Mam 16lat i mam pewnien problem, nie umiem nawi±zywaæ znajomo¶ci.Jest du¿o osób z którymi chcia³bym sie zakolegowaæ,porozmawiaæ itp.Ale nie wiem jak, nie umiem za bradzo poprowadzic zormwoy tym bardziej zacz±æ.Kiedy idziemy w grupie zawsze ide gdzie¶ z ty³u bo nie wiem jak sie mam zachowywaæ itp.Boje sie odtr±cenia.
Powinna¶ z pewno¶ci± popracowaæ nad pewno¶ci± siebie. Lubisz siebie? Widzisz w sobie du¿o zalet? Je¶li nie - popracuj nad tym. Napisz je sobie na kartce. Mów sobie przed lustrem, ¿e jeste¶ warto¶ciow± dziewczyn±. Zainteresuj siê czym¶. Nie wierzê, ¿e nie masz tematów do rozmów. Po prostu boisz sie zacz±æ. To tak jak ze zg³aszaniem sie na forum ca³ej klasy. Trzeba siê przelamaæ i uwierzyæ, ¿e ma siê co¶ warto¶ciowego do powiedzenia. Pamiêtaj, ¿e nie ka¿dy musi byæ liderem w grupie. Tote¿ nie wszyscy posiadaj± wielk± charyzmê. Pamiêtaj jednak, ¿e bywa i tak, ¿e osoby, których "wszêdzie jest pe³no" zazwyczaj po prostu lubi± zwracaæ na siebie uwagê i tyle. Nie musisz byæ ekstrawertykiem. Warto jednak mieæ znajomych, tote¿ popracuj nad tym. Na pewno masz swoje zainteresowania. Mo¿e warto na ten temat porozmawiaæ z kole¿ankami? Mo¿e zaproponujesz pój¶cie gdzie¶, gdzie czujesz siê swobodnie? B±d¼ pogodna i kole¿eñska.
Wydaje mi siê, ¿e wystarczy siê otworzyæ. Je¶li trzymasz siê na uboczu, osoby z twojego ¶rodowiska mog± to odbieraæ jako "zadzieranie nosa". Pomy¶l nad tym.
Oj droga Sky nie jeste¶ sama uwierz mi. Odk±d siêgam pamiêci± jestem strasznie nie¶mia³a, zakompleksiona i zamkniêta w sobie. Przeczyta³am mnóstwo ksi±¿ek na temat pewno¶ci siebie, ale za ka¿dym razem tych "z³otych" wskazówek nie umia³am zastosowaæ w swoim ¿yciu. Byæ mo¿e dlatego tak trudno wyj¶æ mi ze znajomymi na miasto czy imprezy. Nie umiem sobie z tym poradziæ , ale codziennie stawiam ma³y krok naprzód. Wiem, ¿e ¿ycie nale¿y tylko do osób odwa¿nych, pewnych siebie. To oni umiej± osi±gn±æ sukces, bu¶ duszami towarzystwa. Ja te¿ chcia³abym taka byæ, nie mam najmniejszego zamiaru zawsze odgrywaæ drugoplanowej roli Poma³u nabieram wprawy;) Wiêcej wiary w siebie ¿yczê i Tobie
_________________ Don't try to tell me , what to do
Don't try to tell me, what to say...
Powinna¶ z pewno¶ci± popracowaæ nad pewno¶ci± siebie. Lubisz siebie?
to napewno
Ale mo¿e to nie Twoje towarzystwo. Mo¿e w innym bys poczu³ sie bardziej otwarty. Poszukaj takich ludzi, z którymi masz wspólne tematy do rozmów.
_________________ Skarb to nie tylko z³oto czy srebro!!
'' - Ludzie przybieraj± wci±¿ nowe maski...
- A co kryje siê pod tymi maskami?
- Ca³a masa gówna. ''
Odwieczny problem (no mo¿e nie odwieczny ale fajnie brzmi) jak z³apaæ kontakty. Najprostsze rozwi±zanie. W szkole. Je¶li kto¶ o czym¶ rozmawia, wypowiedz siê na ten temat! Wbij siê w rozmowê. I nigdy nie b±d¼ powa¿n±... Co¶ typu: moja opinia na ten temat jest proporcjonalna do opinii.. itp. Co¶ typu: Kto mi skroi³ tornister! To wstêp do rozmowy, kto¶ odpowie a potem ty itd.... mo¿e durna rada ale lepsze to ni¿ siedzieæ pod klas± jak cieæ przy ha³dzie ¿wiru. (Shrek)
_________________ Wy macie tylko ten wasz wszech¶wiat! Ja mam ca³± resztê!!!!
...zawsze ide gdzie¶ z ty³u bo nie wiem jak sie mam zachowywaæ itp.Boje sie odtr±cenia.
jak cie odtraca to znow bedziesz isc z tylu wiec dlaczego niesprubowac powiedziec cokolwiek - conajwyzej trafisz w tosamo miejsce w "szeregu"
p.s. jesli nieczujesz sie pewnie to napaczatek rozejrzyj sie czy w poblizu niema innych osob ktore tez niesa zbyt smiale powoli znajdzieci kilka wspolnych tematow i niebedziecie sie obawiac ze powiecie cos nietak... // powodzenia
Ostatnio zmieniony przez Tofman 2007-03-05, 00:05, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Micha³ Kryñski - w³a¶ciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶æ wypowiedzi zamieszczanych przez u¿ytkowników Forum. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytuu odpowiedzialno¶æ karna lub cywilna.