Forum Dyskusyjne :: Świadectwo czy matura ?

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Edukacja » Świadectwo czy matura ?

Świadectwo czy matura ?
Autor Wiadomość

*Apple 

Wysłany: 2007-06-06, 16:01   Świadectwo czy matura ?

Na czym bardziej się w trzeciej klasie liceum skupić ? Na ocenach na świadectwo maturalne czy też może na same przedmioty, które się zdaje ? A może jednocześnie na obu ? Waszym zdaniem, co najlepiej w tym wypadku zrobić ?

#Magda 
z przymrużeniem oka

Wysłany: 2007-06-06, 17:15   

skupić się na ocenach, które są punktowane na danym kierunki jaki sobie wybierzesz i maturze.

Katharsis 
kuriozalistyczny

Wysłany: 2007-06-06, 20:51   

Oczywiście, że matura... świadectwami z liceum to można sobie później dupę... nie skończę. Najważniejsze są przedmioty, które zdajesz na maturzę. Przede wszystkim matura, przedmiotu maturalne oraz olimpiady przedmiotowe, ponieważ jeśli jesteś wybitniejsza/wybitniejszy mogą zapewnić ci one indexy na uczelnie, 100% z matury z danego przedmiotu, itp. Bynajmniej ja się na tym skupiam, dlatego m.in. z chemii, będąc na biol-chemie będę miał 6, natomiast z historii, która mnie w ogóle nie obchodzi będę miał 2 :D

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-06-18, 00:25   

tylko i wyłącznie matura. Uczyć się na 4 przedmioty i mieć z nich rewelacyjne wyniki na egzaminie, a resztę olewac zupełnie.

*Apple 

Wysłany: 2007-06-18, 14:26   

Igloo napisał/a:
a resztę olewac zupełnie.

Eeee, to chyba nie za dobry pomysł... Na niektórych uczelniach przecież zwracają dużą uwagę na świadectwo, a poza tym jakby to wyglądało, gdybym uzyskała świetne wyniki z matury, a świadectwo totalnie nieudane to uczelnia pomyśałaby sobie co to za leń.
Chyba wynika z tego, że wytężyć większość sił na maturę, ale pozostawić trochę na świadectwo, zeby lepiej wyglądało ;p

Katharsis 
kuriozalistyczny

Wysłany: 2007-06-18, 14:51   

Apple napisał/a:
Na niektórych uczelniach przecież zwracają dużą uwagę na świadectwo

Ja wolę poświęcić się kilku przedmiotom, osiągnąć coś w olimpiadach i innych konkursach, bo na to zwracają uwagę w pierwszej kolejności, a nie na sprawowanie wzorowe :/ oraz piątkę z historii, idąc na medycynę, itp...

#Magda 
z przymrużeniem oka

Wysłany: 2007-06-18, 15:32   

Apple napisał/a:
Na niektórych uczelniach przecież zwracają dużą uwagę na świadectwo
zwracaja uwagę na zadeklarowane przedmioty. ich nie interesuje chemia na prawie itd.
dziekanaty i sekretariaty uczelniane to największe burdele, które ledwo radzą sobie z praca, a co dopiero jakby mieli jeszcze przeglądać dokładnie kilka tysięcy złożonych świadectw... pfy ;-)

nieosiągalna21 

Wysłany: 2007-06-19, 14:26   

Jeżeli ktoś jest bardzo zdolny to niech uczy sie wszystkiego- z resztą pewnie i tak tak robi :P
Najważniejsza jest matura bo to ona otwiera nam drogę na studia. Teraz liczą się procenty więc jeżeli bardzo dobrze zliczymy kilka przedmiotów maturalnych a przeciętnie resztę (która jest tylko pośrednio brana pod uwagę przy rekrutacji) będzie OK :)
O to chodzi żeby zrobić a się nie narobić :evil:

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-06-19, 15:59   

Apple napisał/a:
Igloo napisał/a:
a resztę olewac zupełnie.

