Sami tego chcieli (Ci ktorzy wymyslili nowa mature) Wzieli porobili obowiazkowe jakies jezyki obce i inne przedmioty a teraz sie dziwia ze tyle osob oblewa ja i ze mlodziez sie teraz nie uczy Jak ktos nie ma talentu do zalozmy jezykow obcych to jak ma taka mature zdac skoro nic nie umie, niech oni w tym rzadzie to sie pukna w leb
Matys, g³ownym problemem jest jezyk polski i g³upie kryteria oceniania...
Jakby na to nie patrzec to ta nowa matura wszystko schrzanili Tak to uczniowie przynajmniej kiedys mogli liczyc jeszcze na podpowiedzi ze strony nauczycieli a teraz ze poprzyjezdzali jacys inni nauczyciele z innych bud i to jeszcze widac ze niezadowoleni z tego wszystkiego szukaja i czekaja tylko kogo tu i za co wywalic z sali by miec mniej do pilnowania osob albo gdy na prezentacji sie cos nie spodoba to potem wyduszaja z ucznia cos czego naprawde nie wie Poza tym to szkoda slow
Do³±czy³a: 18 Pa¼ 2005 Posty: 1647 Sk±d: z samej góry
Wys³any: 2006-07-10, 19:01
buhahahahah mowilam ze ta mlodziez wychodzi z tych szkol coraz durniejsza, juz teraz jak przegladalam zeszyty szwagierki to okazuje sie ze ucza was najwyzej 2/3 tego czego ja sie uczylam. nie dosc ze ucza coraz mniej to coraz gorzej, przeciez te matury coraz latwiejsze sa
Matys napisa³/a:
porobili obowiazkowe jakies jezyki obce
no wez sie opamietaj moim zdaniem osoba ktora chce legitymowac sie srednim wyksztalceniem powinna znac znosnie przynajmniej jeden jezyk obcy!!!
Matys napisa³/a:
Jak ktos nie ma talentu do zalozmy jezykow obcych to jak ma taka mature zdac skoro nic nie umie,
to niech sei zascznie uczyc, przeciez nic na czlowieka nie spada samo, bez nauki sie nie nauczysz i juz, a co do tego braku zdolnosci, no skoro takie to niezdolne to jak ma mature zdac?
Matys napisa³/a:
Tak to uczniowie przynajmniej kiedys mogli liczyc jeszcze na podpowiedzi ze strony nauczycieli
ciekawam w ktorych to ambitnych szkolach to sie odbywalo?
Matys napisa³/a:
teraz ze poprzyjezdzali jacys inni nauczyciele z innych bud i to jeszcze widac ze niezadowoleni z tego wszystkiego szukaja i czekaja tylko kogo tu i za co wywalic z sali by miec mniej do pilnowania osob
wlasnie to jest dobre, ocena jest bardziej obiektywna niz wtedy gdy oceniali cie nauczyciele z twojej szkoly,!!!
a co do sciagania ? wybacz sciaganie to oszustwo za oszustwo nic sie nei nalezy oprocz kary, w anglii np sciaganie to przestepstwo w stanach trez a w polsce to objaw zaradnosci i tak wychowujemy kolejne pokolenia cwaniaczkow i leserow ktorzy sa pozniej w szoku ze na studiach albo po nich sie czegokolwioek od nich wymaga toz to policzek zaradnosci skoro zawsze oszukiwalem to jak amm teraz umiec?????
podsumowujac nie rozczulajcie sie za bardzo mlodziez powinna sie chyba ciut do roboty wziac, te wyniki to powod do wstydu
_________________ zaczynam siê tam gdzie inni siê koñcz±...
buhahahahah mowilam ze ta mlodziez wychodzi z tych szkol coraz durniejsza,
nie za bardoz podoba mi siê to zdanie.. bo mnie obra¿a ...
