Plebiscyt na najlepszego gitarzystę. Proszę o wybranie jednego naprawdę godnego miana ,hmmm ,no najlepszego gitarzysty (kryteria dowolne) no i w jakiś sensowny sposób uzasadnienie tegoż wyboru.
No dla mnie chłopiec w cylindrze ,Slash (Saul Hudson) ,za to ,że potrafił stworzyć doskonale pasującą solówkę do piosenki tworząc klimat wyjątkowy.
Moim skromnym zdaniem, jesli chodzi o technike wielu jest wspanialych - Vai, Satriani, Santana, Clapton, Hendrix, Tremonti, Morello, Hammet, ale mi jakos najbardziej cenie sobie i tak Knopflera, jego przecudne "Brothers in arms", "Sultans of swing" czy solowke w "Money for nothing", ktora kazala pasc na kolana i trzymala na nich czas długi.
_________________ "tu gdzie mnie nie ma świat umiera
i o litość blaga każde drzewo kamień książka rym"
Satriani'ego słyszałam na wrocławskim rynku - imponujące to było, nie powiem. Nie potrafię wyłonić obietktywnie najlepszego gitarzystę.
Ale dla mnie prywatnnie najlepszym gitarzystą jest mój mężczyzna
Wiek: 12 Dołączył: 22 Mar 2007 Posty: 313 Skąd: Sankt Petersburg
Wysłany: 2007-03-22, 16:31
Jeśli chodzi o moich ulubionych gitarzystów, to typuję Davida Gilmoura, oraz Martyego Friedmana. Polecam - gitarowe poczynania tych panów mocno inspirują.
Patrząc na technikę to Steve Vai, John Petrucci, Joe Satriani, Yngwie Malmsteen, Ron Jarzombek, Michael Romeo czy 'Buckethead'.
Ale istnieje jeszcze wiele innych świetnych gitarzystów którzy nie są aż tak 'techniczni' lecz mimo to dają radę (w końcu muzyka to nie technika ;-) ). Jimi Page, Slash, Mark Knoplfer, Tony Iommi, Ritchie Blackmore, Mick Box, Robert Fripp, Steven Wilson, Steve Hackett czy Eric Clapton...
Już nie wspomnę o licznych legendach bluesa bądź jazzu.
_________________ All that we see or seem, Is but a dream within a dream
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.