świecie nie muszą się leczyc... wyluzuj trochę

jak narazie to wy sie napinacie i epotrafiac zrozumiec mojego zdania

Ja si ewypowiadam nie w samej sprawie spidermenow ale w konsekwencji ich poczynan.

bartold666

Wysłany: 2007-02-17, 21:23   

:D :D :D :D :D
To ostatnie zdanie mnie rozwaliło :D My sie napinamy? My bronimy swojego punktu widzenia. Istnieje pewna choroba psychiczna, której objawami są m.in. niemożnośc przyjęcia czyjejś racji i przymus obrony swojej, niezależnie od tego, która strona mówi z sensem.

Konsekwencje poczynań - rozwój fizyczny. Przy odpowiednim podejściu (bez robienia czegokolwiek na siłę, z ostrożnością, wykonywaniem rolla itd.) - zużycie stawów na przeciętnym poziomie. nie bierzesz pod uwagę jednego faktu - że u pro traceurów większośc impetu pochłaniają mięśnie. Stawy są chronione przez tkankę mięśniową, a jeśli ktoś się porywa na skoki z 4m bez wzmocnienia mięśni stawów, to faktycznie kaplica. Ale to dalej kwestia rozsądku itd.

PS David Belle, prawdopodobnie the best traceur świata, przez te 15-20 lat ostrych treningów miał może kilka kontuzji... więc wiesz. A ma 34 lata i dalej zasuwa.

tomussss2 

Wysłany: 2007-02-17, 22:34   

Ja powiem tak ja trenuje PK dla was "skakanie" od roku i tylko na początku sie bałem teraz jest spoko i nawet nie zaliczam gleb i się nic nie boje co w tym strasznego boicie się bólu i tyle:D :zabawa: :super:

"... łapie chwile ulotne jak ulotka..."

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-02-18, 22:53   

bartold666 napisał/a:
której objawami są m.in. niemożnośc przyjęcia czyjejś racji i przymus obrony swojej, niezależnie od tego, która strona mówi z sensem.

Ciesze sie ze jestes swiadom tego co Ci dolega.

Ja swojego zdania nie zmienie. A Tobie zycze spokojnej i malo bolesnej starosci, ktora przyjdzieniespodziewanie jak u kazdego.

bartold666

Wysłany: 2007-02-19, 16:54   

Ja wiem, że mam odchyły, ale sama też mogłabyś się przyznac (chocby sama przed sobą), że masz spaczenia psychiczne. A starości to ja się spodziewam :D nie przewiduję, że będzie bezbolesna, ale jeśli w głupiej piłce nożnej miałem więcej kontuzji miesięcznie (1,2) niż w PK przez rok (0! poważnych [żadnych złamań, skręceń, wybic, przeciążeń; ostatnio nie zrobiłem rozgrzewki i lekko naderwałem ścięgno, ale to sie da znieśc]).
Nie masz prawa wiedziec, co się dzieje z naszymi stawami - musiałabyś sama spróbowac. Prosty przykład (z naszego forum [gdzieś wyżej jest link]) - gostek skacze z 2-3m na trawę obok karetki; sanitariusze ze strachu robią mu badanie stawów, bo stwierdzili, że nie mogły tego wytrzymac; po badaniu nie wyszło NIC - żadnych skrzywień, nieprawidłowości, przeciążeń - nic. Lekarze się, lekko mówiąc, skompromitowali. :D Więc nie p***dol, że lekarze tacy mądrzy - na studiach medycznych nie ma fizyki, a tu właśnie fizyka jest najważniiejsza (zmiana kierunku siły spadania - łaaatwo).
EDIT
PK jest oparty na:
-psychice
-dopiero potem na stawach.
Ostatnio zmieniony przez bartold666 2007-02-19, 17:00, w całości zmieniany 1 raz  

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-02-19, 20:06   

bartold666 napisał/a:
że masz spaczenia psychiczne

moze i mamale nie w tej kwesti. Kazdy sport ma swoje konsekwencje w przyszlosci. Nawet szachy [skrzywienie kregoslupa]. moja mamusie reabilitantka z 30 letnim stazem i widze u niej w pracy sportowcow i wiem ze nie tylko u niej laduja. I to ze nie miales kontuzji i to ze nie odczuwasz teraz bolu nie oznacza ze tak bedzie zawsze.

bartold666

Wysłany: 2007-02-20, 21:02   

Ja pierdziele, ludzie biegają po lekarzach, bo mają reumatyzm czy co tam im się uroi, a ty mi chrzanisz takie gówna? Wiem, że w jakims stopniu to mi zaszkodzi, ale na razie więcej pomaga niż szkodzi - i to się liczy. 3 lata prawdziwych treningów i dochodzę do poziomu, o jakim pani Hela spod siódemki w życiu by nie śniła, nawet po najgorszych pigułach. A chyba dobrze móc się schylic po siatę i NIE zarwac mięśni czy ścięgien, bo nierozciągnięte są.

