Wysłany: 2006-07-20, 21:17 Miłość od pierwszego wejrzenia
Cytat:
Zmysł wzroku jest niezwykle istotny w kontaktach z ludĽmi; zanim kogo¶ usłyszysz lub podasz mu rękę, musisz go wpierw zobaczyć. W przypadku "miło¶ci od pierwszego wejrzenia" decyzja zapada w mózgu, gdzie obraz zostaje przetworzony i utrwalony, w ci±gu kilku milisekund. Zanim się zastanowisz, jeste¶ już zakochana po same uszy.<br><br>Ucho jest bardzo wrażliwym narz±dem, wyłapuj±cym dĽwięki. Kiedy przebywasz z drug± osob±, wsłuchujesz się w brzmienie jej głosu i je¶li twoje ucho akceptuje ten dĽwięk, zwyczajnie się w nim zakochujesz. Warto wiedzieć, że ludzie zakochani zmieniaj± barwę głosu i ton. Ich rozmowy s± melodyjne, stanowi± niezwykł± symfonię o niecodziennym brzmieniu i s± swoistym ukojeniem dla ucha.<br><br>Miło¶ci wiernie towarzyszy dotyk. Skóra stanowi ogromn± powierzchnię seksualn± z ogromn± ilo¶ci± komórek czuciowych (na jednym centymetrze znajduje się ich trzy tysi±ce) i receptorów, za pomoc± których bodĽce dotykowe przekazywane s± do mózgu.<br><br>Węch w zamierzchłych czasach był bardziej rozwinięty niż w dzisiejszym ¶wiecie. Jednak jest on nadal bardzo ważnym narz±dem, zwłaszcza w miło¶ci. Dziewczyny maj± bardziej rozwinięty zmysł węchu niż chłopcy. Ostatnio został przeprowadzony eksperyment: jedna grupa mężczyzn została spryskana zapachem podobnym do męskich hormonów, druga grupa mężczyzn nie. Wszyscy panowie uczestniczyli w zaaranżowanej randce; okazało się, że mężczyĽni, którzy zostali spryskani zapachem, cieszyli się większym powodzeniem u kobiet niż ci, którzy nie zostali spryskani. I co tu dużo mówić - chcecie wierzyć, czy nie, zakochanie to w dużym stopniu sprawa węchu.<br><br>Kwintesencj± wszystkich zmysłów jest smak. Kiedy wracamy we wspomnieniach do ukochanej osoby, czujemy jej zapach, dotyk, głos, jednak najbardziej zapamiętujemy jej smak, czyli po prostu pocałunek. Zmysł węchu i smaku s± ¶ci¶le powi±zane ze sob±; wystarczy, że jedz±c pyszn± pizzę zaci¶niesz nos palcami, a twoja ulubiona potrawa zmieni smak - podobnie by się stało z twoj± miloscia
Mimo wszystko nie ma "miłości" od pierwszego wejrzenia - jest za to zauroczenie. Nie możemy za pomocą zmysłów od razu określić, czy ktoś się nadaje na naszego życiowego partnera. To jest tylko płytkie zauroczenie w fizyczności, bo gdzie tu mowa o natychmiastowym poznaniu umysłu? Co mi z tego, że np. od razu po zobaczeniu jekiejś dziewczyny spodobałaby mi się i poczułbym to "coś", jeśli po bliższym poznaniu okazałaby się głupia jak podeszwa od buta? Wolę najpierw wniknąć w myśli kobiety, a dopiero potem zastanawiać się nad tym, czy mi się podoba.
Wysłany: 2006-07-21, 07:54
no to ja napisze przewrotnie: jeszcze nie widzialam przypadku milosci od pierwszego wejrzenia, ktora by trwala 20 lat, zazwyczaj przy pierwszym kryzysie (a taki gleboki wg badan przypada na piata rocznice zwiazku) takie zwiazki calkowicie sie rozpadaja, a zazwyczaj klapki z oczu spadaja po wspolnym zamieszkaniu
_________________ zaczynam się tam gdzie inni się kończą...
Wolę najpierw wniknąć w myśli kobiety, a dopiero potem zastanawiać się nad tym, czy mi się podoba.
z tego co wiem nie da sie wniknac w mysli kobiety bo one maja zupelnie inny tok myslenia
Cytat:
no to ja napisze przewrotnie: jeszcze nie widzialam przypadku milosci od pierwszego wejrzenia, ktora by trwala 20 lat, zazwyczaj przy pierwszym kryzysie (a taki gleboki wg badan przypada na piata rocznice zwiazku) takie zwiazki calkowicie sie rozpadaja, a zazwyczaj klapki z oczu spadaja po wspolnym zamieszkaniu
Wiec jak to rozroznic? jezeli ludzie chca byc razem to przeciez musi ich laczyc jakies wielkie uczucie ktore chca czuc cale zycie i dzielic sie nim ze soba
Ostatnio zmieniony przez Sabadero 2006-07-21, 11:59, w całości zmieniany 1 raz
Cytat:
To jest tylko płytkie zauroczenie w fizyczności
a czym to sie ruzni od milosci??
