ludzie...pomozcie mi moj temat pracy maturalnej to-"jezyk prasy młodziezowej .Na podstawie tekstów z wybranych czasopism młodziezowych , zanalizuj cechy pokoleniowej odmiany języka" w sumie cała prace juz napisalam ale chcialabym wziac jeszcze jakies fragmenty piosenek albo jakiegos filmu ,doradzcie mi cos byłabym bardzo wdzieczna.!! pozdrawiam
Ale po co? Przecież masz omówić prasę. Raczej nie znajdziesz wspólnej płaszczyzny dla, załóżmy, utworów rapowych (w których to jakiś tam język młodzieży można znaleźć) i prasy młodzieżowej. To jeszcze zależy co tam omawiasz. Gazety typu "Bravo"? Bo to jest język którym młodzież nie mówi, dlatego ciężko znaleźć go w jakichś innych źródłach, że tak powiem, bezpośrednio pochodzących ze środowiska. No chyba że masz tam coś właśnie o tych różnicach w języku prasy młodzieżowej a rzeczywistym socjolektem młodzieży.
_________________ "Zgaś moje oczy: ja Cię widzieć mogę,
Wiek: 18 Dołączyła: 08 Sie 2006 Posty: 2452 Skąd: Psycholandia
Wysłany: 2008-04-13, 14:27
monia_89 napisał/a:
W porę się zastanowiłaś nad swoją maturalną pracą
ja jeszcze nawet konspektu nie mam
omfg, muszę się za to zabrać
_________________ Nikt nie będzie wiedział, kim jestem,
tylko suknia mnie zdradzi szelestem,
więc założę na szyję kapelusz,
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.
monia_89-> nie wiem o co ci chodzi niektórzy w ogole swojej pracy nie maja jeszcze napisanej!pozdro
[ Dodano: 2008-04-13, 15:01 ]
poem sometimes-> no wiem wiem ale chciałam jakis fragment myslałam o piosence OSTR-Ziom za ziomem bo tam akurat nie wiem tyle przklenstwa co w inncyh :d a jak proponujesz w ogole zeby ta moja praca wygladała? to moze sobie cos pozmieniam ja sie opierałam głownie na słownikach i gazetach młodziezowch typu bravo filipinka itp..:) pozdrawiam
To jest język prasy młodzieżowej a nie młodzieży. Jak sama przyznałaś, gazey typu "Bravo".
Więc język taki sztuczny, wykreowany. Nie ma sensu omawiać języka np. z utworów rapowych, bo różniłby się diametralnie. Poza tym OSTR? On nagrał ten kawałek mając 22 lata więc to takie młodzieżowe nie jest. Nie wiem, posłuchaj kolegów w szkole czy coś. Ale to nie będzie spójne z tym hermetycznym słownictwem czasopism, kierowanym nastolatków. Nie znajdziesz innych podobnych źródeł, skoro piszesz o prasie.
_________________ "Zgaś moje oczy: ja Cię widzieć mogę,
okk to nie biore zadnej piosenki zostawie wszytko tak jak mam czyli same gazety..slowniki..aha i wzieła sobie ksiazke z bogiem na czacie modlitewnik dla młodziezy pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.