Wiek: 19 Dołączył: 01 Gru 2007 Posty: 46 Skąd: mam to wiedzieć?
Wysłany: 2007-12-01, 11:26 Matura 2008
Ciekaw jestem czy są tu jacyś przyszłoroczni maturzyści... Jesli tak to chwalcie się z czego zdajecie, jak wyglądaja wasze ewentualne przygotowania, czego się boicie...
A może Ci którzy mają to już za sobą podpowiedzą jakąś dobrą technikę przygotowań?
Ja juz za 4 dni mam probna mature i co tu duzo opowiadac... Boję się
_________________ Jeśli nie rozjadą nas czołgi
Jeśli nie zestrzelą samoloty
Jeśli nie pousychamy z tęsknoty
Jeśli nie choroba dziedziczna
Żadna broń biologiczno - chemiczna
Jeśli żadne bomby, żadne prądy, niezawisłe sądy ...
może Ci którzy mają to już za sobą podpowiedzą jakąś dobrą technikę przygotowań?
ucz sie
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
Wysłany: 2007-12-01, 14:02
Sawka napisał/a:
Bać się nie ma czego
Bo jest Wielka Brytania
Ja zdaje Polski, Angielski,Historię i Wos... Wszystko rozszerzone. Trochę się boję że za ambitnie
Jak mi probna pojdzie kiepsko to moze zmienie cos w swoich deklaracjach
Wiek: 18 Dołączyła: 08 Sie 2006 Posty: 1499 Skąd: Psycholandia
Wysłany: 2007-12-01, 14:05
Adam's napisał/a:
Jesli tak to chwalcie się z czego zdajecie
polski rozszerzony
angielski rozszerzony
geografia podstawowa
Adam's napisał/a:
jak wyglądaja wasze ewentualne przygotowania
chodzę na kurs przygotowujący do matury rozszerzonej z angielskiego
geografii się zaczynam uczyć na własną rękę czytając repetytorium
Adam's napisał/a:
czego się boicie...
że beznadziejnie mi pójdzie, oraz ustnej z polskiego
Adam's napisał/a:
Ja juz za 4 dni mam probna mature
Sawka napisał/a:
No ja też mam za 4 dni próbną maturę
myhyhyhyyhyhyh ja ponoć w marcu xD
Adam's napisał/a:
Sawka napisał/a:
Bać się nie ma czego
Bo jest Wielka Brytania
żal
_________________ Nikt nie będzie wiedział, kim jestem,
tylko suknia mnie zdradzi szelestem,
więc założę na szyję kapelusz,
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.
Wysłany: 2007-12-01, 14:11
nie no powodzenia na maturze [jak wspaniale miec to juz za soba]
Swoja droga ze tak mniej wiecej jak sie juz tyle po maturze ile ja i inni w moim wieku jak i starsi to o maturze sie wlasciwie ani nie wspomina, ani nie pamieta. Matoura to bzdura, tyle o nia zachodu a jak sie juz ja napisze to sienawet nie pamieta jaki sie mialo dokladnie wynik.
Cytat:
W tym roku 100 rocznica smierci Wyspiańskiego, to może coś z tego będzie?
z tymi rocznicami to gowno prawda, ja jak pisalam historie sztuki bylo ewne ze bedzie o Rembrandcie bo byl caly rok jemu poswiecony i co? i kuupa
_________________ Bobek <3
uuu aaa yyy
Ostatnio zmieniony przez Mokra 2007-12-01, 14:13, w całości zmieniany 1 raz
*faris
Wysłany: 2007-12-01, 14:17
Adam's napisał/a:
Ja właśnie doszłam do wniosku, że jak napiszę podstawowy niemiecki na mniej niż 70% to zmieniam na angielski xD Wtedy zacznie się znęcać nade mną z angielskiego... kutfa >.< zostanę przy niemieckim jednak, chcę mieć 3 z angielskiego na koniec a nie 2. spoko.
Adam's napisał/a:
z czego zdajecie
polski podstawowy
niemiecki podstawowy
matematyka rozszerzona
WoS rozszerzony
Adam's napisał/a:
jak wyglądaja wasze ewentualne przygotowania
polski kompletnie olewam, czytam lektury i chodzę na lekcje, a i tak mam to daleko i głęboko gdzieś, bo nie liczy mi się (chyba) na żadną uczelnię, a nawet jeśli to i tak mało mnie to obchodzi.
Niemiecki - mam dodatkowe kółko w szkole, gdzie dostajemy słownictwo, ćwiczenia, robimy zadania, oprócz tego mam w domu jakąś książkę i płytę i sobie słucham i robię ćwiczenia, i piszę zadania typu krótka informacja itd.
matematyka - raz w tygodniu mamy na lekcji powtórki z 1 i 2 klasy, do przerobienia co tydzień ponad 30 zadań z danego działu, po 3 lekcjach piszemy sprawdziany, oprócz tego bieżący materiał, więc nie narzekam na nudę.
WoS - mam repetytorium maturalne z operonu (świetne, genialne, i ponoć z geografi też jest dobre) i testy, i w sumie to nie uczę się na pamięć bo nie umiem, ale czytam, i na swój sposób się tego ucze, no i testy.
Adam's napisał/a:
czego się boicie
ustnej z niemieckiego.
