Jakoś niedawno było cos wspominane przez nauczycieli w moim byłym lo że jest projekt ministerstwa aby licea nie były ogólnokształcące tylko zeby rozwijały w jednym kierunku. Model zachodni edukacji.
Co myślicie na ten temat czy to jest ogłupianie uczniów czy tworzenie specjalistów??
Moim zdanie jest to idiotyzm jeśli ktos chce kierunkową widzę to idzie do technikum. Ja się cieszę że miałem ogólnekształcenie bo wiem o durzej ilości rzeczach. I mam jako takie pojęcia na większosć tematów. I przynajmnije wiem ze europa to nie kraj a mleko pochodzi od krowy nie tak jak kierunkowo wykształceni amerykanie.
_________________ Mam zepsytą klawiaturę a nie opłaca mi sie kupować nowej więc czasem nie działaja mi polskie litery Mam nadzieję że mi to wybaczycie
Wiek: 23 Dołączyła: 14 Sie 2006 Posty: 2326 Skąd: Kraków!
Wysłany: 2008-06-13, 17:52
absolutnie nie czuję się osobą ogłupioną.
to tyle w tym temacie.
_________________ mrau...
*Apple
Wysłany: 2008-06-13, 21:28
Ja wolałabym kierunkowe, ale takie bardziej konkretne po pierwszej klasie. W pierwszej klasie liceum uczyć się tych ogólnych przedmiotów, tak na ogólne poznanie świata, a potem już w następnych latach tylko kierunkowe. Wtedy nauka byłaby przyjemnością, a nie tak jak teraz-koniecznością.
Tylko że licealista z Polski rozmawiający ze swoimi (podam na swoim przykładzie) angielskimi znajomymi czuje się jak Einstein rozmawiający z Tarzanem. A prace techniczne na zachodzie i tak najlepiej wykonują Polacy. Niech już jest jak jest.
voncuver napisał/a:
wiem o durzej ilości rzeczach
Oj chyba jednak bez szału.
_________________ "tu gdzie mnie nie ma świat umiera
i o litość blaga każde drzewo kamień książka rym"
Ja wolałabym kierunkowe, ale takie bardziej konkretne po pierwszej klasie. W pierwszej klasie liceum uczyć się tych ogólnych przedmiotów, tak na ogólne poznanie świata, a potem już w następnych latach tylko kierunkowe.
Tylko że licealista z Polski rozmawiający ze swoimi (podam na swoim przykładzie) angielskimi znajomymi czuje się jak Einstein rozmawiający z Tarzanem. A prace techniczne na zachodzie i tak najlepiej wykonują Polacy. Niech już jest jak jest.
a oni chca to zmienić i wprowadzić styl zachodni
Cytat:
Oj chyba jednak bez szału.
jeśli chodzi ci o ortografię to już kilka krotnie mówiłem że nigdy sie do niej specjalnie nie przykładałem a w podpisie mam że mam zepsutą klawiaturę i polskie znaki dialektyczne nie zawsze mi działają
Kasiaaa@ napisał/a:
Ja wolałabym kierunkowe, ale takie bardziej konkretne po pierwszej klasie. W pierwszej klasie liceum uczyć się tych ogólnych przedmiotów, tak na ogólne poznanie świata, a potem już w następnych latach tylko kierunkowe.
ale w jeden rok nie przerobisz dwóch lat geografii albo 3 historii można by zlikwidować gimnazjum bo w większości gimnazjów to nic się nie robi
_________________ Mam zepsytą klawiaturę a nie opłaca mi sie kupować nowej więc czasem nie działaja mi polskie litery Mam nadzieję że mi to wybaczycie
jeśli chodzi ci o ortografię to już kilka krotnie mówiłem że nigdy sie do niej specjalnie nie przykładałem a w podpisie mam że mam zepsutą klawiaturę i polskie znaki dialektyczne nie zawsze mi działają
To sobie zainstaluj nakładkę sprawdzającą pisownię i jak nie możesz napisać "ż" to nie pisz "durzej", tylko "duzej" i się głupio nie tłumacz. >_<
Cytat:
a oni chca to zmienić i wprowadzić styl zachodni
... yy wiesz, załapałem.
edit - i z rozpędu się pomyliłem.
_________________ "tu gdzie mnie nie ma świat umiera
i o litość blaga każde drzewo kamień książka rym"
Ostatnio zmieniony przez Mordred 2008-06-14, 20:08, w całości zmieniany 1 raz
ok ok zrozumiałem aluzję wystarczy wróćmy do tematu:P
*faris
Wysłany: 2008-06-14, 23:21
Licea profilowane przecież są. To, że nie cieszą się zbytnio popularnością to chyba tylko i wyłącznie ich zasługa. Jakość nauczania jest kiepska. Wiadomo, że jak ktoś chce się sam nauczyć to wszędzie, ale w praktyce wygląda to ciut inaczej.
Ogólnie model zachodni jakoś spejcalnie mi nie odpowiada. Fakt, faktem, że uczymy się wielu rzeczy, często niepotrzebnych, czy nieprzydatnych, No, ale cóż.
Osobiście bym zreformowała nauczanie historii w liceum. Po cholerę mi wiedza powszechna z historii o innych krajach, kiedy dobrze nas historii Polski nie uczą. A potem rozmawiając i tak z kimś innym mierzy się poziom inteligencji/wiedzy tym co wiesz o innych krajach, jak zaczniesz o własnym narodzie, to zmiana tematu -.- yeah.
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
*Apple
Wysłany: 2008-06-15, 13:42
faris napisał/a:
Licea profilowane przecież są.
Ale to zupełnie inna sprawa. Nie dość, że uczą zawodowych przedmiotów, które tak naprawdę nic nie dają, to jeszcze trzeba uczyć się całej reszty i potem tak to wygląda z poziomem szkoły. To największa pomyłka resortu edukacji i ja się dałam w nią wpakować ^^
chyba były bo cos słyszałem ze likwidują to a jakos kształcenia tam jest gorsza niz w zawodówce przynajmniej w moim mieśice tak jest
*faris
Wysłany: 2008-06-15, 20:05
voncuver napisał/a:
hyba były bo cos słyszałem ze likwidują to a jakos kształcenia tam jest gorsza niz w zawodówce przynajmniej w moim mieśice tak jest
Nie, po prostu zawodówki przerobili na licea profilowane, dlatego taka bieda z tym poziomem.
No, ale skoro :
voncuver napisał/a:
aby licea nie były ogólnokształcące tylko zeby rozwijały w jednym kierunku.
To tak wygląda, żeby zamienić ogólnokształcące na profilowane. Ja wiem, że poziom jest dupny, no ale - na Zachodzie też tak jest. Przynajmniej te państwowe i niestety w większości. Skoro model zachodni, to kto wie...
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Ja chodze do liceum profilowanego dokładniej profil "kształtowanie srodowiska" i mi sie bardzo podoba.Zawodowych mamy 4 i nic nam nie ubywa w przeciągu 3 lat nauki(pomyliło wam sie z technikum).Te nieogólne przedmioty to tylko takie hobby,dla zainteresowanych.Nie widze abyśmy odstawali od kolegów z LO,co więcej mam kumpla na humanie który nie wie o co chodzi gdy mu pokazuje zadanie zpolskiego czy też z matematyki.Kwestia nauczyciela i chęci. Pozdrawiam
ps. Nie nabijać mi sie ty z mojego ojczystego języka
_________________ "Jestem śląskie dziecko, i Ślązakiem zginę
Kocham śląską ziemię, i śląską krainę"
J. Ligoń
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.