A ja chyba muszê siê z tym zdaniem i zgodziæ i nie zgodziæ. Zgodziæ dlatego, ¿e sam nie czujê siê jaki¶ dokszta³cony, lecz wrêcz têpy, a jednocze¶nie widzê naoko³o, ¿e wiêkszo¶æ ma podobnie. Nie zgadzam siê jednak dlatego, ¿e jak patrzê na te niby starsze (i rzekomo lepiej dokszta³cone) pokolenie, to w promieniu kilku kilometrów widzê samych pijaków i têpaków. Rzadko spotykam siê z kim¶, kto mo¿e mi w jaki¶ sposób imponowaæ wiedz±.
Ostatnio zmieniony przez Prymas 2006-07-10, 21:14, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
buhahahahah mowilam ze ta mlodziez wychodzi z tych szkol coraz durniejsza, juz teraz jak przegladalam zeszyty szwagierki to okazuje sie ze ucza was najwyzej 2/3 tego czego ja sie uczylam. nie dosc ze ucza coraz mniej to coraz gorzej, przeciez te matury coraz latwiejsze sa
Ogólnie to bzdura i tyle.
Bo bzdur± jest gimnazjum ,gdzie nic siê nie robi. Za to mamy teraz liceum 3 letnie a materia³u ,wiecej ni¿ by³o za czasów 4 letniego ogólniaka.
Matura ³atwiejsza? Z czego? Chyba tylko z jêzyka polskiego. Poza tym na ustnej jest ju¿ nieco gorzej ,poziomy ,które sobie wybvierasz to kolejna bzdura. Punkty? Zabraknie Ci jeden punkt i dowidzenia - nie zdajesz a tak to zawszer prawie na t± dwójê Ci naci±gnêli, wiêc nie przesadzaj.
deela napisa³/a:
no wez sie opamietaj moim zdaniem osoba ktora chce legitymowac sie srednim wyksztalceniem powinna znac znosnie przynajmniej jeden jezyk obcy!!!
Tu siê zgadzam. Teraz jakby nie patrzeæ jêzyki obce s± najwa¿niejsze. Jeden na perfekt albo i dwa to podstawa.
deela napisa³/a:
wybacz sciaganie to oszustwo za oszustwo nic sie nei nalezy oprocz kary, w anglii np sciaganie to przestepstwo w stanach trez a w polsce to objaw zaradnosci i tak wychowujemy kolejne pokolenia cwaniaczkow i leserow ktorzy sa pozniej w szoku ze na studiach albo po nich sie czegokolwioek od nich wymaga toz to policzek zaradnosci skoro zawsze oszukiwalem to jak amm teraz umiec?????
Zgadzam siê jest to oszustwo ,ale piszesz teraz moja droga jakby¶ nigdy w ¿yciu nie ¶ci±ga³a. Ja nie jestem za jakm¶ nagminnym zwalaniem ,ale po pierwsze ¶ci±ge nawet wypada mieæ ,bo tak troche pewniej siê cz³owiek czuje a po druge zawsze jaki¶ drobny szczegól moze wypa¶c z g³owy ,a je¶li ten jeden szczegó³ ma spowodowac ,ze bêdziemy mieli jeden punkt mniej.. i je¶li to bêdzie ten jeden punkt ,który spowoduje ,¿e kto¶ nie da matury... to ja dziêkuje. Wole ,zeby kto¶ zerkn±³ do tej ¶ciagawki.
Co do mnie to ja jako¶ szczególnie nie czuje siê inteligentny, ani nie uwa¿am siê za osobe ze spor± wiedz± czy te¿ erudytê. Teraz mamy jednak ciut inne czasy, najwa¿niejszy sta³ siê pieniadz - m³odzi ludzie wyje¿d¿aj±: mam wielu znajomych ,którzy zaraz po skoñczeniu ogólniaka/technikum czy zawodówki pierwsze co robili to pakowali manatki i na Zachód. Sytuacja gospodarczo - polityczna w naszym kraju jest niestabilna i wci±¿ równa do do³u, m³odzi ludzie my¶l± ,co by tutaj zrobiæ ,¿eby zarobiæ dac sobie w ¿yciu radê kombinuj±c - czesto musze ju¿ pracowaæ ucz±c siê w szko³ach ¶rednich ,przez co w 100% nie koncentruj± siê na nauce. Niestety takie mamy czasy.