Sawka napisał/a:
Jakie macie tematy na ustną?
wybór moralny bohaterów, a to sobie zrobię uciechę pisząc to mojemu poloniści nie spodobał się ten temat, bo ja mam ciągoty moralizatorskie, ale facet ma problem, bo jemu nic się nie podoba.
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Wysłany: 2007-12-01, 14:19
Sawka napisał/a:
A no i jak czujecie, co będzie na polskim?
omfg, no przeciez tego się przewidzieć nie da
Sawka napisał/a:
Ehh to nie pozytywnie dla was, bo już nie będzie można zmienić deklaracji "w razie W"
mnie to zwisa dynda i powiewa, i tak wiem jak wszystko wygląda.
*faris
Wysłany: 2007-12-01, 14:23
Sawka napisał/a:
A no i jak czujecie, co będzie na polskim?
Nie wiem, nie znam się na tym.
'Ufając' mojemu poloniście będzie coś ze współczesności, Młoda Polska, bla bla bla, bo on się tam w czymś orientuje, jakieś zebrania ogólnopolskie, w tamtym roku przewidział (wróżka, wróżbit ? ) to może i w tym roku mu się uda
Osobiście Wesele by mi bardzo podeszło, cytaty znam na pamięć, spoko mogę lać wodę.
Ewentualnie coś z dwudziestolecia międzywojennego.
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
no nie do konca, na podstwie na pewno bedziecie mieli jakies lektury i zawsze bylo cos tam cos tam z romantyzmu ( z tego co sie orientuje), no a na rozszerzonej.... na pewno nie bedzie lektur, ale i tak musisz znac
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
Wysłany: 2007-12-01, 14:34
Mozecie sie smiac... Ale moim zdaniem na polskim bedzie cos Gombrowicza. Dlaczego ? Bo PO walczy z Pisem. Bo PO bedzie chcialo pokazac Pisiorom ze wygrali, ze nie wyrzucili go z listy lektur, a nawet wiecej... Wymaga sie jego znajomosci na maturze Ale to tylko chyba bedzie poziom rozszerzony obejmowalo.
Moj temat na polski to mlodzi wobec wyzwan, jakie rzucila im historia. Jak dla mnie temat rzeka
Co do nauki... Angielski olewam, bo jest banalnie prosty. 3 lata humana jakos pozwola mi zdac polski, ale licze na dobre wyniki z wosu i historii. No i licze ze zakwalifikuje sie w koncu do ogolnopolskiego etapu olimipiady z ktoregos z tych przedmiotow.... To pozwoli mi pojsc na studia bez rekrutacji
*faris
Wysłany: 2007-12-01, 14:37
Adam's napisał/a:
Bo PO bedzie chcialo pokazac Pisiorom ze wygrali, ze nie wyrzucili go z listy lektur, a nawet wiecej... Wymaga sie jego znajomosci na maturze
Z tego co pamiętam to po wywaleniu Giertycha, PiS przywróciło Gombrowicza na listę lektur, więc to co piszesz jest sprzeczne samo w sobie.
Adam's napisał/a:
mlodzi wobec wyzwan, jakie rzucila im historia. Jak dla mnie temat rzeka
Temat może i rzeka ale trzeba go umiejętnie opracować, nauczyciele to chamy i do wszystkiego się przyczepiają.
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Wysłany: 2007-12-01, 18:21
najbardziej ze wszystkie denerwuje mnie takie coś:
- jak tam matura?
- uczysz się do matury?
- co zdajeeesz a gdzie idzieeesz?
- myślisz o maturze?
- jak tam w klasie maturalnej?
jeszcze trochę podobnych pytań ze strony 'zainteresowanych' znajomych i głupiej rodziny i jak babcię kocham wystrzelam wszystkich co do łba.
faris napisał/a:
Osobiście Wesele by mi bardzo podeszło
zalicza się do najgorszych lektur jakie czytałam (wesłpół z Panem Tadeuszem i Dziadami)
*faris
Wysłany: 2007-12-01, 18:52
shala napisał/a:
zalicza się do najgorszych lektur jakie czytałam (wesłpół z Panem Tadeuszem i Dziadami)
A u mnie właśnie do tych lepszych, Dziady też fajne były. Natomiast nie chcę Potopu na maturze, bo przeczytałam 4 rozdziały jedynie, i całe gówno o tym wszystkim wiem xD
shala napisał/a:
a gdzie idzieeesz?
też nie lubię, szczególnie, że nie wiem co odpowiedzieć, póki co wybieram się na zmywak do Anglii
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
U mnie po tej próbnej maturze bedą jeszcze lekcje - i jak tu podchodzić do tego na poważnie?
ja tez mialam, no i?
To akurat nie robi różnicy, że Ty też miałaś. To jest po prostu bez sensu. Moi koledzy napisali wielką petycję z wyrażeniem dezaprobaty wobec powyższego i zbierali podpisy wszystkich uczniów klas trzecich - na brak zainteresowania to oni nie narzekali. ;]
Podobne petycje robi sie co roku. My tez zbieralismy podpisy, zeby fakultety zaczynaly sie chociaz tydzien wczesniej. Nic z tego nie wyszlo.
To nie jest niepowazne, to normalne jest po prostu. Jesli ktos bedzie chcial, to sie zmiescui w czasie, a jak nie, to nie. Matura to Twoj egzamin, nei zdajecie go grupowo, wiec nalezy sie skupic na sobie, a nie tracic czas na walke z wiatrakami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.