Eeee, to chyba nie za dobry pomysł... Na niektórych uczelniach przecież zwracają dużą uwagę na świadectwo, a poza tym jakby to wyglądało, gdybym uzyskała świetne wyniki z matury, a świadectwo totalnie nieudane to uczelnia pomyśałaby sobie co to za leń.
Chyba wynika z tego, że wytężyć większość sił na maturę, ale pozostawić trochę na świadectwo, zeby lepiej wyglądało ;p

Mówię, bo sam mam takie doświadczenie. Kiedy dostałem się na prawo, nikt nie pytał mnie nawet o świadectwo szkolne, a nawet jeśli było przeglądane, to dział rekrutacji mogły co najwyżej interesować oceny z przedmiotów maturalnych (z których miałem trzy szóstki oraz piątkę), ponieważ z reszty miałem kilka dwójek i trójek.

nieosiągalna21 

Wysłany: 2007-06-20, 00:02   

Igloo napisał/a:
(z których miałem trzy szóstki oraz piątkę)

hehe no nie bądź taki skromny hehe :hyhy:

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-06-20, 00:03   

Nie jestem... to naturalna kolej rzeczy tak mi się wydaje... człowiek zasuwa z przedmiotów maturalnych a olewa resztę, i to jest właściwe wg mnie :)

Sawka 
Forget the world...

Wysłany: 2007-06-20, 06:35   

Oczywiście- skupić się na przedmiotach maturalnych, jednak "coś" mogłoby w łebku zostać z innych przedmiotów, więc zaliczanie ich tylko na '2' nie jest dobrym pomysłem, bo nigdy nie wiadomo co się kiedy przyda.

nieosiągalna21 napisał/a:
jeżeli bardzo dobrze zliczymy kilka przedmiotów maturalnych a przeciętnie resztę (która jest tylko pośrednio brana pod uwagę przy rekrutacji) będzie OK

:ok: Dokładnie

Asystent 

Wysłany: 2007-06-21, 18:20   

na razie wyluzuj, przyjda studia to sie skupisz... i to nie raz :D

... pomysl lepiej na jaka impreze pojdziesz w weekend, potem za tym zatęsknisz...

#Magda 
z przymrużeniem oka

Wysłany: 2007-06-21, 18:30   

Asystent napisał/a:
... pomysl lepiej na jaka impreze pojdziesz w weekend, potem za tym zatęsknisz...
nie strasz ich ;-) da się imprezowac poza sesją ;>

Asystent 

Wysłany: 2007-06-21, 20:38   

Magda napisał/a:
Asystent napisał/a:

ale prawo wyboru to pojecie wzgledne...ladujesz tam gdzie Cie zaniosą :-P

#Magda 
z przymrużeniem oka

Wysłany: 2007-06-21, 21:35   

Asystent napisał/a:
Magda napisał/a:
Asystent napisał/a:

ale prawo wyboru to pojecie wzgledne...ladujesz tam gdzie Cie zaniosą :-P
siła przebicia wiele daje ;-)
poza tym - nie wazne gdzie, wazne z kim i jak ;-)

*simarik 
tyttö

Wysłany: 2007-06-22, 14:07   

skup się tylko na przedmiotach które zdajesz, trzymaj z reszty urs 3, teraz swiadectwo maturalne to potrzebne jest w formie dokumentu potwierdzającego ukonczenie szkoly średniej zazwyczaj a nie w formie przepustki na studia wyższe

sosen 

Wysłany: 2007-09-15, 22:06   

A moja propozycja to jest taka. Pomyśl, na co chcesz iść po liceum następnie sprawdź na konkretnych uczelniach, jakie przedmioty biorą pod uwagę przy rekrutacji. Gdy już to zrobisz to postaraj się napisać jak najlepiej maturę z tych przedmiotów.

Bo jeśli wybierasz się na studia to tylko to zazwyczaj się liczy i czy ty będziesz miała same szóstki na świadectwie w liceum to nikogo nie będzie obchodzić i nikt nie będzie na to zwracał uwagi. Nawet oceny z tych przedmiotów, które będą liczone z matury (to na ocenę z liceum nikt uwagi nie zwróci). A nie można być dobrym ze wszystkiego.

A jeżeli myślisz o jakieś szkole policealnej to skup się też świadectwie (jeśli dana szkołą bierze oceny z liceum) – ale najczęściej szkoły policealne biorą przedmioty związane z kierunkiem, czyli nauka przedmiotów niezwiązanych z kierunkiem naszej przyszłej szkoły powinna sprowadzać się do tego, aby zaliczyć te przedmioty.

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-09-17, 08:02   

Wszystko zalezy od tego na jakie chcesz studia isc.

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2007-09-17, 15:14   

narazie mam ambitne postanowienie dbania o przedmioty maturalne i inne... co z tego wyjdzie dalej, sie zobaczy :P

Odpowiedz do tematu