Wielu Was z pewnością studiuje, studiowało ewentualnie wybiera sie na studia, dla tego chciałbym poruszyć pewien temat. Mianowicie jak w temacie juz to delikatnie porównałem, istnieje kilka stereotypów "dorabiającego studenta" bądź jak kto woli "dokształcającego sie pracownika". Dwa punkty widzenia a tak wiele zmieniają, ale niestety taka jest rzeczywistość, jedni pracują w KFC a inni robią poważne juz kariery zawodowe, czy wg Was Student może coś osiągnąć juz w trakcie studiów czy raczej skazany jest na dorabianie do czesnego? Z czego wynika takie rozwarstwienie dwóch podobnie żyjących rówieśników? Kwestia szczęścia, kontaktów, a może wiary w siebie?
Wiek: 23 Dołączyła: 14 Sie 2006 Posty: 2266 Skąd: Kraków!
Wysłany: 2007-02-12, 20:43
Asystent napisał/a:
czy wg Was Student może coś osiągnąć juz w trakcie studiów czy raczej skazany jest na dorabianie do czesnego?
Jesli tylko ma aspiracje to jak najbardziej może.
Asystent napisał/a:
Z czego wynika takie rozwarstwienie dwóch podobnie żyjących rówieśników?
bo jedni pracę w tym wieku traktują jako 'dorabianie sobie' a drudzy jako pierwsze stopnie do sukcesu.
Asystent napisał/a:
Kwestia szczęścia, kontaktów, a może wiary w siebie?
samozaparcia.
Ja przykładowo dorabiam sobie na 1/2 etatu w biurze rachunkowym jednocześnie studiując. Jeszcze całkiem niedawno pracowałam w klubie studenckim dla zabawy i poćwiczenia nawiązywania kontaktów z róznymi ludźmi. Nie traktuję tego wszystkiego na serio, bo wiem że jeszcze przyjdzie czas na stałą posadkę i zmagania o jak najwyższą pensję.
Poza tym znalezienie pracy tej wymarzonej w wieku np 21 lat wcale nie jest takie proste. Aktualnie pracodawcy często mają zbyt wybujałą wyobraźnię podczas kreowania nowego stanowiska. Nie bez powodu mówi się o tym, że na dzien dzisiejszy najlepiej mieć góra 25 lat, znać 3 języki obce i mieć wszechstronne wykształcenie. Jednakże wspomniane przeze mnie wcześniej samozaparcie jest najczęstszym czynnikiem wspomagającym. Człowiek młody, któremu po raz kolejny nie udaje się zdobyć stanowiska o które się stara, coraz bardziej się zniechęca, a chodzi o to by starać się dopiąć swego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.