Hey... Moj temat na mature to [FONT='Calibri','sans-serif']: Na podstawie analizy wybranych utworów literackich omów mechanizmy działania systemu totalitarnego[/font]...
ksaizki ktore wybralam to: Gustaw Herling Grudziński "inny świat", Tadeusz Borowski "opowiadania" i Kazimierz Moczarski "rozmowy z katem" prosze powiedzce czy nadaja sie te ksiazki na taki temat prezentacji???
I chcialabym jeden wiersz jakis do tego dodac tylko nie wiem jaki pomozecie mi?
Myslalam o wierszu "ocalony" tadeusza rózewicza....
P.S Błagam pomóżcie bo musze oddac bibliografie do piatku!!!!!
*faris
Wysłany: 2008-04-02, 15:55
a lekcji polskiego to Ty nie masz, żeby się poradzić polonisty/polonistki ?
omg, nawet do biblioteki idź szkolnej i się doradź.
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
karotka1
Wysłany: 2008-04-02, 16:02
prosze o rade skoro jej dla mnie nie masz to nie musisz na moj temat odpowiadac:)... i niemam zamiaru sie pytac mojej pani od polskiego czy pani z bibloteki bo one mi tego nie powiedza... jak sie pytalam to mi panie z biblioteki powiedziala ze ona moze mi tylko sprawdzic czy mam dobrze napisana biblografie
Wiek: 18 Dołączyła: 08 Sie 2006 Posty: 2452 Skąd: Psycholandia
Wysłany: 2008-04-02, 16:03
powinny Ci powiedzieć czy się nadaje z tego co wiem
_________________ Nikt nie będzie wiedział, kim jestem,
tylko suknia mnie zdradzi szelestem,
więc założę na szyję kapelusz,
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.
karotka1
Wysłany: 2008-04-02, 16:08
moze i powinny ale pani z bibloteki tego nie zrobila... a niestety troszke pozno sie obudzilam z ta bibliografia i mialam jednak nadzieje ze ktos kto zna sie na rzeczy mi pomoze... bo chcialam zrobic ta biblografie na jutro zeby mi ktos wogole sprawdzil czy mam dobrze...
karotka1
Wysłany: 2008-04-02, 16:38
no nie moge heh nie wytrzymam z wami heh
Czlowieku czy Ty nie rozumiesz ze ja chcialam tylko porady?? tak trudno poprostu wogole nie odpisywac skoro samemu nic na ten temat sie nie wie?? Ja wiem ze to co wybralam to bedze pasowac do mojego tematu ale moze ktos ma jakies ciekawsze pomysly ktore moglabym wykorzystac... Czy cos w tym zlego??
Matura ustna z polskiego polega na przekazaniu Komysji WŁASNEJ wiedzy i WŁASNYCH pomysłów.
Udzieliłem Ci przecież porady... i nie obrażaj mnie na przyszłość Człowieku. xD
_________________ VaBij!
karotka1
Wysłany: 2008-04-02, 16:49
Hmm zastanawiam sie czym Cie obrazilam?? hehe chyba faktycznie tym ze nazwalam Cie czlowiekiem Jak zauwazyles to nie oczekiwalam od Ciebie odpowiedzi typu: "Ty jesteś dziewczyno w klasie maturalnej?
Dziwie się jakim cudem... "
jak widzisz jestem w klasie maturalnej i nie potrzebowalam cudu:)
*faris
Wysłany: 2008-04-02, 21:23
a nie przyszło Ci do głowy, że nie wszyscy są teraz w klasach maturalnych i nie znają się na rzeczy ? trzeba się było zastanowić wpierwej czy będziesz umiała napisać taką prezentację. a jak nie umeisz to sobie kup. nikt za darmo nic Ci nie zrobi.
a NAUCZYCIEL j. polskiego jest po to żeby pomóc cyz doradzić, tyle mają do roboty, to że mówić nie umiesz to nie nasza wina.
poza tym 3 książki Ci w zupełności wystarczą. prezentacj maturalna to nie przegląd wybranych dzieł tylko szczegółowie omówienie kilku wybranych, można się nawet skupić na 2, a jak chcesz z wierszem sie bawić, to ani nie omówisz tematu dobrze ani nic... wiersze długo się interpetuje. naprawdę, doradź się nauczyciela. jestem pewna, że chętnie Ci pomoże.
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
*Apple
Wysłany: 2008-04-03, 15:00
faris napisał/a:
jestem pewna, że chętnie Ci pomoże
No nie wiem, czy tak chętnie. Jak się zapytałam mojej nauczycielki, którą pozycję lepiej wybrać, to zrobiła krzywą minę. Ale powiedziała xD
a może by tak Orwella "Folwark Zwierzęcy' albo 'Proces' Kafki dołożyć? To oczywiście do ogólnikowego scharakteryzowania systemów. Jako punkt wyjścia. A potem odwoływać sie do konkretnych.
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.