Wysłany: 2007-04-20, 15:26 Niemiecki - ratunku !!!
Słuchajcie bardzo potrzebny mi jest słownik niemiecko-polski, gdyż wyjeżdzam niedlugo do Niemiec. Możecie mi pomóc? Z czego wy się uczycie! Pomóżcie! To dla mnie bardzo ważne!
Wysłany: 2007-04-20, 17:03
nie znamy sie na tym lepiej niz painie z ksiegarni aczkolwiek polecam takie granatowo czerwone [wprawdzie do niemeickiego ie uzywalam ale do ruskiego perfecto]
Pytalem niedawno mojej nauczycielki od niemca. A zapewniam jest niezla kujonka i zna sie na rzeczy I jak najbardziej... oidradzila mi slowniki Langenscheidta...
Nie wiem czemu wszyscy tylko zawsze chwala te slowniki z ,,L"-kami...
Kasieczek napisał/a:
słownik ? najlepszy jest Langenscheidts Taschenwörterbuch [taka żółta** okładka z dużym 'L' na środku]. w niemieckim nie ma sobie równych :-)
**edit: niebieskie to są migdały, o których teraz myślę -.-
Nie wiem czemu wszyscy tylko zawsze chwala te slowniki z ,,L"-kami...
ja nie narzekam,. Jest najbardziej rzeczowy, łatwy w obsłudze i wszyyyyyystko w nim jest.
Ale rzeczywiście jeszcze fajny jest z Collinsa 'Delta' czarna okładka i w ogóle. Ma wiele zwrotów, gramatykę, jakieś ważne hasła, przysłowia. A to też jest czasem przydatne.
wydaje mi się, że będąc w szkole niby niemieckiej, też co nie co o tym wiem. I nie pisze o tym słowniku bez powodu.
EDIT: i nie słowniKI a słowniK, bo do hiszpana jest beznadziejny, [no chyba, że rozmówki, bo one akurat są super] a z anglika lepszy jest Oxford, albo angielsko-polski Penguin Dictionary.
_________________ Taniec jest jak powietrze.. Zacznijmy oddychać ;-)
Ostatnio zmieniony przez Kasieczek 2007-04-25, 15:44, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.