Forum Dyskusyjne :: prace domowe

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Edukacja » prace domowe

prace domowe
Autor Wiadomość

isabella16 

Wysłany: 2006-10-21, 21:55   prace domowe

Pilnie potrzebujępomocy!
Dlaczego ród Labdakidów został nazwany pokoleniem najnieszczęśliwszych rodów?
Chociaż kilka zdań na ten temat! Bo ja nie mogę nic wymyślić. Z góry dzieki za pomoc! Najlepiej na jutro!

#Prymas 
najśliczniejszy
kwietysta

Wysłany: 2006-10-21, 22:04   

Wikipedia napisał/a:
Nad rodem Labdakidów ciążyło fatum, będące konsekwencją występku Lajosa. Uwiódł on i porwał młodego chłopca, Chysipposa, którego uczył powożenia rydwanem. Od tej chwili klątwa miała ciążyć na całym rodzie. Rozpoczęła się, gdy Edyp nieświadomie zabił swojego biologicznego ojca. Sprawiła, że wszyscy z tego rodu (prócz Edypa i Labdakosa) zginęli smiercią nienaturalną. Lajos został zabity przez Edypa, Polinejkes i Eteokles zginęli w bratobójczej walce o władzę w Tebach, Antygona powiesiła się na własnej linie, a Jokasta popełnia samobójstwo po informacji, że Edyp jest jej synem. Edyp okaleczyl sie, wykolając sobie oczy spinką z sukni Jokaisty.
Ostatnio zmieniony przez Prymas 2006-10-21, 22:04, w całości zmieniany 1 raz  

*simarik 
tyttö

Wysłany: 2006-10-22, 03:16   

To wyżej to tak nie do końca prawda.

Lajos jako młody królewicz, znalazł schronienie u króla Elidy Pelopsa, wychowywał się razem z młodszym od siebie synem króla - Chryzypem. Razem uprawiali sport, głównie biegi, przepiękny Chryzyp stał się obiektem zainteresowań Lajosa, no i pewnego dnia Lajos uwiódł go i zgwałcił - wynalazł homoseksualizm w Grecji. Chryzyp popełnił samobójstwo, a Lajos przestraszył się zemsty Pelopsa i uciekł. Klątwa go nie ominęła, bo Zeus gdy wysłuchał zrozpaczonego ojca rozkazał Appolinowi zniszczyć ród Labdakidów i tutaj zaczynają się tragiczne losy Lajosa i jego potomków.

Cytat:
Jokasta popełnia samobójstwo po informacji, że Edyp jest jej synem

Jokasta powiesiła się na plecionym sznurze, rzuciła do do małżeńskiego łoża, potem zaczęła sobie wyrywać włosy, zatrzasnęła drzwi, wspomniała nie żyjącego Lajosa, przeklinała łóże, gdzie spłodziła przyszłego męża z wtedy obecnym męzem, jęczała, umarła a potem wpadł Edyp i zaczął rozplątywać sznur. Ta padła oczywiście już sztywna.

Cytat:
Edyp okaleczyl sie, wykolając sobie oczy spinką z sukni Jokaisty.

Edyp wyrwał złote szpilki, którymi Jokasta upinała sobie szatę i wbił sobie w gałki oczne.

Cytat:
Lajos został zabity przez Edypa

Stało się tak za sprawą wyroczni, która oznajmiła, że ten kto zabił męską naturę drugiego człowieka, niech nie odważy się mieć syna, bo zginie z jego ręki, a on sam ożeni się z własną matką. I tak się stało zginął z ręki Edypa - uderzył go podróżnym kosturem.

#Prymas 
najśliczniejszy
kwietysta

Wysłany: 2006-10-22, 10:44   

simarik napisał/a:
Lajos jako młody królewicz, znalazł schronienie u króla Elidy Pelopsa, wychowywał się razem z młodszym od siebie synem króla - Chryzypem. Razem uprawiali sport, głównie biegi, przepiękny Chryzyp stał się obiektem zainteresowań Lajosa, no i pewnego dnia Lajos uwiódł go i zgwałcił - wynalazł homoseksualizm w Grecji. Chryzyp popełnił samobójstwo, a Lajos przestraszył się zemsty Pelopsa i uciekł. Klątwa go nie ominęła, bo Zeus gdy wysłuchał zrozpaczonego ojca rozkazał Appolinowi zniszczyć ród Labdakidów i tutaj zaczynają się tragiczne losy Lajosa i jego potomków.

Ehh, w szkole o tym nie słyszałem. Chyba jakaś cenzura panuje. A skąd te szczegółowe informacje? Jakieś szersze zainteresowanie mitami grackimi?

*simarik 
tyttö

Wysłany: 2006-10-22, 12:56   

Prymas napisał/a:
A skąd te szczegółowe informacje?

Od Sofoklesa, po godzinach sobie debatujemy i obalamy mity ;-)

Prymas napisał/a:
Jakieś szersze zainteresowanie mitami grackimi?

Nie, to tylko wiedza z książki - Król Edyp.

isabella16 

Wysłany: 2006-10-23, 15:31   

Dzięki za pomoc. Wszystko bylo bardzo przydatne :super:

Odpowiedz do tematu