Cala rzecz rozni sie od zwyklego 'Czego w tej chwili sluchacie' tym, ze tu do tytulu i wykonawcy dopisujemy COS. Np. jakas anegdote z zycia wlasnego, ktora laczy sie w jakis sposob z piosenka, cos na temat zespolu, piosenki, tekstu, emocji, ktore na nas wywarla, procesu jej tworzenia, jesli jest to cos ciekawego. Albo po prostu napiszmy jak piosenka brzmi i dlaczego warto jej posluchac, to rowniez moze kogos zachecic kogos do przesluchania jej, bla bla bla, lepsze to, wydaje mi sie, niz przepisywanie tytulow. Chodzi o cokolwiek, byle nie bylo to zwykle skopiowanie tytulu z winampa, foobara czy innego badziewia.
Temat prosze zostawic w dziale 'Muzyka', bo nie bedzie to kolejne, mam nadzieje, spamowanko.
u mnie:
Pearl Jam - Jeremy
piosenka opowiada o chlopcu, ktory w poczuciu niedocenienia i odizolowania posunal sie do tego, ze wyproszony przez nauczycielke z klasy (byl czasowo zawieszony za swoje zachowanie) z nakazem pojscia do gabinetu dyrektorskiego po pozwolenie na uczestnictwo w lekcji, wrócil po niedlugim czasie z rewolwerem magnum, po czym strzelil sobie na oczach calej klasy w glowe. Pozniej Vedder i caly zespol mieli przez to troche nieprzyjemnosci, bo ktorys z ich fanów, wzorujac sie na bohaterze piosenki, uczynil bardzo podobnie, za co oczywiscie w podtekscie wini sie nie czynniki, ktore chlopca do tego 'zmusily', tylko autora tekstu i jego zespol.
Poza tym - jeden z lepszych utworów Pearl Jamu, po prostu.
_________________ "tu gdzie mnie nie ma świat umiera
i o litość blaga każde drzewo kamień książka rym"
Wysłany: 2007-08-13, 13:22
Rammstein- Spieluhr
Kiedys mialam sesje wampira ze znajomymi. Siedzielismy w ciemnym pokoju wszedzie byly rozrzucone karty postaci palace sie swieczki talerze po kanapkach i plama po rozlanej pzrzeze mnie kawie xD
Gralam Malkavianem, szalencem, jak zwykle. Jak zwykle zdradzalam kompanow by gra byla ciekawsza. Pamietam ze w chwile gdy wszytstko sie wydalo leciala wlasnie ta piosenka...
b. zywiolowa, pelna wigoru. jestem pewna, ze slyszal ja kazdy z Was, choc niekoniecznie skojarzycie po tytule. to podklad to reklamy nutelli [ "trzeba miec tyle energii zeby byc dzieckiem" ]. choc zwrotki mierne, refren zasadza porzadnego energetycznego kopa.
Wiek: 18 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 64 Skąd: się biorą dzieci?
Wysłany: 2007-08-14, 21:33
Paktofonika - Jestem Bogiem
Bardzo dobrze znam życiorys Magika czytałem go wiele razy. Pewnego dnia ostro się zjarałem i włączyłem sobie te piosenkę... Kumpel zauważyłby mnie 5 sekund później już bym nie żył. Chciałem wyskoczyć z balkonu u kumpla 4 piętro....
Ostatnio zmieniony przez Own3d 2007-08-14, 21:51, w całości zmieniany 2 razy
Jak to slucham uswiadamiam sobie jak kruche jest ludzkie zycie. Jeden bład i wali Ci sie wszystko. Widac jak realistycznie nagrana piosenka. Slychac to co wtedy przezywal Magik. Jedno slowo ktore moglo go zabic. Wszystko prawdziwe.
_________________ ... ŻYJ SZYBKO ...
... KOCHAJ MOCNO ...
... UMIERAJ MŁODO ...
wspomnienia. Jak mialam jakies 9 lat(nie pamietam dokladnie), to mnie koledzy uczyli tanczyc break dance - wlasnie przy tym kawalku. A poza tym to mi sie kojarzy z tamtymi wieczorami gdy uczyli mnie tanczyc i z tym jaka bylam glupia i w jednym z nich sie wtedy zakochalam i o matko kochana jak ja to przezywalam - zal. ale fajnie bylo wtedy. codziennie wieczorem tanczyli i mnie uczyli.
_________________ ... ŻYJ SZYBKO ...
... KOCHAJ MOCNO ...
... UMIERAJ MŁODO ...
Wiek: 18 Dołączyła: 08 Sie 2006 Posty: 1499 Skąd: Psycholandia
Wysłany: 2007-08-18, 14:53
The Killers - Somebody Told Me
Piosenka jednoznacznie kojarzy mi się z autostradą w Niemczech. Jechałam wtedy na zachód Niemiec na Wielkanoc.. najlepsze święta w moim życiu ;>
no i, cytacik:
Cytat:
Well somebody told me
You had a boyfriend
Who looks like a girlfriend
Pasuje, ponieważ wiadomo ogólnie że mam słabość do metroseksualnych którzy potrafią wyglądać jak dziewczyna xD
_________________ Nikt nie będzie wiedział, kim jestem,
tylko suknia mnie zdradzi szelestem,
więc założę na szyję kapelusz,
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.
pamietam ta piosenke z dzieciństwa. dożynki, piękna taka ciepła letnia noc. dookoła śmiech, na parkiecie tańczą moi rodzice. dawno już nie tańczyli. ja bujam się w takt melodii trzymając rączkami gałązek wierzby.
wzruszam sie. banalne czy nie, tyle tu czaru...
zaczaruj moje serce
zostaw mnie bez tchu raz jeszcze
[ Dodano: 2007-08-30, 22:57 ]
play
Edyta Górniak - Kolorowy wiatr
więc przypomnijmy sobie. moment kiedy razem z wiatrem biegną po obsypanej kwiatami łące, kiedy setki barwnych motyli wzbija się pod niebo. kiedy stoją na skale z orłami na ramionach.
Czy wiesz czemu wilk tak wyje
W księżycową noc
I czemu ryś tak zęby szczerzy rad?
Czy powtórzysz tę melodię co z gór płynie
Barwy, które kolorowy niesie wiatr
Barwy, które kolorowy niesie wiatr?
Pobiegnij za mną leśnych duktów szlakiem...
Spróbujmy jagód w pełne słońca dni!
Zanurzmy się w tych skarbach niezmierzonych
I choć raz o ich cenach nie mów nic
Ulewa jest mą siostrą, strumień bratem
A każde z żywych stworzeń to mój druh
Jesteśmy połączonym z sobą światem...
A natura ten krąg życia wprawia w ruch
To nie tobie ptak się zwierza
W księżycową noc!
Lecz ludziom wszelkich ras i wszelkich wiar!
Więc zanućmy tę melodię, co z gór płynie -
Barwy, które kolorowy niesie wiatr...
Możesz zdobyć świat
Lecz to będzie tylko świat...
Tylko świat...
Nie barwy, które niesie wiatr
nie da się nie kochać tej piosenki. po prostu się nie da. nie da się słuchając jej nie dostrzegać niezwykłości życia. nie da się go nie kochać.
[ Dodano: 2007-08-31, 23:23 ] Znalazłam fragment z filmu, z tą piosenką. piękne, głębokie, przynajmniej dla mnie. mówiłam już, że uwielbiam Pocahontas? ;-)
[ Dodano: 2007-09-01, 23:38 ]
i nigdy z tego nie wyrosne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.