Wysłany: 2008-08-21, 09:36
Nie tylko niehumanitarny, ale i w ogóle, ponieważ ludziom do życia i szczęścia zabijanie zwierząt i jedzenie ich potrzebne nie jest. Wrecz przeciwnie, mięso powoduje rozne choroby i zdarza się że gnije w ludzkich jelitach, przystosowanych do trawienia roslin(bo są długie). Na dekalogu wcale się nie opierałam, głównie moje argumenty trzymały sie obecnych faktów badań itd. Jedynie wsponiałam o dekalogu bo jedynie onw podobieńskie chrześcijaństwa jest zupełnie taki sam, bez zmian.
To, że mięso powoduje różne choroby to nie znaczy, że jak dwa razy w tygodniu zjemy na obiad coś z kuraka, albo raz w tygodniu coś cięższego (wieprzowina, cielęcina) to od razu raka dostaniemy czy wrzodów. Bez przesady. To nie uran, że jak tylko się dostanie do ciała to zabija. A czy do sczęścia jedzenie zwierząt nie jest potrzebne, to już jest kwestia każdego człowieka, bo ja czułbym się źle, gdybym wiedział, że istnieje kiełbasa, ale nie mogę jej usmażyć na grillu, albo zjeść kurczaka na obiad. Takich ludzi jak ja jest więcej. Może nie nazwę tego szczęściem, ale... hmm... zaspokojeniem potrzeby fizycznej i psychicznej, bo skoro dostajesz sygnał z mózgu, że masz ochotę na mięso, to znaczy, że ją masz, albo masz chory mózg. A wątpię, że tak wielu ludzi ma chory mózg. Ja niehumanitarnego zabijania zwierząt nie popieram w żadnym wypadku, ale zabijanie zwierząt z zachowaniem warunków i standartów UE na potrzeby kulinarne i gastronomiczne jak najbardziej. Nie widzę powodów i obowiązków morlanych i etycznych, dla których odbierać sobie coś, czego chcemy. Bynajmniej w przypadku, o którym dyskutujemy.
_________________ "For where thy treasure is, there is thy heart also" - The Gospel according to St Matthew
Wysłany: 2008-08-23, 09:11
Wydaje Ci się ze tego chcesz i potrzebujesz i nawet jedzenie raz na tydzień jest szkodliwe. A jeśli uważasz, ze któś kto umie współczuć ma chory mózg to tych z ''chorymi mózgami'' powinno być wiecej. I nie masz czego zaspokajać bo mięso jest niepotrzebnie i naturalnej diecie ludzi jest tylko naciągnięte o czym pisałam, więc się nie tłumacz że masz jakąs potrzebe psychiczną bo to śmieszne.
Ty jesteś śmieszna i zaczynasz mnie męczyć. Nie czytasz dokładnie postów, a potem coś przeręcasz i piszesz jakieś kopletnie pochrzanione pierdoły! Mówisz, że nie ma potrzeby. Może z tym jest jak z papierosem. Ciało człowieka się od czegoś uzależnia. A ja nie mówiłem nic o mózgach i współczuciu, tylko o tym, że skoro człowiek dostaje sygnał z mózgu podświadomie, że ma ochotę na mięso to znaczy, że ciało ma taką potrzebę i człowiek ma taką potrzebę, alebo ma chory mózg. Trzeci raz tego nie napiszę jak się nie skusisz na przeczytanie!
_________________ "For where thy treasure is, there is thy heart also" - The Gospel according to St Matthew
Pozwol, że ja się o to pomartwię tak samo jak pomartwię się moim moralnym stosunkiem do mięsa i pozwól wszytskim ludziom to zrobić, a nie mydlić pierdołami.
