Forum Dyskusyjne :: 20 % maturzystów obla³o mature ?

FAQ  Wyszukiwarka  U¿ytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona G³ówna » Ogólne » Edukacja » 20 % maturzystów obla³o mature ?

20 % maturzystów obla³o mature ?
Autor Wiadomo¶æ

#Prymas 
naj¶liczniejszy
kwietysta

Do³±czy³: 24 Lis 2005
Sk±d: piach

Wys³any: 2006-07-11, 19:30   

Micha³ napisa³/a:
A ja powiem to tak jednak walic te wszystkie statystyki tylk ocz³owiek sie przez nie denerwuje

:rotfl:
Nie napisa³by¶ tego, gdyby¶ te¿ nie zda³. :rotfl:

mrowcia65 

Do³±czy³a: 14 Lip 2006
Sk±d: Strzelin

Wys³any: 2006-07-14, 19:44   

Statystyki s± denerwuj±ce dla tych co zdali maturê i dla tych co nie zdali.

Zaczyna siê porównywanie, jedni siê chwal± a inni przez to do³uj±.

Braknie takiemu jednego pkt. i nie zda matury. Moja kole¿anka tak mia³a. Wola³aby zapewne gdyby brak³o jej 10 pkt ni¿ tego jednego.

A ocenianie prac maturalnych to nie jest takie jednoznaczne, bo jak oceniæ interpretacjê wiersza?? Ka¿dy interpretuje wiersz inaczej, a tutaj wymyslili sobie jeden w³a¶ciwy schemat odpowiedzi.

Nowa matura ma wady, ale co MY skromne ¿uczki mo¿emy na to poradziæ?? Nic! Pozostaje nam sie tylko uczyæ. Z roku na rok bêdzie lepiej. Trzeba siê tylko uczyæ na b³êdach poprzedników i nie liczyæ na to, ¿e nam siê uda tylko pomóc sobie w tym. Najlepiej to wzi±æ ksi±¿ke do rêki i nie liczyæ na to, ¿e kto¶ nam podpowie. Na maturze nie ma czasu na podpowiadanie. Tego moi¿ecie byæ pewni.
Tam trzeba liczyæ na siebie.

Gordon 

Do³±czy³: 30 Lip 2006

Wys³any: 2006-08-01, 13:17   

W mojej starej klasie licealnej 11/35 ludzi obla³o maturê co daje ca³kiem niez³y rezultat-oko³o 30% :/
Licea profilowane, to mia³a byæ dobra alternatywa w reformie edukacji. Szeroko opiewana superlatywami okaza³a siê tylko klêsk±, która zniweczy³a wielu dobrym ludziom ca³y rok :/

ja zaliczy³em maturê i jestem ju¿ na 2 roku ca³kiem dobrych studiów

asmo 

Do³±czy³: 22 Lip 2006
Sk±d: Gehenna

Wys³any: 2006-08-01, 19:10   

Prawda jest taka, ze jak ktos sie przylozy to nawet w LO profilowanym zda.. Ja tam ide do dosc dobrego ogolniaka - 99% uczniow zdaje mature, 93% dostaje sie na studia.. Mam zamiar troche popracowac i mysle, ze nie ma sie czym przejmowac. Wspolczuje uczniom technikow i LO prof., ktorzy zostali zaniedbani.. Np. w technikum, aby napisac rozszerzona mature z matmy trzeba brac korpetycje. Moze lepiej byloby wrocic do 5'cioletnich technikow i zlikwidowac LO profilowane?
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today
-----------------------------
JID: asmo@jabber.gda.pl

@Micha³ 

Do³±czy³: 11 Pa¼ 2005
Sk±d: Lublin

Wys³any: 2006-08-04, 21:26   

Gordon napisa³/a:
Licea profilowane, to mia³a byæ dobra alternatywa w reformie edukacji.

licea profilowane to najwieksza pomy³ka CKE... Juz chyba zawodówki by³y lepsze bo dawa³y chociaz zawód... a w liceum profilowane to to samo co LO tylko ze jest troche godzin które przygotowuja to jakiegos tam zawodu.. a i tak po niej nie masz zawodu i musisz sie uczyc dalej jezeli chcesz robiæ cos wiecej niz kopanie rowów...

Gordon napisa³/a:
W mojej starej klasie licealnej 11/35 ludzi obla³o maturê co daje ca³kiem niez³y rezultat-oko³o 30% :/

u mnie w klasie nie zda³o 6 osób z 24.

mrowcia65 napisa³/a:
Braknie takiemu jednego pkt. i nie zda matury. Moja kole¿anka tak mia³a. Wola³aby zapewne gdyby brak³o jej 10 pkt ni¿ tego jednego

dok³adnie ;]

w sumie cja tma by³em przyzwyczajony do takeigo systemu oceniania bo od 4 lat mia³em w szkole system punktowy... tylko ze w szkole aby zdac trzeba bylo mieæ te 35% a nie tak jak na maturze 30%.

