Forum Dyskusyjne :: Informatyk = matematyk?

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Edukacja » Informatyk = matematyk?

Informatyk = matematyk?
Autor Wiadomość

Komar

Wysłany: 2007-01-02, 11:03   Informatyk = matematyk?

Pytanie do studiujących informatykę - czy naprawdę jest tam tyle matmy, jak o tym słyszałem? Sam się wybieram na te studia, ale nie jestem orłem od całkowania i różniczkowania. To mnie trochę przeraża.

Kasieczek 
szybko mówiąca

Wysłany: 2007-01-02, 18:50   

ja informatyki nie studiuję, ale na UW idąc na matmę musisz zdawać maturę z infy... :/ ponoć trochę się to łączy. znajomy jest na pwr na infie i mówi, że jest jej dużo, ale jak to dokładnie wygląda to nie wiem, ale mogę podpytać

Idia 
pomaluj mi paznokcie

Wysłany: 2007-01-02, 19:04   

Ja równiez mogłabym iść na informatyke, ale jak bedzie matma to ślicznie podziekuje :p

'' - Ludzie przybierają wciąż nowe maski...
- A co kryje się pod tymi maskami?
- Cała masa gówna. ''

*faris 

Wysłany: 2007-01-02, 19:53   

proszę zauważyć, że już w lo na infie dużo rzeczy jest z matmy... poza tym jak na infę bez matmy, co wam odbiło czy co...
to tak jak się jedzie do obcego kraju bez znajomości języka - niby masz słownik i rozmówki, ale to nie wszystko :]

fallen angel 

Wysłany: 2007-01-02, 20:45   

Przecież informatyka i matematyka to pokrewne dziedziny. Jest oczywiste, że będziesz miał np Analizę Matematyczną czy Algebrę Liniową. Oczywiście również fizykę :evil:

a_a 

Wysłany: 2007-01-02, 20:48   

tylko 12 godzin na pierwszym roku po 1,5 godziny zegarowej : ) oczywiście na pierwszym roku ^^

fallen angel 

Wysłany: 2007-01-02, 20:53   

U mnie jest 15 godzin :>

Później mam jeszcze Statystykę opisową, rachunek prawdopodobieństwa i jeszcze parę innych rzeczy :P

@Michał 

Wysłany: 2007-01-02, 22:24   

Komar, tak, mój brat jest studentem informatyki już drugiego roku politechniki lubelskiej. Ja jestem "jeszcze" studentem elektrotechniki, ten sam wydział. I na obu kierunkach jest prze****** matma....

Jezeli nie lubisz matmy lub jej nie umiesz to lepiej się zastanów dwa razy zanim złożysz papiery...

Ja głownie przez matmę przerywam studia... i w przyszłym roku albo na coś innego składam albo jeszcze jedna próba z elektrotechniką xD

Komar

Wysłany: 2007-01-04, 11:09   

Chodzi o to, że jak się przyłożę, to się i nauczę. Ale po pierwsze, dużo pracy to mnie kosztuje, a po drugie satysfakcji jakoś nie mam z tego..

Matma jest informatykom potrzebna, to wogóle nie ma o czym dyskutować. Tylko pytanie, ile jej i na jakim poziomie. Mnie się wydaje, a mam sporo znajomych informatyków i studentów, że kładą na to nieproporcjonalnie duży nacisk, przez co tracą zajęcia praktyczne.

Z rozmów z kumplami wynika, że wogóle, jak już iś na infe, to na inżynierskie studia, nie licencjat. Potem można sobie zrobić dodatkowe magisterskie, a laboratoriów i warsztatów jest tyle, że opanuje się spokojnie każdy program itd na samych zajęciach i przy normalnej pracy w domu. A nie jak na UW - w szkole kujesz wzorki, a w domu siedzisz do 2 w nocy i uczysz się z podręczników, jak wogóle to wszystko obsługiwać.

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2007-01-04, 13:02   

Komar napisał/a:
Pytanie do studiujących informatykę - czy naprawdę jest tam tyle matmy, jak o tym słyszałem? Sam się wybieram na te studia, ale nie jestem orłem od całkowania i różniczkowania. To mnie trochę przeraża.
No coz moj facet studiuje to swinstwo ;) ...matmy jest duzo,poza tym jest i fizyka.
Who's playing tricks on me?"

koles

Wysłany: 2007-01-06, 14:32   

Dokładnie, a nie możesz wybrać jakiegoś innego?

Komar

Wysłany: 2007-01-08, 13:52   

Mogę, mogę iść nawet na pedagogikę opiekuńczo-wychowawczą, tylko po co?

Żeby nie wyszło, że nie chcę wogóle matmy na oczy widzieć. Raczej w rozsądnych, przydatnych mi granicach. Informatyk to o tyle fajny zawód, że mam potem genialną możliwoś doboru sobie pracy. W kraju, za granicą, w różnych branżach itp

Makaka

Wysłany: 2007-01-31, 12:58   

Ja też się rozgladam intensywnie za studiami informatycznymi i na niektóre nie trzeba mieć nawet matmy na maturze zdawanej. Przeważnie w prywatnych, jak w tym Futurusie. Z jednej strony niepaństwowa, z drugiej jednak inwestycja się potem szybko zwraca, a i stypendia są zawsze spore, pokrywające całe czesne.

Wojtex12

Wysłany: 2007-02-13, 21:33   

Infa to nie matma sama w sobie, ale sposób myślenia matematyczny... Rozwiązywanie problemów.

Odpowiedz do tematu