Ludzie mam wielki problem... Potrzebuje szczegółowy plan przemiany wewnętrznej Kmicica z Potopu. Mam na to 2 dni- od dzisiaj (07.06.2008) do poniedziałku (09.06.2008). Od tego zależy moje życie prawie... Ale byłoby bardzo miło, gdyby ktoś mi pomógł.
Przechodząc do sedna, potrzebuje w miarę obszernego (jakieś 10-15 minut do prezentowania) opracowania, które dotyczy upadku moralnego Kmicica i jego powrotu jako Babinicz i odkupienia swoich win- w służbie Rzeczypospolitej
Ten tekst powinien obejmować:
*dlaczego Kmicic znalazł się na służbie u Radziwiłła? (czyli zdarzenie poprzedzające tą feralną służbę.. jeśli się nie mylę to było to związane z jakąś karczmą...)
*moment, w którym zrozumiał, że zdradził ojczyznę
*czas, w którym zmienił nazwisko i oczyścił swoje dobre imię i przychylił ku sobie Oleńkę...ale suchar
*ale ze stanowczym naciskiem na ten pierwszy punkcik
1. Kmicic przysiągl Radziwiłłowi, że bedzie mu wiernie służyć.
2. Jakoś przed obroną Jasnej Góry
3. Nazwisko zmienił po porwaniu Bogusława, nie wiem dokładnie jak i kiedy, ale pamiętam ze pisał list do Wołodyjowskiego z ta informacja. A ten list chyba nie dostał sie w rece pana Michała.
Nie wiem czy to dobre odpowiedzi. Ale wg mnie po częsci sa poprawne.
_________________ "Bo ty, Ty mnie dobrze znasz..."
Żeby nie było wklejam ci to co znalazłem w google to nie są moje teksty.
1.Wstąpił do niego na służbę bo ten głosił że chce ratować Rzeczpospolitą. Uczta w Kiejdanach. Kmicic oddaje się pod komendę Janusza Radziwiłła i składa mu
przysięgę wierności, sądząc, że ten przystąpi do walki ze Szwedami. Magnat ujawnia
jednak swą przychylność Szwedom, a cała szlachta, z wyjątkiem związanego przysięgą
Kmicica, opuszcza Kiejdany. Kmicic zyskuje miano zdrajcy.
2.Służył pan Andrzej Radziwiłłom ze szczerego serca, aż pewnego razu w prywatnej rozmowie książę Bogusław Radziwiłł wyznał mu, że przymierze ze Szwedami Radziwiłłowie zawarli nie dla ratowania ojczyzny, ale dla zdobycia większego majątku.
Kmicic wkurzył się maksymalnie i próbował porwać wielkiego księcia Bogusława Radziwiłła, ale ten wyrwawszy mu pistolet ra- nił go ciężko i uciekł.
W tej rozmowie on zrozumiał że zdradził RP to był spory kawałek przed Jasną górą.
Dzięki, dzięki wielkie, ale głównie chodzi mi zdarzenia poprzedzające to, jak Kmicic trafił pod komendę Radziwiłła. Jakaś tam zadyma była w jakiejś karczmie, ktoś tam kogoś zabił itd...
Pomożecie???
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.