Forum Dyskusyjne :: jakie studia po ogólniaku ?

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Edukacja » jakie studia po ogólniaku ?

jakie studia po ogólniaku ?
Autor Wiadomość

miszmasz 

Wysłany: 2008-01-03, 20:11   jakie studia po ogólniaku ?

Mam problem . Jestem w III klasie LO za pół roku muszę się zdecydować na jakieś studia ale kompletnie nie wiem jakie wybrać , morze coś doradzicie jaki zawód był by dobry w przyszłości ? Coś o mnie: przede wszystkim nie za bardzo chce mi sie uczyć ale jak trzeba to jakoś sie zmuszę , preferuje bardziej nauki matematyczno-przyrodnicze<ulubiona jest geografia> zainteresowania różne jak mi przypadnie do gustu to będzie ? byłbym niezmiernie wdzięczny za pomoc . Jakieś lajtowe studia , żeby nie było masakry .

umbra 

Wysłany: 2008-01-03, 21:38   

yyyy wiesz powinieneś iśc tam gdzie rozwiniesz swoje zainteresowania :| a nie byle by tylko gdzieś iść...
jak interesujesz się geografią idź na geografię ,albo turystykę....

a jak lubisz matematykę i przyrodę dodatkowo idź na architekturę np krajobrazu bądź budownictwo ?

ciężko powiedzieć gdyż powinieneś na studiach rozwinąć swoje zainteresowania, abys w przyszłości mógł robić to co kochasz...

ja wybrałam sie w tym roku na kulturoznawstwo a teraz idę na architekturę wnętrz i nie patrzę czy będzie łatwo, po prostu idę tam gdzie mi zależy, chce robić to co kocham i jest moją pasją...

Sawka 
Forget the world...

Wysłany: 2008-01-03, 22:35   

Jestem w tej samej sytuacji. Stawiam na geodezję i kartografię, inżynierię środowiska, gospodarkę przestrzenną, ew turytyka i rekreacja

(zdaję matematykę i geografię)

Może przyda Ci się jeden z moich wyborów ;)

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2008-01-04, 13:39   

Cytat:
Stawiam na geodezję i kartografię,

yy na polibudzie?

Cytat:
ew turytyka i rekreacja

na awf?

tak się pytam, bo co do geodezji to na polibudzie trzeba fizyke zdać, a nad turystyką sama się zastanawiam

Sawka 
Forget the world...

Wysłany: 2008-01-04, 14:50   

Geo i Kart to na UP

http://e-lama.pl/artykul.php?id=2804 >> artykuł o tym kierunku

Na stronie uczelni piszą:

Cytat:
Przedmioty rekrutacyjne – język polski, język obcy oraz jeden przedmiot do wyboru spośród: matematyki i fizyki

Zatem sama matematyka wystarczy ;)

A TiR na awf, ale to już taki ''oklepany'' kierunek

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2008-01-04, 16:04   

Cytat:
A TiR na awf, ale to już taki ''oklepany'' kierunek

a tam co trzeba zdać ? ^^ nie trzeba przypadkiem egzaminu sportowego ? >.<
i dlaczego oklepany?

*Apple 

Wysłany: 2008-01-04, 21:32   

miszmasz, wybierz się do Poradni Zawodowej.

moonlight 

Wysłany: 2008-01-04, 23:48   

stawiajcie na cokolwiek byle nie na historie...wiem z doswiadczenia...

*Tofman 
absztyfikant!

Wysłany: 2008-01-05, 01:32   Re: jakie studia po ogólniaku ?

miszmasz napisał/a:
Mam problem . Jestem w III klasie LO za pół roku muszę się zdecydować na jakieś studia ale kompletnie nie wiem jakie wybrać , morze coś doradzicie jaki zawód był by dobry w przyszłości ? Coś o mnie: przede wszystkim nie za bardzo chce mi sie uczyć ale jak trzeba to jakoś sie zmuszę , preferuje bardziej nauki matematyczno-przyrodnicze<ulubiona jest geografia> zainteresowania różne jak mi przypadnie do gustu to będzie ? byłbym niezmiernie wdzięczny za pomoc . Jakieś lajtowe studia , żeby nie było masakry .

z opisu - turystyka i rekraacja //powodzenia

miszmasz 

Wysłany: 2008-01-05, 13:09   

TiR była by dobra tylko żę u mnie z językami obcymi lipa jest , a na tą architekturę to słyszałem że trzeba jakieś kursy rysunku czy coś takiego ? a co do taj geodezji to tam by sie przydał też chyba rysunek techniczny a ja go nie znam zbyt dobrze ?

*Tofman 
absztyfikant!

Wysłany: 2008-01-05, 16:31   

1. rysunek techniczny dla niektorych jest bardzo ciezki i na tzw. 'kreskach' padl niejeden

2. na jaki kierunek bys nieposzedl to bedziesz musial uczyc sie jezyka

3. najlzej ci bedzie na TiR ( o ile faktycznie lubisz geografie)

4. w zyciu niema nic za darmo a dyplomu magista tymbardziej :]

#Magda 
z przymrużeniem oka

Wysłany: 2008-01-07, 20:01   

zawsze można sobie kupić wykształcenie ;-) jesttaka uczelnia w krakowie, gdzie za pieniądze możesz wszystko ;-)

ale jeśli chodzi o studia po ogólniaku, które dają jakąś wizję przyszłości, to wybrałabym na Twoim miejscu stosunki międzynarodowe ;-)

*Tofman 
absztyfikant!

Wysłany: 2008-01-07, 20:50   

Magda napisał/a:
zawsze można sobie kupić wykształcenie ;-) jesttaka uczelnia w krakowie, gdzie za pieniądze możesz wszystko ;-)

ale jeśli chodzi o studia po ogólniaku, które dają jakąś wizję przyszłości, to wybrałabym na Twoim miejscu stosunki międzynarodowe ;-)

stosunki...? przciez on to ma stosunek.. analny* do nauki

* czyt. ma w d...

#Magda 
z przymrużeniem oka

Wysłany: 2008-01-07, 20:53   

dlatego napisałam, że ja je wybrałabym ;-)
on niech lepiej nie idzie studiować dla samego studiowania.
teraz zawód dający niezłe pieniądze to operator dźwigu, albo koparki.

miszmasz 

Wysłany: 2008-01-07, 21:24   

nie moge sobie odpuścić studiowania w Krakowie (nie tylko dlatego że mieszkam koło Krakowa) , a tak na prawdę ogólniak to był błąd bo potem trzeba sie dalej uczyć a tak po technikum już coś jest , jeżeli bym nie chciał studiować to musze emigrować bo w Polsce musiał bym pracować za grosze....

*faris 

Wysłany: 2008-02-05, 19:44   

to ja wa takim razie polecam szkoły typu 'wyższa szkoła czegoś tam i czegoś tam', nic się nie uczą, wszystko zaliczają i w dodatku zdobywają wykształcenie na poziomie magistra... :rotfl: :rotfl:

ale to są studia płatne, z tym że w tym samym czasie można chodzić do pracy ( jak się studiuje zaocznie), a pracy dla studentów zaocznych już nie brakuje, można sobie opłacić studia itp.
a wykształcenie jest, więc jak komuś nie chce się uczyć to to może być całkiem niezłe rozwiązanie...
Mumiiiiinki!

Odpowiedz do tematu