Forum Dyskusyjne :: Język polski

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Edukacja » Język polski

Zamknięty przez: luba
2008-06-12, 13:40
Język polski
Autor Wiadomość

lordsith18 

Wysłany: 2008-06-07, 17:14   Język polski

Ludzie mam wielki problem... Potrzebuje szczegółowy plan przemiany wewnętrznej Kmicica z Potopu. Mam na to 2 dni- od dzisiaj (07.06.2008) do poniedziałku (09.06.2008). Od tego zależy moje życie :rozpacz: prawie... Ale byłoby bardzo miło, gdyby ktoś mi pomógł.
Przechodząc do sedna, potrzebuje w miarę obszernego (jakieś 10-15 minut do prezentowania) opracowania, które dotyczy upadku moralnego Kmicica i jego powrotu jako Babinicz i odkupienia swoich win- w służbie Rzeczypospolitej :mur:
Ten tekst powinien obejmować:
*dlaczego Kmicic znalazł się na służbie u Radziwiłła? (czyli zdarzenie poprzedzające tą feralną służbę.. jeśli się nie mylę to było to związane z jakąś karczmą...)
*moment, w którym zrozumiał, że zdradził ojczyznę
*czas, w którym zmienił nazwisko i oczyścił swoje dobre imię i przychylił ku sobie Oleńkę...ale suchar :cisza:
*ale ze stanowczym naciskiem na ten pierwszy punkcik

Z góry dzięki za odpowiedź i pomoc :help:

Kokosowa 

Wysłany: 2008-06-07, 19:19   

1. Kmicic przysiągl Radziwiłłowi, że bedzie mu wiernie służyć.
2. Jakoś przed obroną Jasnej Góry
3. Nazwisko zmienił po porwaniu Bogusława, nie wiem dokładnie jak i kiedy, ale pamiętam ze pisał list do Wołodyjowskiego z ta informacja. A ten list chyba nie dostał sie w rece pana Michała.
Nie wiem czy to dobre odpowiedzi. Ale wg mnie po częsci sa poprawne.

<3

lordsith18 

Wysłany: 2008-06-07, 22:02   

Mało troszkę... to mi nie pomoże :rozpacz:
To mnie pochowa :rozpacz:

voncuver 

Wysłany: 2008-06-07, 23:49   

Żeby nie było wklejam ci to co znalazłem w google to nie są moje teksty.

1.Wstąpił do niego na służbę bo ten głosił że chce ratować Rzeczpospolitą. Uczta w Kiejdanach. Kmicic oddaje się pod komendę Janusza Radziwiłła i składa mu
przysięgę wierności, sądząc, że ten przystąpi do walki ze Szwedami. Magnat ujawnia
jednak swą przychylność Szwedom, a cała szlachta, z wyjątkiem związanego przysięgą
Kmicica, opuszcza Kiejdany. Kmicic zyskuje miano zdrajcy.

Cytat:
http://www.sciaga.pl/tekst/51229-52-andrzej_kmicic

2.Służył pan Andrzej Radziwiłłom ze szczerego serca, aż pewnego razu w prywatnej rozmowie książę Bogusław Radziwiłł wyznał mu, że przymierze ze Szwedami Radziwiłłowie zawarli nie dla ratowania ojczyzny, ale dla zdobycia większego majątku.

Kmicic wkurzył się maksymalnie i próbował porwać wielkiego księcia Bogusława Radziwiłła, ale ten wyrwawszy mu pistolet ra- nił go ciężko i uciekł.

W tej rozmowie on zrozumiał że zdradził RP to był spory kawałek przed Jasną górą.

Cytat:
http://sciaga.nauka.pl/index.php/id=index/dept=54/cath=221/sc_kat=20/sc_id=4271

3.Nazwisko zmienił będąc na Bagnach bodajże u koniokradów tam też pisze owe listy.

Tutaj masz jeszcez dwa ciekawe linki.

Cytat:
http://www.esciagi.info/andrzej-kmicic-bohater-potopu-henryka-sienkiewicza,4488

W tym masz lepiej opisany punkt 2
Cytat:
http://pl.shvoong.com/books/1769633-kmicic-charakterystyka-postaci-przemiana-wewnętrzna/

lordsith18 

Wysłany: 2008-06-08, 19:58   

Dzięki, dzięki wielkie, ale głównie chodzi mi zdarzenia poprzedzające to, jak Kmicic trafił pod komendę Radziwiłła. Jakaś tam zadyma była w jakiejś karczmie, ktoś tam kogoś zabił itd...
Pomożecie??? :rozpacz:

voncuver 

Wysłany: 2008-06-08, 20:28   

To weź się wykosztuj i kup sobie za 2 zeta taka mała ksiażeczkę z serii Biblioteka opracowań czy jakos tak tam bedziesz miała szczegułowe streszczenie

Albo poszukaj w google szczegółowego streszczenia

A najlepiej zrobisz biorąc do ręki ksiazkę i czytając do tego momentu co cie interesuje

lordsith18 

Wysłany: 2008-06-12, 07:34   

To dzięki za pomoc, chociaż mi nie pomogliście :ups:
Poradziłem sobie sam!!! :super:

PoZdRo ZioOomY :ok: :ok: :ok:

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2008-06-12, 13:40   

lordsith18, gratki
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi