Forum Dyskusyjne :: religia ...

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Edukacja » religia ...

religia ...
Autor Wiadomość

Duch 

Wysłany: 2007-11-19, 20:08   religia ...

Znajdź w Nowym Testamencie cytaty ilustrujące wybrane informacje:

~ Maryja i Józef pochodzili z narodu żydowskiego
~ Apostołowie byli Żydami
~ Jezus był Żydem bo: obchodził święto Paschy
~ czytał Torę
______

Zna ktoś może stronkę na której mogę to znaleźć? - bo w Biblii to raczej długo będę szukać :/
A może sami mieliście coś podobnego ?

Caffe 

Wysłany: 2007-11-23, 16:14   

Wspołczuje Katachety...Zacznij czytac pismo to da lepszy efekt niz czekanie na czyjs post z istotną wiadomością...Albo jak Ci naprawde zalezy to idz a jakąś plebanie i księdza zapytaj...

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2007-11-24, 16:20   

Maryja i Jozef byli Zydami:

Mateusza 1: 1 - 17 (to przy ikazji rodowod Jezusa jest)
Lukasza 2: 1 - 7
Jesli chcodz i Maryje, to w pierwszym rozdziale Lukasza masz napisane, ze byla spokrewniona z Elzbieta, ktorej maz byl rabinem. Ramin nie moze miec zony nie-zydowki, stad wniosek, ze i Maryja byla zydowka ; ]

Apostolowie byli Zydami

Dzieje Apostolskie 3:1
w orginale jest dodane, ze to bylo dla nich normalne.
Dzieje Apostolskie 2:46
A trzeba pamietac, ze byly tam tylko swiatynie zydowskie ; ]

Jezus byl Zydem, bo obchodzil swieto Paschy
Jana 2: 13

Jezus czytal Tore
Lukasza 4:14 i dalesze wersy ; ]

; O
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

nemezis 

Wysłany: 2008-01-01, 16:42   

Ja osobiscie w tym polroczu rezygnuje z religii... Nasluchalam sie wystarczajaco. Ktore z was widzialo liste "bezpiecznych" sposobow spedzedzenia randki(przyklady:puszczanie latawcow, granie w ping-ponga....)? Wlasnie.... A ostatnio dowiedzialam sie ze Avon to ...SEKTA :cisza:

Tabris88 
?

Wysłany: 2008-02-07, 21:57   !

Istnieją na tym świecie Księża, którzy mają bardzo wąskie i jednostronne podejście do tematu nauczania. Trzeba się z tym pogodzić albo zaprotestować. (Lub też w moim przypadku jedno z drugim, godzę się i wyrażam swój sprzeciw informując prowadzącego, że mam zamiar się zdrzemnąć)

Bezpieczne... sposoby... spędzenia randki? :O To jak antykoncepcja brzmi :D

A serio to nie widzę nic zdrożnego w wybraniu się za miasto na pyknyk popuszczać "latafce", zjeść coś smakowitego, a później w wysokiej trawie... Eeeee :ups: [/code]
Ostatnio zmieniony przez Tabris88 2008-02-07, 21:57, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu