Forum Dyskusyjne :: kochany ojciec... alkoholik?
Najlepsze forum młodzieżowe w Sieci!

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Uczucia » kochany ojciec... alkoholik?

kochany ojciec... alkoholik?
Autor Wiadomość

Prince 
Bordeline

Wysłany: 2007-01-06, 08:12   

Gamal napisał/a:
Nie alkoholizmu, ale narkomanii.

To pisz na temat.
Gamal napisał/a:
albowiem nie dotyczyło to członka mojej rodziny ale innej bliskiej mi osoby. Ponieważ zaś ta osoba była już dorosła powiedziałem jej, że nie będę ingerował w jej życie. Jeżeli chce to jej pomogę, załatwię terapię, będę wspierał, etc. Ale jeżeli nie, to znikam z jej życia, bo nie mogę patrzeć jak się powoli niszczy i zabija. Nie chciała pomocy, mimo iż wielokrotnie jej to proponowałem. Co ciekawe zdawała sobie sprawę z problemu, ale nie chciała go zwalczyć. Trudno. Nie wiem, czy jeszcze żyje i nie chcę wiedzieć.

Albowiem to dosyć to sympatyczne .Tak trochę jakby nie tylko rozumem chłodnym się posługiwał pan rozumek.
Gamal napisał/a:
Nawet bym nie próbował. Podchodzę do sprawy z boku i z czysto obiektywnego i racjonalnego punktu widzenia. Niestety 99% ludzi kieruje się uczuciami a nie rozumem.

Proszę cię.Pomyśl tak tylko raz.Dla czego jest to problem?Dla czego osoba pijaca tak działa na otoczenie i bliskich?
Bo (bez epitetów) istnieje coś takiego jak uczucia.Tak i już zabierasz się za pisanie że uczuciami się nie leczy.Otoż nie -leczy się zrozumieniem uczuć.
Tak więc staraj się zrozumieć co jest napisane zanim będziesz sam coś wyprodukujesz.
I na koniec coś czego pewnie nie zrozumiesz: "Ludzie którzy kierują się tylko rozumem mylą się najczęściej"
Ostatnio zmieniony przez Prince 2007-01-06, 08:16, w całości zmieniany 1 raz  

Gamal 

Wysłany: 2007-01-06, 12:17   

Prince napisał/a:
To pisz na temat.

I tu i tu mamy uzależnienie od trucizny.

Prince napisał/a:
Albowiem to dosyć to sympatyczne .Tak trochę jakby nie tylko rozumem chłodnym się posługiwał pan rozumek.

W końcu człowiek to nie robot. Cały wic w tym, żeby uczucia nie przysłoniły rozsądku i nie powodowały, że człowiek będzie brnął w to "jądro ciemności".

Prince napisał/a:
Proszę cię.Pomyśl tak tylko raz.Dla czego jest to problem?Dla czego osoba pijaca tak działa na otoczenie i bliskich?
Bo (bez epitetów) istnieje coś takiego jak uczucia.Tak i już zabierasz się za pisanie że uczuciami się nie leczy.Otoż nie -leczy się zrozumieniem uczuć.

A czy ja powiedziałem, że uczuciami się nie leczy? Wyraźnie masz problemy z czytaniem (z pisaniem zresztą też). Wyraźnie stwierdziłem, że 99% ludzi kieruje się uczuciami.
Pomiędzy kierowaniem się rozumem, a okazywaniem uczuć jest jednak zasadnicza różnica. Rozum każe bliskiego nam człowieka zmusić do leczenia (nawet gdyby było to dlań nieprzyjemne) a uczucia każą go w tym wspierać a nie zostawiać samego na łaskę terapeutów. Widzisz tu sprzeczność?

Prince napisał/a:
Tak więc staraj się zrozumieć co jest napisane zanim będziesz sam coś wyprodukujesz.
I na koniec coś czego pewnie nie zrozumiesz: "Ludzie którzy kierują się tylko rozumem mylą się najczęściej"

Kto wymyślił tę "mądrość"?
Ostatnio zmieniony przez Gamal 2007-01-06, 12:17, w całości zmieniany 1 raz  

Dzidka:D 

Wysłany: 2007-01-06, 13:17   

Gamal napisał/a:
I tu i tu mamy uzależnienie od trucizny.

no jednak narkotyki roznia sie od alkoholu...
Mordred napisał/a:
dzieci z takich rodzin za bardzo kocha/boi sie tego ojca
ja kocham mojego tate"!!
Mordred napisał/a:
czasem widocznie mozna kochac i nienawidzic na raz.
tak jest w moim przypadku.... kocham go jak jest trzezwy, anienawidze jak jest po alkoholu

#Códak 
Ë! Suomi Haloo!

Wysłany: 2007-01-06, 13:38   

Dzidka:D napisał/a:
no jednak narkotyki roznia sie od alkoholu...

Chyba nie. Mechanizm uzależnienia we wszystkim jest ten sam.

[Sähköinen sensuuri 19-06-2008]

Prince 
Bordeline

Wysłany: 2007-01-06, 14:10   

Cytat:

Chyba raczej nie .Tak jak różne są powody ,tak jak różni są ludzie .czy uzależnienie od papierosów top tez to samo .Osobie będącej z boku wszystko wydaje się takie samo.

Gamal 

Wysłany: 2007-01-06, 14:14   

Cudak napisał/a:

Ten sam. Różnica tylko w łatwości uzależnienia (w zasadzie nie da się uzależnić po 5 piwach, ale po 5 zażyciach niektórych narkotyków już tak) i w wielkości dawki śmiertelnej.

Prince 
Bordeline

Wysłany: 2007-01-06, 14:14   

[quote="Prince"]
Cytat:

Chyba raczej nie .Tak jak różne są powody,tak jak różni są ludzie .Czy uzależnienie od papierosów to też to samo . Osobie będącej z boku wszystko wydaje się takie samo.
Ostatnio zmieniony przez Prince 2007-01-06, 14:14, w całości zmieniany 1 raz  

martynkaBKW 

Wysłany: 2007-02-16, 22:57   

też mam ojca alkoholika ale jush nie pije...
zniszczył mi całe dzieciństwo... najlepsze lata mojego zycia...
bardzo mi jest smutno z tego powodu :( ale juz mu wybaczylam...
moim zdaniem twój ojciec potrzebuje spaść na samo dno...
jak zobaczy ze cala rodzina sie od niego osdunęła to bedzie stalał się zmienić,
albo spadnie na samo dno i zacznie życie od nowa,
albo spadnie na samo dno i będzie z nim koniec...

miej dużo odwagi...

* Boże, użycz mi:
Pogody ducha - abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić,
Odwagi-abym zmieniał to, co mogę zmienić
i Mądrości - abym odrózniał jedno od drugiego...*

przeczytaj to sobie i pomysl troche nad tym tekstem :*
głowa do góry :* buźka :*

Żyletka 

Wysłany: 2007-04-09, 21:21   

Piwem się zaczyna...Kończy się na dnie. Mój ojciec jest alkoholikiem... Ciężko mi powiedzieć czy go kocham czy nienawidzę...Często życzę mu śmierci... I proszę,nie mieszajcie mnie z błotem...

Kudłata

Wysłany: 2007-04-12, 20:20   

mój ojciec też pije. w lecie chyba z 15 piw dziennie , zima mniej. Obiecywał że nie bedzie chyba ze 100 razy ale i tak nic. ale to jeszce nic jak czasem przyjdzie po wódzie to mam ochote sama go zabic. a jak mu mówie że jest alkoholikiem to potem sie na mnie obraza. jest źle bo moja mama sama nie chce mu chyba pomóc, przynajmniej nie próbuje wogóle to nikt nie chce. ja od razu sie denerwuje a po dłuzszej "rozmowie" z nimk zaczynam beczec. Dupek z niego i tyle. nie wie co traci.

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-04-12, 20:25   

jak sie obraza, to jeszcze nie jest najgorzej. poczekaj, az kaze ci wypier*alac z domu.

Kudłata

Wysłany: 2007-04-12, 20:28   

tego problemu raczej miec nie bede raczej on sie wyprowadzi. to jest bardziej zawiłe. dom w którym mieszkamy nalezy do mojej babci. i takie tam

[ Dodano: 2007-04-12, 20:29 ]
mój ojciec mimo wszystko ma ogrome poczucie własnej wartosci, to mnie tez strasznie wkurza

Żyletka 

Wysłany: 2007-04-13, 10:00   

Mój ojciec nie tyle,ze SIĘ obraża,ale obraża także mnie. Nie będę pisała co do mnie mówi, bo to nie są odpowiednie słowa. Staram się z nim nie rozmawiać bo moja takze rozmowa z nim kończy sie płaczem. Mój ojciec z piwem się pożegnał. Przeżucił się na wódkę... Jest mi z tym ciężko,nie wiem jak to ująć.

Istar 

Wysłany: 2007-04-13, 13:24   

Kudłata napisał/a:
Dupek z niego i tyle. nie wie co traci.

Od razu dupek?
Każdy człowiek ma jakieś swoje słabości. U twojego ojca najwidoczniej jest to alkohol. I nie trzeba wyzywać Go, nie trzeba pluć mu w twarz, tylko... w pewien sposób pokazać, że ma oparcie. W swojej rodzinie, że ma na kogo liczyć.
W duszy pewnie mu ciężko, bo za bardzo się wplątał. I stara się, stara... Ale nie wychodzi. Bo to już nałóg.

Cytat:
a jak mu mówie że jest alkoholikiem to potem sie na mnie obraza.

