LO czy Technikum - itak się będzie zacztynać od pracy w markecie za marne grosze A co dalej To już zalezy od szczęścia i znajomości :? Choć skłamałbym że wykształcenie nic nie daje(...)
_________________ Uprasza się grupę trzymającą władzę o nie modyfikowanie i nie usówanie moich postów ani też o niedopisywanie niczego do nich - to narusza moją wolność osobistą oraz jest ograniczaniem wolności słowa(...)
Ja skonczyłam LO i....załuje ze nie poszłąm do technikum :? :cry: no ale cóz...jakos sobie trzeba radzic...w kazdym razie lepsze wg mnie jest technikum
_________________ "Ludzkie spojrzenia słodkie są choć, pełne chciwości, kłamstwa, zazdrości łeż - poznasz je... poznasz bliżej, kiedy osłabniesz i głowe rozbijesz o mur..."
Jastina, technikum moze jest lepsze ale czeka Cie wtedy egzamin zawodowy Wez sobie sciagnij ze stronki www.cke.edu.pl wymagania na tego roczny egzamin zawodowy Jak na nie spojrzalem to odrazu pozalowalem ze wybralem technikum a nie LO lub LP
Wiem jakie są wymagania bo mam tam znajomych...ale to nie jest takie straszne jak sie wydaje...troszkę bardziej sie pomęczysz...i troszkę bardziej musisz pouczyc..ale patrz o ile wiecej zyskujesz!!!!
_________________ "Ludzkie spojrzenia słodkie są choć, pełne chciwości, kłamstwa, zazdrości łeż - poznasz je... poznasz bliżej, kiedy osłabniesz i głowe rozbijesz o mur..."
Ja chodze do liceum ale jak bym miala cofnac czas to napewno wybralabym technikum.. zawsze jest juz jakis zawod a po liceum nie ma nic.. :? i nawet ten egzamin zawodowy bym jakos zniosla..
I w sumie po częsci to moze i lepij bo nie spieszyło mi sie do maturki. No ale sa i te złe strony technikum.
pierwsza wada to to że program jest opracowany na 5 lat a my to wszystko musielismy przerobić w 4 lata... czyli jednym zdaniem zła reforma szkolnictwa..
Plusem moze byc to ze jest po tej szkole zawód.. no ale trzeba zdac egzamin zawodowy... kiedys były prace dyplomowe i było lepiej.
A ciężko jest w takim technikum? Wymagania mają jakieś wygórowane? Ja np. po przejściu z gimnazjum do ogólniaka odczułem znaczne podwyższenie się poziomu (przynajmniej z większości przedmiotów). Jak to jest w tym technikum?
Prymas, jest ciężej bo gimnazjum nam nic nie dało... A w technikum zaczeli stawiać nam duże eymagania. Dodatkowo jeszcze pierwszy raz spotkałem się z systemem punktowym zamiast ocen, to juz wogle zwatpiłem w to czy dobrze wybrałem. W sumie przedmioty ogółnokształcące nie są takie złe, gorzej jest z zawodowymi.. W tamtym roku miałem 3 bardzo podobne przedmioty i to było dopieor przechlapane bo człowiekowi się wszystko myliło
No ale jakos jestem w 4 klasie i mam zamiar zdac egzamin zawodowy Przynajmniej będę się strał.. No a jak nie zdam to trudno za rok bede próbował...
W sumie to czy wymagania są wygórowane nie zalezy od tego czy to jest technikum czu LO tylko poprostu od poziomu szkoły...w mojej małej mierscinie moje LO o ile wiem miało np. najbardziej wyostrzony poziom...wsród wszystkich 5 szkół ...a technikum wcale nie ma tu takiej dobrej opini...ale i tak wolałabym skonczyc technikum :cry:
Widac ze zalezy to od szkoly co wybrala Oceny czy punkty
dokładnie. W mojej szkole rok wczesniej wprowadzono system punktowy. No i w sumie nie załuje A w pierweszej klasie byłem przeciwnikiem tego typu oceniania
Jastina napisał/a:
W sumie to czy wymagania są wygórowane nie zalezy od tego czy to jest technikum czu LO tylko poprostu od poziomu szkoły...
też prawda. Ja trafiłem do Technikum które cieszy się bardoz dobra opinią. No i maja jakis tma poziom. W sumie niektórzy moi koledzy po 1 lub 2 roku przenosili sie do innych szkół technicznych (o tym samym profilu elektronicznym) to teraz tam maja owiele lepsze oceny
Jeżeli chodzi o systemy oceniania, to też wolę punkty. Miałem je w gimnazjum (teraz mam oceny) i znacznie ułatwiały mi one życie, bo łatwiej było załapać się na tę dwuję (wystarczyło mieć 35 procent "wiedzy"). Szkoda, że już tego nie mam...
Miałem je w gimnazjum (teraz mam oceny) i znacznie ułatwiały mi one życie, bo łatwiej było załapać się na tę dwuję (wystarczyło mieć 35 procent "wiedzy"). Szkoda, że już tego nie mam... Razz
nie martw sie najwazniejsze ze na maturze tez są oceny punktowe!!
no ja tez jestem w technikum..
wczesniej uwazalam ze do lo ida ci ktoorzy nie maja planoow na przyszlosc albo poprostu maja bardzo bogatych rodzicoow, ktoorzy jeszcze przez wiele lat beda ich utrzymywac i oplacac ich nauke (bo jak inaczej okreslic fakt nauki 3 letniej w zadnym kierunku a potem studia podczas ktoorych praktycznie szans na prace nie ma bo czlowiek nic konkretnego nie umie?)
a teraz mi to wisi ;]
szlam do technikum z zalozeniem ze podczas studii (zaocznych prywatnych czy chooj wie jakich) bede pracowac w zawodzie ktoory wyniose ze sredniej, stoodia w innym kierunku - i potem sie zobaczy. przynajmniej dzieki pracy w trakcie bede miala hajs na te studia i inne rzeczy.
elou.
mnie pewnie wyślą do LO, czasem żałuje że pokazałam swoje możliwości co do nauki...tak by mi wystarczyło to co z lekcji i jechałabym na 3 a czasem 4. a tak to musze sie uczyć...
_________________ All good things come to an end...
;]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.