Wysłany: 2008-08-23, 19:25
Wybacz, ale ja nie mydlę tylko stwierdzam i opisuję nieuniknione fakty, szkoda że zamaist się znimi pogodzić probojesz glupio usprawiedliwiac swoje sumienie
pzreciez tam pisze na poczatku filmu ze to eksteremum rownie dobzre mozna by pokazac kilk a filmow z wojny jak czlowiek zabija czlowieka
a co do zwierzat - po to sa chodowane zeby je jesc zabijanie powinno byc jak najbardziej humanitarne i milosnicy zwierzatek powinni si cieszyc ze dzisiaj jest to mozliwe bo dawniej to stala siekierka za stodola i bylo to jak najbardziej normalne i powszechne
jesli o mnie chodzi to penwie niemial bym problemu zabic swinie czy cokolwiek lubie mieso i tyle i niebede sie oszukiwal jedzac kotleta mielonego ze wcale niebyl kiedys biegajaca rozowa swinka
wlasciwe to nawet mnie to cieszy ze ta swinka byla zdrowa a pozniej dostala w leb i trafila na moj talez niz gdybym mial jesc jakies tam sztucznie wytowrzone chemikalia
[ Dodano: 2008-08-24, 05:07 ]
p.s. co do tej calej smiesznej gadki o wspolczuciu biednym zwierzatkom to wspomnialem ze powinnny byc zabijane w sposob jak najbardziej humanitarny i to jest oczywiste ale nieodparady czlowiek stoi na szczycie lancucha pokarmowego i jako taki ma prawo zjadac na co ma ochote taka jest natura - myslicie ze gdyby postawic czlowieka przed glodnym.. bo ja wiem lwem czy tygrysem to dlugo by sie kicia zastanawiala zabijac czy nie ..? podejrzeam ze czlowiek niezdarzyl by nawet powiedziec smacznego
Ostatnio zmieniony przez Tofman 2008-08-24, 04:13, w całości zmieniany 4 razy
Wysłany: 2008-08-25, 12:40
Owszem mamy możliwość wyboru i jedynie uspienie jest humanitarnym zabijaniem czego nie robi się w takim przemyśle. A jakbyś czytał uwaznie napisy w filmie, to byś rpzeczytał z to co się dzieje to standardy w takich hodowlach. Pozatym pisałam już wcześniej o niepotrzebie spozywania mięsa i o tym jakie ono niezdrowe. Tygrys czy lew to nie człowiek. Tygrys i lew to mięsozercy, ludzie to roślinożercy z nastawieniem na mięso(ktore jest dla ludzi niezdrowe o czym pisałam wystarczy przeczytać poprzednią stronę jesli kogos to nie przekonuje, to odesle do artykułów z zapsiami faktów badań i wypowiedzi naukocow oraz tych ktorzy przeprowadzają rozne statystyki w zwiazku z takimi tematami )
"Byłam wegetarianką przez rok, ale miałam słabe wyniki badań i musiałam (ehhh...) jeść mięso. Sama nie jem go dużo, tyle,żeby było i by mieć wystarczająco dużo białka.
Rozumiem wegetarianów, chcą w ten sposób zmniejszyć ilosć sprzedawanego miesa, ale niestety to nie ma sensu...bo te zwierzęta już nie żyją, a co się dzieje z mięsem którego sie nie sprzeda? No właśnie...
Po części rozumiem, bo sama tak myślałam, ale nie ma to zbyt wiekszego sensu (chyba że na naprawdę dużą skale)"
"Muszę zacząć przyzwyczajać się do mięsa ,ponieważ mój organizm jest coraz słabszy"
Są to przykładowe wypowiedzi z innego forum.
Wysłany: 2008-08-27, 21:50
Ehh jesli ktoś tak miał a był wege to znaczy to, że miał źle ułożoną dietę, to an pewno nie była wina niejedzenia mięsa. Pasztety jem - sojowe. Ryb nie jem. Mleko od niedawna rpzestałam pić, ale to akurat dlatego, ze jest niezdrowe i powoduje osteroporoze
Taki ''nasz'' pierwotny insynkt? śmieszne bo pierwotni ludzie byli roślinożerni, pozatym ludzki przewód pokarmowy jest przystosowany do trawienia rolin, ponieważ to roślinożercy mają dlugi rpzewod pokarmowy, nie miesozercy
z tego co slyszalem to ludzie pierwotni polowali na zwierzyne.. co do ukladu pokarmowego jakbysmy byli roslinozercami to nie mielibysmy enzymow trawiacych mieso
poaztaym mieso zawiera najlepsze aminokwasy konieczne do rozwoju czlowieka
dieta wegetariańskienie nie dostarczają organizmowi, w odpowiednich ilościach, wszystkich niezbędnych składników odżywczych u których nie zakończył się jeszcze ostateczny rozwój organizmu czyli dzieci i mlodziez
Bez białka zwierzęcego tracimy ogromne ilości aminowkasów egzogennych (np Metionina, Cysteina) które są w ilościach beznadziejnie małych lub w ogóle w roślinach.
pozatym inne przeslanki wskazujace na to ze czlowiek jest rowniez miesazerny to:
posiadanie kłow których nie posiadaja roslinożercy
roztaw oczu u mięsożerców są z przodu głowy, żeby widzieć stereoskopowo i ocenić odległość od ofiary, u roślinożerców są po bokach głowy, żeby mieć jak najszerze pole widzenia
przewód pokarmowy - u roślinożerców jest długi (np. krowa - cztery przegrody żołądkowe) u mięsożerców - krótki w porównaniu z wielkością ciała a my mamy przewód pokarmowy (proporcjonalnie do rozmiarów ciała) dłuższy niż mięsożercy, nasza flora bakteryjna jest bogatsza, ale roślinożercom pod tym względem nie dorównujemy wiec mamy jakby hybryde do trawienia wszytskiego
czlowiek to najdoskonalsze ogniwo ewolucji i logiczne jest ze jest wszytskozerny gdyz tak latwiej zdobywac pokarm
rozumiem ze ze wzgledow etycznych i swiatopogladaowych jestes wegetraianka ale wybacz naukowo i biologicznie nie udowodnisz ze czlowiek jest roslinozerny bo jest "mieszano-zerny"
ale to taka mala dygresja ;P
Cytat:
Władca Pierścieni to bardzo mądra książka - zawierająca w sobie wiele przesłań z Pisma Świętego i wiele cennych myśli, pokazanych tylko w inny sposób. Tolkien pisząc ją miał przed oczami Pismo Święte.
zwlasza ze wiekszosc wladcy powtawla w okopach.. napewno Tolkien biegal z PS w kieszeni
eh nie chce mi się znów psiac tego samego co w temacie ''cjakie sa Twoje uczucia po obejrzeniu tego?'' w dziale Uczucia, przeczytaj co tam napisałam, bo napisaleś trochedużo bzdurek i troche prawdy
gdzie napisalem bzdury.. uzsadanij
sledzac ten tamacik...