A czy Tobie nie jest ciężko wykrzyknąć takich słów?
Mu z kolei, bardzo trudno je zaakceptować. Boli Go to, że tak postrzega Go własne dziecko. W sumie to pewnie sam nie zdaje sobie sprawy, że to nałóg. I dlatego tak trudno mu się z takimi słowami "pogodzić". Unika. Obraża się.
A czy to nie jest najlepsze wyjście?
Jako dzieci robiliśmy tak, że kiedy ktoś wydał naszą tajemnicę, denerwowaliśmy się mocno, a nierzadko obrażaliśmy.
Tu jest trochę podobnie..

Cytat:
Często życzę mu śmierci...

Rozumiem. I nie chcę [w dodatku nie mam prawa] mieszać Cię z błotem.
Czasem tak jest, że wszystko się w nas wzburza, my sami nie chcemy się już więcej z tym męczyć, z nałogiem, który sami na swój sposób przeżywamy.
Te negatywne uczucia sprawiają, że zapomina się o tych dobrych. No cóż.. zawsze zauważa się wielką czarną plamę na białym prześcieradle.

A co do matek, które muszą sobie radzić z mężami.
Boli ich, że kochają kogoś takiego, to chyba powoduje nienawiść do samych siebie, jak i do tej osoby. Kochają, więc czekają. Mają nadzieję, że to się zmieni. Bo dopóki jest miłość jest i nadzieja.

Dziubasek

Wysłany: 2007-04-16, 13:24   

hym trudny temat....
z tego co piszesz to trudno to pisac ale twoj tato jest alkoholikiem a alkoholika nie zmienisz mozesz mu jedynie pomoc idac do AA(anonimowych alkoholików) I POROZMAWIAC Z INSTRUKTOREM ON CI DORADZI JAK MASZ SIE ZACHOWYWAC W STOSUNKU DO OJCA I jego takze sprobuj do tego zmotywowac ...im wczesniej tym lepiej ...pozdrawiam :)

Żyletka 

Wysłany: 2007-04-16, 17:34   

Alkoholika nikt nie zmusi do leczenia. Musi sam chceć z tym zerwać.

companion 

Wysłany: 2007-04-21, 20:27   

Revenga napisał/a:
Jeżeli piszesz, że masz kochanego ojca tzn., że nałóg objawia się w miare łagodnie, więc jest ok.

no chyba oszalałeś.
musiałbyś mieć alkoholika w rodzinie, zeby zrozumieć.

ja za takiego ojca bym dal bardzo duzo. nawet jak jest trzezwy pogadac z nim nie idzie a jak wypije to czesto o wlos do rekoczynow nie dochodzi. swego czasu (mialem moze z 14-15 lat) trzymalem pod luzkiem metalowa rurke na wszelki wypadek. ja sam widze jak to mi psyche zjechalo. ale to ze w porownaniu zemna i wieloma innymi osobami masz niezla sytuacja nie oznacza ze nie masz probowac zeby bylo normalnie.
u mnie poprawilo sie kiedy mu przylozylem i wezwalismy policje. ale tylko o tyle ze przestal skakac z piesciami jak jestem w domu... pije jak pil i prawie zawsze mi to wypomina. przykro mi to mowic ale zawsze jak wiem ze chleje gdzies tam w srodku mam nadzieje ze wpadnie pod samochod zamarznie czy cos w tym stylu...

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-04-21, 20:30   

companion napisał/a:
przykro mi to mowic ale zawsze jak wiem ze chleje gdzies tam w srodku mam nadzieje ze wpadnie pod samochod zamarznie czy cos w tym stylu...

żal mi ciebie w takim razie jeszcze bardziej niż jego.

companion 

Wysłany: 2007-04-23, 03:32   

mi też...
to nic ciekawego jak masz więcej wspólnego z obcymi niz z własnym starym który gada z tobą tylko jak nie ma kogo opier...
nie zaprosisz kumpli do domu bo nie wiesz czy akurat niebedzie gdzieś na podlodze leżał jak przyjdą nie zrobi zadymy itd. itp. :mur:

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-04-23, 17:15   

Mimo wszystko powinienes (skoro twierdzisz, ze jestes od kilku lat pelnoletni) probowac z nim rozmawiac, bo kazdy czlowiek czuje potrzebe rozmowy z druga osoba, niemozliwe, ze caly czas tylko i wylacznie chce cie za wszystko opieprzac. pogadaj z nim jak jest trzezwy, sprobuj mu pomoc. Albo po prostu zdystansuj sie do calej sprawy, bo jezeli bedziesz go nienawidzil, to nie pomozesz tym ani sobie, ani jemu.

Ja mojego ojca kocham i uważam, że łatwo jest kochać, gdy wokół ptaszki ćwierkają i pięknie jest. Trudniej jest kochać "mimo wszystko".

Odpowiedz do tematu