_________________ "Nie wa¿ne co czytasz: Koran, Torê, Bibliê b±d¼ dobrym cz³owiekiem a z³o samo zniknie."
buhahahahah mowilam ze ta mlodziez wychodzi z tych szkol coraz durniejsza, juz teraz jak przegladalam zeszyty szwagierki to okazuje sie ze ucza was najwyzej 2/3 tego czego ja sie uczylam.
nie ucz± mniej, tylko na si³e staraj± siê wszystko skróciæ, w liceach po 2,5 t roku s± ju¿ matury, to jest 5 semestrów, kiedy¶ by³o to 8, kolosalna ró¿nica, to tak jakby to litrowego s³oika próbowaæ wlaæ dwa litry mleka, nie jest to usprawiedliwienie, ale sygna³ ¿e trzeba to zmieniæ, przede wszystkim rezygnacja z gimnazjum - sheet
deela napisa³/a:
przeciez te matury coraz latwiejsze
zale¿y z jakiego przedmiotu, z polskiego jest na 100% trudniejsza, kiedy¶ (wnioski z ¿ycia) na maturê trzeba by³o byæ troszkê oczytanym, znaæ motywy itp. dzi¶ nie stawia siê na posiadan± wiedzê tylko na jej stosowanie, analizowanie materia³u, bardzo dog³êbne, kiedy¶ lekkie odej¶cie od tematu nie by³o tak traktowane jak dzi¶, mo¿na pisaæ 42 strony a i tak siê nie zda bo nie na temat, klucz jest surowszy no i przychylam siê do zdania deeli ¿e dobrze, nie daje nawet ma³ego limitu wyj¶cia za niego, inne przedmioty na podstawowym to taki "bana³", rozszerzony to ju¿ wy¿sze progi
zale¿y z jakiego przedmiotu, z polskiego jest na 100% trudniejsza, kiedy¶ (wnioski z ¿ycia) na maturê trzeba by³o byæ troszkê oczytanym, znaæ motywy itp. dzi¶ nie stawia siê na posiadan± wiedzê tylko na jej stosowanie, analizowanie materia³u, bardzo dog³êbne, kiedy¶ lekkie odej¶cie od tematu nie by³o tak traktowane jak dzi¶, mo¿na pisaæ 42 strony a i tak siê nie zda bo nie na temat, klucz jest surowszy no i przychylam siê do zdania deeli ¿e dobrze, nie daje nawet ma³ego limitu wyj¶cia za niego, inne przedmioty na podstawowym to taki "bana³", rozszerzony to ju¿ wy¿sze progi
Nie zgodze siê do koñca...
Kiedy¶ bowiem je¶li napisa³o siê na maturze pisemnej takiego babola ,¿e np. autorem "Pana Tadeusza" jest Heryk Sienkiewicz to mia³o siê z miejsca jeden nie dyskutumac o tym co dalej.
Teraz licza siê tylko poprawnie napisane rzeczy ,a tych b³ednych /nawet tak wielkich/. nie bierze siê pod uwagê. Oczywiscie inaczej jest w ocenianiu ortografii czy interpunkcji ,ale i tak wiadomo ,¿e nie za to siê dostaje najwiêcej punktów.
_________________ "Nie wa¿ne co czytasz: Koran, Torê, Bibliê b±d¼ dobrym cz³owiekiem a z³o samo zniknie."
Kiedy¶ bowiem je¶li napisa³o siê na maturze pisemnej takiego babola ,¿e np. autorem "Pana Tadeusza" jest Heryk Sienkiewicz to mia³o siê z miejsca jeden nie dyskutumac o tym co dalej.
