*Apple
Wysłany: 2008-04-13, 15:28 Publiczna czy prywatna?
Tak się zastanawiam... czy dalej ludzie uważają, że jak ktoś zdobywa wykształcenie w prywatnej uczelni to jest gorzej wykształcony? Czy wy też uważacie, że jak ktoś od razu idzie na prywatną to jest tym studentem gorszej kategorii? I że tylko tam poszedł dlatego, że nie dostał się na publiczną? Bo właśnie przeglądając pewne oferty i je analizując uświadomiłam sobie, że taniej nauka mnie wyszłaby na prywatnej uczelni, bo nie dość że jest tam ten kierunek w całości, to jest ona bliżej i podsumowując wszystkie koszty rzeczywiście tak by było...
Kiedyś tak było, teraz coraz mniej. Po protu większość prywatnych uczelni zaczyna podnosić swój poziom i wyrabiać renomę.
No i coraz więcej ludzi decyduje się na studia zaoczne. Głównie dlatego, że pracując i studiując czasem trudno pociągnąć na dziennych.
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
Nabokov Rozpacz
ewelinka1444
Wysłany: 2008-05-07, 17:21 Czesc
Wiesz mi sie wydaje ze tak nie jest moze akurat ktos chce byc fryzjerem to idzie do szkoly prywatnej bo tam sie placi ale to nie znaczy ze jest gorzej wyksztalcony i tak piszesz mature wiec i tak masz po niej wyksztalcenie srednie tak samo jak te osoby co ida do szkoly normalnej tak samo maja po maturze wyksztalcenie srednie wiec sie nie przejmuj:*
Wysłany: 2008-05-07, 19:40
Tak czy inaczej pracodawcy nadal patrza na to jaka uczelnie skonczyles;
Kumpel uczyl sie w prywatnych grafiki projektowej i czegos tam jeszcze po czym pracodawca odmowil gdyz nie mial wyksztaucenia z renomowanych panstwowych uczelni
_________________ Bobek <3
uuu aaa yyy
*Apple
Wysłany: 2008-05-11, 21:20
No a co sądzicie o studiach zaocznych? Raczej mnie nie interesują, ale nigdy nic nie wiadomo... Czy pracodawcy też na to patrzą, czy dzienne czy zaoczne? W ogóle, czy nie sądzicie, że ci dzienni są lepiej wykształceni od tych zaocznych? I właściwie czemu obie strony będą mieć ten sam papierek skoro ci dzienni tak naprawdę więcej włożą nauki i czasu w swoją edukację? Co w ogóle o tym sądzicie?
Em, studenci dzienni kują zwykle tylko na ćwiczenia i koła, czyli tak samo jak zaoczni. W wykształceniu jako takim właściwie nie ma różnicy, uczelnie prywatne są coraz lepsze. A często też są lepiej wyposażone, lepiej przygotowane do nauczania.
Ale mimo wszystko - ciągle pokutuje stereotyp, że na uczelni prywatnej po prostu nie obi się nic i płaci za papierek. Choć logicznie rzecz biorąc prawda być nie może, bo przecież jakoś ta uczelnia prywatna uzyskała uprawnienia uczelni wyższej, prawda?
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
Nabokov Rozpacz
*Apple
Wysłany: 2008-05-11, 22:04
luba napisał/a:
prawda?
Prawda! Głupie te stereotypy ^^ Choć i ja uważam, że publiczna lepsza. Tylko jak zdobyć jej względy? xD
Matuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuura. Plus certyfikaty, bycie laureatem konkursów, etc
Nabokov Rozpacz
*Apple
Wysłany: 2008-05-11, 22:22
No tak. Łatwo wymienić xD Ale co ma być to będzie! Mam nadzieję tylko, że nie będę zamiatać ulic, no ale żadna praca przecież nie hańbi, ale z drugiej strony, żeby potomek einsteina pracował na ulicy...? Ach, co za życie! Chyba się prześpię z tym problemem xD
To nie do końca zależy od uczelni ,bo czy nieuk na państwówce będzie lepiej wyksztalcony niż sumienny student (oksymoron?) z uczelni prywatnej? Proste ,że nie.
Często jednak pracodawcy zwracają na to uwagę w pierwszej kolejności, tak już się przyjęło i tyle ,a życie i tak ten papier zweryfikuje po swojemu.
_________________ "Nie ważne co czytasz: Koran, Torę, Biblię bądź dobrym człowiekiem a zło samo zniknie."
*Apple
Wysłany: 2008-05-13, 21:15
Aha, no a czy jest taka możliwość aby studiować na przykład jeden rok na studiach dziennych, a kolejny na zaocznych bądź na odwrót?
Ja kończę studia na państwowej - najpierw dziennie, teraz zaocznie... ludzie z prywatnych są traktowani mniej poważnie... nie wiem czy slusznie czy nie, ale na pewno sami wykładowcy szufladkują "importowanych" studentów. Jeśli chodzi o sprawy zawodowe, to jeśli stanowisko nie wymaga specjalistycznej wiedzy (informatyk, chemik, technolog etc.) to wystarczy dyplom i kierunek, ale w tym drugim przypadku to jest różnica. Sam szczerze mowiąc mając do wyboru pracownika po AE lub po WS coś tam to skłaniałbym się ku AE... oczywiście jeśli inne kryteria byłyby mniej wiecej podobne.
Wysłany: 2008-05-15, 23:05
ja jesli moglbym wybierac to poszedlbym do publicznej,ale sam sie utrzymuje i nie mialem wyboru,musialem isc do prywatnej.zalety publ to napewno ze jest darmowa,czesciej widzisz sie ze znajomymi itd
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.