*Apple
Do³±czy³a: 25 Sie 2006 Posty: 1276 Sk±d: z drzewa
Wys³any: 2007-01-26, 11:45 Dwa przys³owia o przyja¼ni
Zastanawiam siê ostatnio nad dwoma przys³owiami i s± trochê sprzeczne choæ mówi± o tej samej sprawie, czyli o przyja¼ni:
"Lepiej mieæ 100 przyjació³ ni¿ 1 wroga"
i
"Przyjaciel wszystkich jest niczyim przyjacielem"
poniek±d siê z tym zgadzam bo to tak samo jak pytanoie (ktore jest imo glupie bo kocha sie mimo czegos ) 'za co mnie kochasz' 'za wszystk' czyli tak naprawde za nic
Cytat:
"Przyja¼ñ jednego mêdrca jest warta wiêcej ni¿ mi³o¶æ tysi±ca g³upców".
ee jakos do mnie nie przemawia taka madrosc bo troche dziwne jest oceniac ludzi nie wiem po inteligencji madrosci?
jednak dla mnie najbardziej oddanym przyslowiem co od przyjazni jest stare znane juz dzieciom w przedszkolu
Cytat:
prawdziwych przyjaciol poznaje sie w biedzie
bo jest ono prawdziwe
_________________ Nie wierz nigdy nie w tych co ci±gle udaj± i ci±gle u¶miechaj± siê nie
Wierz nigdy nie w to niebo które zawsze niebieskie jest
przyja¼ñ to poszukiwanie ludzkiego echa w drugim cz³owieku
jedn± z rado¶ci przyja¼ni jest wiedza komu powierzyc swój sekret
_________________ . . .
musicie byc jak szalona rzeka
jak tajfun który obala mur
a jednocze¶nie tak tajemniczy
jak ksiêzyc co wygl±da tu zza chmur
. . .
Z pierwszym siê nie zgadzam, bo jest pró¿ne i bezpodstawne.
Drugie... To prawda. Po czê¶ci. Ale nie nale¿y tak brutalnie wprowadzac w ¿ycie, bo zostaniesz sama,tak jest w dziesiejszych czasach, ¿e ma siê wielu przyjació³, którym mozna du¿o zawierzyc. I to jest dobre je¶li s± oni Ciebie warci. I skoro to Ci nie sprawia bólu (trwanie w kilku dobrych przyja¼niach) to to kontynuuj.
[ Dodano: 2007-05-11, 18:33 ]
faris napisa³/a:
wrogowie sami sobie pójd±
faris, niekoniecznie:) przyjació³ tez nalezy mieæ. Cz³owiek to istota spo³eczna i potrzebuje zwierzchnictwa i uznania innych ludzi. Samej kryrtyki nie zniós³by raczej nikt. A je¶li tak to niewielu.
*faris
Do³±czy³a: 26 Lis 2006 Posty: 1919 Sk±d: sercem z L.
Wys³any: 2007-05-11, 17:53
Galaxy napisa³/a:
Cz³owiek to istota spo³eczna i potrzebuje zwierzchnictwa i uznania innych ludzi.
Ciekawe spostrze¿enie, niekoniecznie prawdziwe.
Galaxy napisa³/a:
Samej kryrtyki nie zniós³by raczej nikt
A jednak znajduj± siê tacy.
Galaxy napisa³/a:
A je¶li tak to niewielu.
Wielu. To, ¿e Ty takich nie znasz, nie znaczy, ¿e takich nie ma.
_________________ Muminki Ciê ¶ledz±...
zabij±...
i zjedz±!
Mumiiiiinki!
*Apple
Do³±czy³a: 25 Sie 2006 Posty: 1276 Sk±d: z drzewa
Wys³any: 2007-05-12, 09:48
X. napisa³/a:
Cytat:
"Lepiej mieæ 100 przyjació³ ni¿ 1 wroga"
to jest przyslowie? brzmi jak opis na gadu z jakiejs durnej strony
Nie obra¿aj mojego dziadka Ale ja te¿ siê z tym niezgadzam, bo to po prostu nieprzemy¶lane przys³owie, ale mój dziadek ¿y³ sto lat temu ( tzn ¿yje dalej, ma 89 lat) , wiele prze¿y³ i widocznie wtedy tak siê postrzega³o tê sprawê.
mój dziadek ¿y³ sto lat temu ( tzn ¿yje dalej, ma 89 lat) ,
matematyczka ; O
Apple napisa³/a:
wiele prze¿y³ i widocznie wtedy tak siê postrzega³o tê sprawê
tak po prawdzie, to takie warto¶ci jak przyja¼ñ i mi³o¶æ niewiele siê zmieni³y od stuleci....
_________________ "Jakkolwiek bym siê nie stara³, nie potrafiê ju¿ znale¼æ siê z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choæby rozsi±¶æ siê wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporz±dek; meble poprzestawiano, ¿arówka siê przepali³a, strzêpy przesz³o¶ci walaj± siê po pod³odze."
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Micha³ Kryñski - w³a¶ciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶æ wypowiedzi zamieszczanych przez u¿ytkowników Forum. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytuu odpowiedzialno¶æ karna lub cywilna.