Forum Dyskusyjne :: (ręceprecz odtybetu) :: miłość /religia co wybrać?
Profesjonalne pozycjonowanie strony internetowej.

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Uczucia » miłość /religia co wybrać?

miłość /religia co wybrać?
Autor Wiadomość

Thar 

Wysłany: 2007-03-10, 17:47   

Ale ja nie chcę rozmawiac o zawiłosciach politycznych.
Chodzi mi o stosunek arabów do kobiet w krajach arabskich. Zastanawia mnie dlaczego słyszy się opowieści o tym "jaki to on był dobry, cudowni, aż nie wyjechałam z nim do jego rodziny". Dzieje się tak i nie zaprzeczysz. Nie generalizuję. Nie mówię, że wszyscy arabowie są tacy. Ale czy twoim zdaniem nie ma tam nagminnego poniżania kobiet, odbierania im prawa decydowania o prawie wszystkim? To nie wynika tylko z "czlowieczej natury". Tak robil zapewne jego pradziad, dziad, sąsiad itd.

Ahmed 

Wysłany: 2007-03-10, 17:56   

Thar napisał/a:
Ale ja nie chcę rozmawiac o zawiłosciach politycznych.
Chodzi mi o stosunek arabów do kobiet w krajach arabskich. Zastanawia mnie dlaczego słyszy się opowieści o tym "jaki to on był dobry, cudowni, aż nie wyjechałam z nim do jego rodziny". Dzieje się tak i nie zaprzeczysz. Nie generalizuję. Nie mówię, że wszyscy arabowie są tacy. Ale czy twoim zdaniem nie ma tam nagminnego poniżania kobiet, odbierania im prawa decydowania o prawie wszystkim? To nie wynika tylko z "czlowieczej natury". Tak robil zapewne jego pradziad, dziad, sąsiad itd.

A,więc arabów do kobiet jest dobry,tyle że jest róznica pomiędzy arabem poznanym w barze,gdzie raczej muzułmanin nie moze przebywac,chodzi mi o alkochol itp,a róznica miedzy arabem którego sie pozna,przez kolezanke muzułmanke.
A,czy pardziad itp nie wiem,mało mnie to interesuje,ja znam wielu arabów ale praktykujacych islam i oni nigdy by nie zachowywali sie tak jak te osoby z opowiadan itp.

Thar 

Wysłany: 2007-03-10, 17:59   

Ahmed napisał/a:
ja znam wielu arabów ale praktykujacych islam

więc jak oni traktują swoje kobiety? Jakie mają one prawa i obowiązki?

Ahmed 

Wysłany: 2007-03-10, 18:04   

Thar napisał/a:
Ahmed napisał/a:
ja znam wielu arabów ale praktykujacych islam

więc jak oni traktują swoje kobiety? Jakie mają one prawa i obowiązki?

A,wiec dają im pełne prawa,one chodza na zakupy spotykają sie z kolezankami,jedzą razem przy stole,nie muszą nosić hjiabu.
A,obowiązki to poprostu byc dobrym,wybacz ze tak bardzo ogólnie napisalem,ale to jest bardzo rozległy temat tzn jesli chodzi o kobiety w islamie.
Ale,nie odbieagając od pytania,to własnie tak jak wyzej napisałem,ciesza się one pełnią praw.
Aby było wszystko jasne przytocze bardzo mądrą wypowiedz na pytanie pewnej pani która chce sie zaangazowac w zwiazek mieszany
Wypowiedz Sejfa(wiem,nie kazdy zna)ale chodzi o wypowiedz.

"Ja bym radził się poważnie zastanowić nad związkiem z kimś takim, bo w Polsce będzie na co dzień żył jak nie muzułmanin ale przy wyjeździe do kraju muzułmańskiego zapewne dokona obrotu o 180 stopni (nie chcąc by społeczeństwo/rodzina widziało w nim munafika) i nagle odkryje Pani ze zdziwieniem że jednak chce dzieci wychowywać na muzułmanów, że przeszkadza mu Pani ubiór czy tryb życia. "
Ostatnio zmieniony przez Ahmed 2007-03-15, 20:39, w całości zmieniany 1 raz  

ettiqstlady 

Wysłany: 2008-04-09, 20:39   

Ja bym na pewno nie zrezygnowała ze swojej wiary. Jeśli bym kochała, byłabym skłonna pójść na kompromis, np. obchodzić święta i towarzyszyć partnerowi w ważnych dla jego religii obrzędach. Z pewnością chciałabym też jak najlepiej poznać jego wiarę, jednocześnie prezentując swą postawą moje wyznanie... Choć oczywiście idealnym mężem zawsze będzie dla mnie katolik, tak jak ja.

cameron 

Wysłany: 2008-04-10, 13:54   

Nie wazne jakiej narodowosci, jaki ma kolor skory albo jakiego jest wyznania. Wazne sa kompromisy. Jesli sie kogos kocha to nie karze mu sie rezygnowac z jego religii tylko sie to akceptuje. Napewno bylby to trudnijszy zwiazek niz pomiedzy dwojgiem ludzi tej samej wiary ale czego nie robi sie dla milosci ;) :serce:

margoth.90 

Wysłany: 2008-07-19, 18:14   

cóż ja jestem ataistką, ale nie widzę nic odrażającego czy dziwnego ludziach wierzących - w cokolwiek wierzą; nawet imponują mi i ich podziwiam za to jak potrafią przyjąć coś na wiarę, tak bez wątpliwości i dowodów, bez drążenia, czy to możliwe by tak było czy nie - po prostu wierzą. Nie skreślam takich ludzi, ani się ważę ;)

arnoldzik 

Wysłany: 2008-07-21, 05:37   

I to są różne religie i wyznania, niby Bóg ma nas łączyć, a dzieli nas. Ja jestem z wychowania katolik, ale tak szczeże to dla mnie nie ważne jaka wiara czy to katolik, czy ewangelik ... itp. Do kościła nie chodze, ale przestrzegam pewne prawa moralne i to mi wystarczy. Nie potrzebuje wertować pisma świetego żeby np. nie kraść, czy nawet nie zabijać i robić innych złych rzeczy. Chociaż pojęcia dobry i zły są względne bo każdy może je interpretować na swój własny sposób. Jak na kolędzie powiedziałem proboszczowi, że nie chodze do kościoła to odrazu w strone rodziców sie odwrócił i zaczoł im mówić "musicie coś z tym zrobić, on zejdzie na złą droge, szatan bedzie go prowadził" moja mama sie lekko uśmiechneła i nic mu nie odpowiedziała, bo dobrze wie jakie mam spojżenie na świat i dużo z nią na ten temat rozmawiałem i niema do mnie żadnych zastrzeżeń. Polecam świetną książke "Rozmowy z bogiem" Walsha troche kontrowersyjna ale naprawde dobra. Wydaje mi się, że da sie oddzielić misłość od wiary nie chodzi mi tu o odrzucenie wiary ale o pogodzenie obu wartości.

apadak 

Wysłany: 2008-07-21, 12:08   

trzeba wybrac to co dyktuje serce.. i obie strony musza wypracowac kompromis.. tak jest w kazdym zwiazku
Ya brain-dead Ya gotta fuckin' bullet in ya head"
RATM 1992

Odpowiedz do tematu