chiñczyk

Do³±czy³: 13 Lut 2007
Sk±d: wawa

Wys³any: 2007-02-15, 12:03   

nop w³a¶nie pamiêtacie dawne matury pe³ne by³y przecieków podpowiadania nauczycieli tamte matury by sprawdzane przez sowich nauczycieli który powiedzmy prawdê naci±gali oceny teraz to siê skoñczy³o matury sprawdzane przez obc± komisjê i pilnowane przez obcych nauczycieli i bardzo dobrze w koñcu sprawiedliwie a nie jak kiedy¶ naucyciele go przepu¶cili z lito¶ci dali maturê cudem dosta³ siê na studia a potem projektowa³ halê kyora zbija 65 osób kopalnie które wybucha³y zabijaj±c górników mam nadzieje ¿e dziêkitej maturze ludzie ju¿ skoñczom na szkole ¶redniej nie robi±c kormus krzywdy

Thar 

Do³±czy³a: 08 Lut 2007

Wys³any: 2007-02-15, 16:40   

chiñczyk napisa³/a:
mam nadzieje ¿e dziêkitej maturze ludzie ju¿ skoñczom na szkole ¶redniej nie robi±c kormus krzywdy

Szczerze, to ja mam nadziejê, ¿e przynajmniej ty poprzestaniesz na maturze. Mój rocznik zdawa³ star± maturê, potem musia³ zdawaæ egzaminy na studia i dopiero na ich podstawie gostawal siê b±d¼ te¿ nie. Nowa matura nie uczy my¶lenia tylko schematów. Ustny polski pozostawiê bez zbêdnego komentarza. Mo¿na nie zdaæ jednego przedmiotu, by maturê i tak mieæ zaliczon±. Mo¿na zdawaæ przedmioty na podstawowym poziomie bez zbêdnego wysi³ku. Widzia³am test maturalny z matematyki. A¿ nie wierzy³am w³asnym oczom... Nie pisz wiêc ju¿ wiêcej takich bredni bo siê nara¿asz na po¶miewisko.

chiñczyk

Do³±czy³: 13 Lut 2007
Sk±d: wawa

Wys³any: 2007-02-15, 18:22   

powiedz mi ile jest znanych informatyków z twojego rocznika wiêcej czytaj ile jest jest licealistów który ³ami± najlepsze zabezpieczeniami ile m³odzie¿y odnosi sukcesy na miêdzynarodowych olimpiadach ile m³odych ludzi znaj±cych biegle jêzyki wyje¿d¿a za granic± studiowaæ wiêcej czytaj co dzieje siê na ¶wiecie a potem wypisuj taki egzaminy s± powszechne a ca³ym ¶wiecie i s± sprawiedliwe bo pokazuj± co inni naprawdê wiedz± nowa matura pokazuje wykorzystywanie teori± w praktyce i co z tego ¿e Polacy najlepiej znaj± formu³ki i wzory ale nie umiej± ich wykorzystaæ i matura to pokaza³a np na maturze z polaka by³ wycinek z ch³opów a nie jak kiedy¶ wodolejstwo wyuczone z bryki po zatem matmê i polaka zda³o 90 parê procent najwiêcej ludzi wy³o¿y³o siê na biologi gdzie nie ma regu³ek i wzorów to co porostu umiec ps w tamtym roku zdawa³em maturê i j± zda³em

Thar 

Do³±czy³a: 08 Lut 2007

Wys³any: 2007-02-15, 19:53   

Nie denerwuj siê. Ja maturê te¿ zda³am. Ile jest informatyków? Ja jestem po profilu matematyczno-informatycznym. Nie wiem ilu jest takich informatyków. Wiesz, na moim wydziale jest te¿ kierunek informatyka, ale tam priorytetem jest dobre programowanie a nie ³amanie zabezpieczeñ. Nie neguj wcze¶niejszej matury bo niewielkie masz o niej pojêcie. Nie bêdê siê spieraæ i przekonywaæ, która by³a lepsza. Ja mam swoje zdanie i go nie zmieniê. Pozdrawiam.

#Magda 
z przymru¿eniem oka

Do³±czy³a: 14 Sie 2006
Sk±d: Kraków!

Wys³any: 2007-02-16, 10:11   

chiñczyk napisa³/a:
powiedz mi ile jest znanych informatyków z twojego rocznika
napewno o wiele mniej, bo nawet jak ja koñczy³am liceum informatyka nie by³a taka popularna. wtedy wszyscy wybierali finanse, bankowo¶æ, marketing, oraz oczywi¶cie socjologiê.
chiñczyk napisa³/a:
nowa matura pokazuje wykorzystywanie teori± w praktyce
na studiach i tak siê bedziesz uczy³ wzorków, tabelek i bzdur z serii 'niepotrzebne' :-)
wiêc o co siê tak rzucasz?

a pisz±c
chiñczyk napisa³/a:
pe³ne by³y przecieków podpowiadania nauczycieli tamte matury by sprawdzane przez sowich nauczycieli który powiedzmy prawdê naci±gali oceny
sprawiasz, ¿e mam ochotê wy¶miaæ ci siê prosto w twarz.

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
forum m³odzie¿owepozycjonowanieprojekty domów • Twoja FOTKA w internecie • Projekty domów • Znajdziesz tu ¶mieszne Opisy GGForum

Firma "Krynski NET" Micha³ Kryñski - w³a¶ciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶æ wypowiedzi zamieszczanych przez u¿ytkowników Forum. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytuu odpowiedzialno¶æ karna lub cywilna.