Nie wiem, czy mam się śmiać z tego pytania, czy się nim dziwić. Chyba jesteś zbyt powierzchowny i próżny, aby to zrozumieć. Jak chcesz to szukaj sobie jakiejś głupiej super laski i spróbuj się z nią związać na stałe - ciekawe, ile ten związek wytrzyma.
Mimo wszystko nie ma "miłości" od pierwszego wejrzenia - jest za to zauroczenie. Nie możemy za pomocą zmysłów od razu określić, czy ktoś się nadaje na naszego życiowego partnera. To jest tylko płytkie zauroczenie w fizyczności, bo gdzie tu mowa o natychmiastowym poznaniu umysłu?
Mimo wszystko nie ma "miłości" od pierwszego wejrzenia
Masz rację ... Życie ludzkie jest jednak pełne przypadków i zbiegów okoliczności a więc zdarzyć się może, że dwoje ludzi "spodoba się sobie" od pierwszego wejrzenia i dla tego będą chcieli poznać się bliżej...gdy się już zapoznają okaże się, że mają dużo tematów do rozmowy i imponują sobie na wzajem swoimi charakterami...w taki sposób zawarta znajomość na serio przeradza się w uczucie... i tak powstaje mit o "miłości od pierwszego wejżenia" bo tacy ludzie głoszą później, że zakochali się w sobie gdy tylko pierwszy raz się ujżeli...a to jednak nie tak:) Za pomocą zmysłu wzroku można jedynie stwierdzić czy dana osoba jest dla nas atrakcyjna fizycznie;D uffff...to by było na tyle hih
_________________ "Stań się lepszym człowiekiem. I zanim poznasz kogoś upewnij się, że znasz siebie i że nie będziesz chciał być taki jak on chce, ale pozostaniesz sobą."
Gabriel Garcia Marquez
no właśnie...to jest tylko mit...miłość od pierwszego wejrzenia nie istnieje...przynajmniej moim zdaniem... taka miłość opierałaby się wylacznie tylko na atrakcyjnosci fizycznej,a ja nie potrafilabym kochac drugiego czlowieka tylko za wyglad. nalezy poznac charakter drugiej osoby,a jedno spojrzenie tego nie daje.
Tu chodzi o ludzkie zwierze... o hormony itp. Krotko mowiac odzywa sie nasz organizm..
_________________ Imagine there's no Heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today
-----------------------------
JID: asmo@jabber.gda.pl
ja sie nie zakochałam nigdy od pierwszego wejrzenia. muszę kogoś poznać.
jasne że może mi sie ktos podobac z wyglądu ale zeby sie zakochac musze go poznac.
_________________ All good things come to an end...
;]
Mone
Wysłany: 2007-07-16, 10:24
Wydaje mi się że nie ma miłości od pierwszego wejrzenia jest to prędzej fascynacja drugą polówką,porządanie siebie.To na tyle
_________________ "ŻycIe JaK BreakDanCe nIe FlamencO"
Dokładnie...Miłość to naprawdę wielkie uczucie..Nie można kogoś pokochać od pierwszego wyjrzenia..Co najwyżej zafascynować.Miłość przychodzi później,kiedy się poznaje drugą osobę,jej wady,zalety,nabiera się do niej zaufania,szacunku.
Wtedy można to nazwać miłością...
_________________ ...wiemy o sobie tyle,na ile nas sprawdzono...
kobietka
Wysłany: 2007-08-08, 11:47
oczywiście że miłość od pierwszego wejrzenia istnieje i są na to dowody....
Nie ma miłości od pierwszego wejrzenia, jest zauroczenie, fascynacja drugą osobą, nigdy nie kryje się za tym nic głębszego i trwałego. Zresztą miłość to 'pojęcie' obustronne, a jeśli jedna osoba tak się 'zakochuje', to tego miłością nazwać nie można. Na miłość 'czeka się' długo, nawet w prawdziwym związku, ona przychodzi powoli.
kobietka napisał/a:
są na to dowody....
możesz zaprezentować?
kobietka
Wysłany: 2007-08-09, 10:46
największym przykładem jestem ja i mój ukochany!zakochalismy się w sobie od pierwszego i to było obustronne bo wiele razy rozmawialismy na ten temat.Oczywiscie nie twierdzę że jest wiele takich przypadków moim zdaniem jest to jeden na milion ale jednak taka miłość istnieje
no to faktycznie dowód..jak się uprzesz to i tak nikt nie wytłumaczy,ze na początku jest fascynacja..czasem tak wielka,że zakochani przekonani są,ze to wieczna miłość..
niestety miłość tak jak pisałam wcześniej(i wiele osób też) przychodzi z czasem..kiedy poznajemy dobrze drugą osobę-nie tylko jej zalety,ale także wady..otaczamy drugą osobę zaufaniem,szacunkiem,przywiązujemy się do niej.wtedy dopiero rodzi się prawdziwa miłość.
_________________ ...wiemy o sobie tyle,na ile nas sprawdzono...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.