przytoczê Ci ¶miesz± sytuacjê
by³ kiedy¶ na maturze temat, mniej wiêcej, brzmia³ co to jest odwaga
kolega nieoczytany przekartkowa³ 5 stron i na koñcu napisa³ zdanie "to w³a¶nie jest odwaga" i uwierz ¿e zda³, g³upota, zabawne jest, ale co w tym takiego co daje mo¿liwo¶æ zdania, znam przypadki kiedy mylono bohaterów, zdarzenia, a jednak siê zda³o, to zale¿y od teog kto sprawdza³, teraz jest na³o¿ony wiêkszy rygor
dipe napisa³/a:
Teraz licza siê tylko poprawnie napisane rzeczy ,a tych b³ednych /nawet tak wielkich
zgadza siê, ale ma siê to zmieniæ...jak wszystko w naszym pañstwie
Do³±czy³a: 18 Pa¼ 2005 Posty: 1647 Sk±d: z samej góry
Wys³any: 2006-07-11, 08:46
Micha³ napisa³/a:
deela napisa³/a:
buhahahahah mowilam ze ta mlodziez wychodzi z tych szkol coraz durniejsza,
nie za bardoz podoba mi siê to zdanie.. bo mnie obra¿a ..
nie zamierzam przepraszac, bijcie czolem o glebe poklony przed ekipa AWS i ich sprytna reforma, a fakt pozostaje faktem
dipe napisa³/a:
Za to mamy teraz liceum 3 letnie a materia³u ,wiecej ni¿ by³o za czasów 4 letniego ogólniaka
hane napisa³/a:
w liceach po 2,5 t roku s± ju¿ matury, to jest 5 semestrów, kiedy¶ by³o to 8, kolosalna ró¿nica, to tak jakby to litrowego s³oika próbowaæ wlaæ dwa litry mleka
w moim roku maturalnym wykonano pewien eksperyment: zrealizowano caly materilam w ciagu trzech lat a na czwarym roku mialo sie wylacznie powtorke z materialu tych przedmiotow ktore sie wybralo na maturze.... wszyscy zdali
wiec sie nie zalcie ze macie krotsze liceum moje de facto tez trwalo trzy lata po prostu w czwartej klasie mielismy dwie godziny zajec dziennie :F byl luzik
dipe napisa³/a:
Matura ³atwiejsza? Z czego? Chyba tylko z jêzyka polskiego.
hane napisa³/a:
zale¿y z jakiego przedmiotu, z polskiego jest na 100% trudniejsza
dipe napisa³/a:
Kiedy¶ bowiem je¶li napisa³o siê na maturze pisemnej takiego babola ,¿e np. autorem "Pana Tadeusza" jest Heryk Sienkiewicz to mia³o siê z miejsca jeden nie dyskutumac o tym co dalej
czy ja cos musze dodawac?
dipe napisa³/a:
Zgadzam siê jest to oszustwo ,ale piszesz teraz moja droga jakby¶ nigdy w ¿yciu nie ¶ci±ga³a
jakby ci to powiedziec zebys sie nie zszokowal do reszty
moj drogi nigdy nie sciagalam
_________________ zaczynam siê tam gdzie inni siê koñcz±...
wiec sie nie zalcie ze macie krotsze liceum moje de facto tez trwalo trzy lata
nie ¿alê siê bo nauka by³a dla mnie przyjemno¶ci±, deela mo¿esz snuæ teorie ¿e Twoje trwa³o 3 lata i wszystko zosta³o omówione i siê zd±¿y³o, tylko teraz przez nowe matury od maja inni maj± luuuz, przez miesi±c nie ma siê polskiego, przepadaj± 4 tygodnie nauki i jak to nadrobiæ, gdzie tygodniowo ma siê 5 godzin? matury ustne zabieraj± za du¿o godzin klas± drugim i pierwszym, to s± po prostu wakacje, nie wiesz na czym to, polega bo nie uczêszczasz do liceum, jest za du¿o wolnego, beznadziejny system, u mnie wszkole te¿ eksperymentowali, nauka trwa do grudnia 3 klasy, a potem tylko przedmioty które siê zdaje, dobrze im to wychodzi, bo wynik osób które zda³y w procenatach to 100%, nie narzeka³am
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Micha³ Kryñski - w³a¶ciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶æ wypowiedzi zamieszczanych przez u¿ytkowników Forum. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytuu odpowiedzialno¶æ karna lub cywilna.