*Apple
Wysłany: 2007-06-06, 16:01 Świadectwo czy matura ?
Na czym bardziej się w trzeciej klasie liceum skupić ? Na ocenach na świadectwo maturalne czy też może na same przedmioty, które się zdaje ? A może jednocześnie na obu ? Waszym zdaniem, co najlepiej w tym wypadku zrobić ?
Wysłany: 2007-06-06, 20:51
Oczywiście, że matura... świadectwami z liceum to można sobie później dupę... nie skończę. Najważniejsze są przedmioty, które zdajesz na maturzę. Przede wszystkim matura, przedmiotu maturalne oraz olimpiady przedmiotowe, ponieważ jeśli jesteś wybitniejsza/wybitniejszy mogą zapewnić ci one indexy na uczelnie, 100% z matury z danego przedmiotu, itp. Bynajmniej ja się na tym skupiam, dlatego m.in. z chemii, będąc na biol-chemie będę miał 6, natomiast z historii, która mnie w ogóle nie obchodzi będę miał 2
tylko i wyłącznie matura. Uczyć się na 4 przedmioty i mieć z nich rewelacyjne wyniki na egzaminie, a resztę olewac zupełnie.
*Apple
Wysłany: 2007-06-18, 14:26
Igloo napisał/a:
a resztę olewac zupełnie.
Eeee, to chyba nie za dobry pomysł... Na niektórych uczelniach przecież zwracają dużą uwagę na świadectwo, a poza tym jakby to wyglądało, gdybym uzyskała świetne wyniki z matury, a świadectwo totalnie nieudane to uczelnia pomyśałaby sobie co to za leń.
Chyba wynika z tego, że wytężyć większość sił na maturę, ale pozostawić trochę na świadectwo, zeby lepiej wyglądało ;p
Wysłany: 2007-06-18, 14:51
Apple napisał/a:
Na niektórych uczelniach przecież zwracają dużą uwagę na świadectwo
Ja wolę poświęcić się kilku przedmiotom, osiągnąć coś w olimpiadach i innych konkursach, bo na to zwracają uwagę w pierwszej kolejności, a nie na sprawowanie wzorowe oraz piątkę z historii, idąc na medycynę, itp...
Wiek: 23 Dołączyła: 14 Sie 2006 Posty: 2326 Skąd: Kraków!
Wysłany: 2007-06-18, 15:32
Apple napisał/a:
Na niektórych uczelniach przecież zwracają dużą uwagę na świadectwo
zwracaja uwagę na zadeklarowane przedmioty. ich nie interesuje chemia na prawie itd.
dziekanaty i sekretariaty uczelniane to największe burdele, które ledwo radzą sobie z praca, a co dopiero jakby mieli jeszcze przeglądać dokładnie kilka tysięcy złożonych świadectw... pfy ;-)
Jeżeli ktoś jest bardzo zdolny to niech uczy sie wszystkiego- z resztą pewnie i tak tak robi
Najważniejsza jest matura bo to ona otwiera nam drogę na studia. Teraz liczą się procenty więc jeżeli bardzo dobrze zliczymy kilka przedmiotów maturalnych a przeciętnie resztę (która jest tylko pośrednio brana pod uwagę przy rekrutacji) będzie OK
O to chodzi żeby zrobić a się nie narobić
Eeee, to chyba nie za dobry pomysł... Na niektórych uczelniach przecież zwracają dużą uwagę na świadectwo, a poza tym jakby to wyglądało, gdybym uzyskała świetne wyniki z matury, a świadectwo totalnie nieudane to uczelnia pomyśałaby sobie co to za leń.
Chyba wynika z tego, że wytężyć większość sił na maturę, ale pozostawić trochę na świadectwo, zeby lepiej wyglądało ;p
Mówię, bo sam mam takie doświadczenie. Kiedy dostałem się na prawo, nikt nie pytał mnie nawet o świadectwo szkolne, a nawet jeśli było przeglądane, to dział rekrutacji mogły co najwyżej interesować oceny z przedmiotów maturalnych (z których miałem trzy szóstki oraz piątkę), ponieważ z reszty miałem kilka dwójek i trójek.
Oczywiście- skupić się na przedmiotach maturalnych, jednak "coś" mogłoby w łebku zostać z innych przedmiotów, więc zaliczanie ich tylko na '2' nie jest dobrym pomysłem, bo nigdy nie wiadomo co się kiedy przyda.
nieosiągalna21 napisał/a:
jeżeli bardzo dobrze zliczymy kilka przedmiotów maturalnych a przeciętnie resztę (która jest tylko pośrednio brana pod uwagę przy rekrutacji) będzie OK
Wiek: 20 Dołączyła: 01 Mar 2006 Posty: 1215 Skąd: Biedronka
Wysłany: 2007-06-22, 14:07
skup się tylko na przedmiotach które zdajesz, trzymaj z reszty urs 3, teraz swiadectwo maturalne to potrzebne jest w formie dokumentu potwierdzającego ukonczenie szkoly średniej zazwyczaj a nie w formie przepustki na studia wyższe
_________________ Moje marzenie pozostanie czyste, nawet wtedy, gdy inni wdepczą mi je w błoto.
A moja propozycja to jest taka. Pomyśl, na co chcesz iść po liceum następnie sprawdź na konkretnych uczelniach, jakie przedmioty biorą pod uwagę przy rekrutacji. Gdy już to zrobisz to postaraj się napisać jak najlepiej maturę z tych przedmiotów.
Bo jeśli wybierasz się na studia to tylko to zazwyczaj się liczy i czy ty będziesz miała same szóstki na świadectwie w liceum to nikogo nie będzie obchodzić i nikt nie będzie na to zwracał uwagi. Nawet oceny z tych przedmiotów, które będą liczone z matury (to na ocenę z liceum nikt uwagi nie zwróci). A nie można być dobrym ze wszystkiego.
A jeżeli myślisz o jakieś szkole policealnej to skup się też świadectwie (jeśli dana szkołą bierze oceny z liceum) – ale najczęściej szkoły policealne biorą przedmioty związane z kierunkiem, czyli nauka przedmiotów niezwiązanych z kierunkiem naszej przyszłej szkoły powinna sprowadzać się do tego, aby zaliczyć te przedmioty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.