Cytat:
Mieso jest niezdrowym produktem
dowody uzasadnienie ??
niezdrowa moze byc dieta jak jest zle ulozona a produkty sa zle przyjmowane lub przygotowywane... jak wszytsko jest jak nalezy to jest ok i mieso tez jest wtedy wskazane albo napewno nie przeszkadza
Cytat:
Pozatym ludzie mają długi przewód pokarmowy w przeciwieństwie do mięsożerców, co oznacza, że nasz żołądek jest przystosowany głównie do trawienia roślin
przewod pokarmowy typowych roslinozercow jest jeszcze dluzszy i ma nawet kilka zoladkow.. przewod pokarmowy czlowika jest tak zbudowany ze moze trawic wiele produktow w tym mieso
Cytat:
Hehe kły to zaden argument, nie widziałam człowieka polującego za pomocą kłów
argument bardzo istotny gdyz ewolucyjnie kly maja gatunki drapiezne ktore jedza mieso wiec to dowod ze natura posza i z czlowieka w ta strone
Cytat:
Szczątki peirwszych ludzi wskazywały na to, że byli oni roślinożerni i zyli ze zbeiractwa, zreszta uczyliście sie na pewno o tym
ja sie uczylem ze ludzie pierwotni polowali i jest to fakt powszechnie potwierdzony
Cytat:
mylisz sie i to bardzo, wrecz przeciwnie, dzieci niekarmione mięsem są tylko i wyłączniez drowsze
tworzysz sama sobie wygodne tezy czy masz na to jakies naukowe dowody ??
mieso jest bardzo wazne kiedy organizm sie rozwija gdyz posiada najbardzej wartosciowy zestaw aminokwasow.. podobne maja tylko rosliny straczkowe
Cytat:
A jeśli już miałabym odnośić się do Biblji raczej kierowałabym się ku ''jedzcie chlem a nie mięso, pijscie wino, a nie krew''
a co z rybami ktorymi Jezus nakarmil tlumy ?? ryby tez zle ? naukowo udowodnione ze sa bardzo zdrowym miesem
Cytat:
mięso powoduje rozne choroby i zdarza się że gnije w ludzkich jelitach
gnija tez owoce przyjmowane na noc przed snem.. to jak sie cos trawi zalezy od sposoby przyjmowania i laczania produktow
Cytat:
Wydaje Ci się ze tego chcesz i potrzebujesz i nawet jedzenie raz na tydzień jest szkodliwe.
dowod?
co do zabijania zwierzat.. sa hodowane tylko w tym wlasnie celu aby je spozywac.. gdyby ludzie miesia nie jedli wogole by nie istnialy to co dopiero paradoks filozoficzny hee ??
osobiscie jestem w trakcie opracowywania diety aby troche urosnac (+silownia)
a do tego odpowiednia porcja bialka zwierzecego niezbedna
Cytat:
mleko od niedawna rpzestałam pić, ale to akurat dlatego, ze jest niezdrowe i powoduje osteroporoze
mleko to akurat najlepsza zubstania dla powolnego nisczenia sobie organow wewnetrzych i kalectwa
_________________ "Believin' all the lies that they're tellin' ya
Buyin' all the products that they're sellin' ya
They say jump and ya say how high
Ya brain-dead Ya gotta fuckin' bullet in ya head"
RATM 1992
A to z artykułu wyżej, chyba racjonalista:
Rodzice, którzy nie jedzą mięsa mogą mieć przed sobą trudny wybór. Allen twierdzi, że nie ma wątpliwości że jest nieetycznym wychowywać swoje dzieci na diecie ściśle wegańskiej. Mimo że chemiczne suplementy mogą wypełnić częściowo żywieniowe braki, jedyną drogą aby zagwarantować dziecku zdrową dietę i być pewnym że wchłonie ono potrzebne składniki, jest karmienie go mięsem, w tym pochodzącym od ryb.
Luci Daniels, dietetyk dziecięcy i była przewodnicząca British Dietetic Association uważa że "Nie jest zaskakującym, że mięso w dziecięcej diecie wspomaga ich rozwój". Wszystko dzięki odpowiedniemu składowi białkowemu i witaminowo-mineralemu. "Każdy kto wychowuje dziecko na diecie wegańskiej musi być świadomy, że może mieć ona wpływ na rozwój dziecka", dodaje.
Tak samo autentyczne badania naukowców jak Twoje bajki marzycielko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.