Człowiek, dzięki ignorancji i postawie MTV ('mnie to wali') tak zaniedbują swoje ciało że aż żal... Popatrz, ile luda ma nadwagę (tak po 10+ kg). Dlaczego? Bo sporty zakończyły się na WFie, o ile taki był (bo np. na wsi mieszkał i nie było). Ile osób umiera na wylew (od palenia), zawał (picie) czy raka (oba)? Bo to dla nich jedyna rozrywka - spic sie do nieprzytomności. Potem siedzi taki pod śmietnikiem i grzebie albo żebrze. A ile osób zginęło od PK? Dwie (jedna niepotwierdzona [nie wiadomo, czy skakał czy szajbował na wieżowcu]). Przez głupotę, nie z powodu rypnięcia głową o beton przy skoku z 5m, bo mu sie kolana zgięły w trakcie lądowania. Dalej uważam PK za sztukę (czy nawet life style, ale na pewno nie sport) bezpieczny, zwłaszcza w porównaniu z większością gier zespołowych (bilans moich kontuzji w PK i nożnej, dla przykładu).

[ Dodano: 2007-02-24, 21:40 ]
Coś tu cicho :D

[ Dodano: 2007-03-02, 17:01 ]
Pytanie - czy ktoś z obecnych tu traceurs (prawdziwych) "robił gate'a w tył" :D ? Czyli bf z murka z pozycji siedzącej.

DIraksPK 

Wysłany: 2007-03-18, 14:03   

siema ja jestem traceurem i jak ktos chce jakies rady to pisac (nie na gg lub skype)

waterman 

Wysłany: 2007-04-18, 21:20   

Cudak napisał/a:
Widziałem kiedyś film z Le Parkour i doszedłem do wniosku że to strasznie durne.Ci goście skaczący po dachach itp. wyglądają tak głupio że aż strach

Ja tak nie uważam bardzo fajny sport Ekstremalne przemieszczasie się po mieście no fajna sprawa :super: :super:

*Lenka 
yeah

Wysłany: 2007-04-18, 21:31   

mi sie to nawet podoba, czesto jak siedze na osiedlu to koledzy cos szpanuja, niektorzy nawet dobrzy juz sa... nawet siedlecka druzyna (?) juz powstala czy cos w tym stylu...

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2007-04-18, 21:36   

fajne czy niefajne... efektowne na pewno

Kiyoko 
Zła natura

Wysłany: 2007-04-19, 11:13   

ja podziwiam odwagę
wszystko co wiąże się z ryzykiem nierozerwalnie wiąże się też z krytyką głupoty. Entuzjastką nie jestem i zgadzam się, wygląda to co najmniej głupio i po za tym, że jest efektowne brak efektywności. Jednak jeśli są ludzie którym sprawia to przyjemność nie krytykuję… nawet nie próbowałam więc nie mam większego prawa oceniać
A bogowie grają w kości i nie pytają wcale czy chcesz przyłączyć się do gry (. . . ) Bogowie kpią sobie z twojego poukładanego życia (. . . ) nie przejmują się zbytnio ani naszymi planami na przyszłość ani oczekiwaniami. Gdzieś we wszechświecie rzucają kości i przypadkiem wypada twoja kolej. I odtąd zwyciężyć lub przegrać - to tylko kwestia szczęścia.
Borys Pasternak

waterman 

Wysłany: 2007-04-19, 13:34   

Rdzawa napisał/a:
fajne czy niefajne... efektowne na pewno

No jasne że efektowne ludzie są fajnie rozciągnieci wysportowani przemieszczają się ekstremalnie podoba mi się takie coś macie link zobaczcie sami :::

http://video.google.pl/vi...29&q=le+parkour :super:

Maverick

Wysłany: 2007-08-15, 12:03   

Cytat:
ja podziwiam odwagę
wszystko co wiąże się z ryzykiem nierozerwalnie wiąże się też z krytyką głupoty. Entuzjastką nie jestem i zgadzam się, wygląda to co najmniej głupio i po za tym, że jest efektowne brak efektywności. Jednak jeśli są ludzie którym sprawia to przyjemność nie krytykuję… nawet nie próbowałam więc nie mam większego prawa oceniać

Prawidłowa postawa. Ale czemu nie efektywne? W Parkour stawia się właśnie na efektywność, a nie efektowność. I nie mylcie Parkour z akrobatyką i saltami, to dwie różne rzeczy, taka moja prośba.
Sorki za odgrzewanie tematu, ale dopiero teraz miałem okazję tu zajrzeć :P

pati_oszolomek 

Wysłany: 2007-10-07, 14:35   

dośc ciekawy sport;) bardzo mi się podoba... ale ja się do tego nie nadaje;P ale z przykjemnością patrzę na wyczyny innych;) i nie powiem przydatny;P
gdy blisko nie ma ciebie ten sen nie kończy sie...

ksysiu1987 

Wysłany: 2007-10-08, 14:59   

To jest zajedwabisty sport:D uwielbiam ogladac i nie ukrywam ze chcialbym tak umiec:D ale niestety nie mam predyspozycji. Bym sie od razu polamal:D

Odpowiedz do tematu