*Apple
Wysłany: 2007-01-26, 11:39 Definicja przyjaźni
Spotkałam sie z różnymi pojmowaniami przyjaźni i każdy pojmuje ją troszkę inaczej, po swojemu, tak bardziej indywidualniej.
Napiszcie swoją definicję przyjaźni
przyjaźń według mnie jest to więź emocjonalna dwóch osób (chyba ze ktos woli więcej ;p). Każde z nich w 100% sobie ufa, a w razie potrzeby pomoże. Przyjaźń to taka nie widziala nić łącząca ludzi. Bardzo trudno sie ją zbudować ale gdy juz sie tego dokona człowiek staje sie szczęśliwszy....
przyjeciel - moje drugie "ja"
_________________ All good things come to an end...
;]
Ostatnio zmieniony przez drobiczek 2007-01-26, 13:55, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2007-01-26, 13:58
Wg mnie przyjazn to nie uczucie. To wzajemne stosunki na baaardzo wysokim poziomie emocjonalnym. Przyjacielem mozemy nazwac swojego chlopaka, chlopaka z ktorym sypiam "po przyjacielsku"[ale nie mam takiego i jak dla mnie ta definicja jest chybiona] albo poprostu brata z wyboru. Przyjaciel jest osoba z ktora w pewnym sesie rozumiem sie bez slow, ktos kto naklada mi skarpetki, ktos kto mnie trzyma za reke gdy siedze u dentysty lub na pogrzebie, ktos z kim mozna sie smiac plakac i milczec, ktos z kim mogla bym sie kapac na waleta, ktos kto mie opieprzy kiedy trzeba i z kim moge sie klucic a pozniej godzic. Moge sie do niego nei odzywac nawet pare dni, ale i takw iem ze ktores z nas w koncu sie przelamie i odezwie... Przyjaciel to przyjaciel.
przyjaciel to nie musi byc osoba z ktora spedzam 8 godzin dziennie
to nie musi byc osoba z ktora lubie rozmawaic
to nie musi byc osoba z ktora sie musze zgadzadzac zawsze
to nie musi byc nawet osoba z ktora sie dbrze dogaduje
to jest osoba ktora jest po prostu w trudnych chwilach tylko tyle.
_________________ Nie wierz nigdy nie w tych co ciągle udają i ciągle uśmiechają się nie
Wierz nigdy nie w to niebo które zawsze niebieskie jest
*Apple
Wysłany: 2007-01-26, 16:55
Dla mnie przyjaciel to osoba,z którą rozumiesz się bez słów.
Nie jest wścibska, kiedy ci coś nie pasuje, nie wypytuje sie natrętnie co ci jest.
Przyjaciel to ktoś z kim spotykasz się często, a nie raz na ruski rok. Macie wspólne tematy do obgadania, przeżywacie razem niesamowite przygody i potraficie się śmiać nieprzerwanie z jednej, bezsensownej, a tak naprawdę wcale nie zabawnej rzeczy.
Przyjaciel to pokrewna dusza, jak mówiła Ania z Zielonego Wzgórza
Definicja przyjaciela? Dla mnie nie istnieje, bo każdy człowiek potrzebuje przyjaciół do innych "rzeczy". Jedni chcą się poprostu wygadać, inni potrzebują wsparcia. Dla mnie przyjaciela nie można wsadzić w definicje. Takie jest moje zdanie.
"Jeśli któregoś dnia poczujesz,
Że chce ci się płakać.
Zadzwoń do mnie...
Nie obiecuję, że cie rozbawię,
ale moge płakać razem z tobą!
Jeśli któregoś dnia zapragniesz uciec,
Nie bój sie do mnie zadzwonić, nie obiecuję że cię zatrzymam,
ale mogę pobiec razem z tobą...
Jeśli któregoś dnia nie będziesz chciał nikogo słuchać,
Zadzwoń do mnie.
Obiecuję być wtedy z tobą i obiecuję być cicho...
A jeśli któregoś dnia zadzwonisz i nikt nie odbierze...
Przybiegnij do mnie bardzo szybko.
Mogę cię wtedy potrzebować..."
ten 'wiersz' zawsze mi się kojarzy z prawdziwym przyjacielem...
Przyjaciel jest to osoba, która zawsze przy Tobie jest w tych lepszych chwilach i w tych gorszych. Bez względu na wszystko, która rozumie Cie bez słów. Która akceptuje to jakim się jest... 'pokrewne dusze'
_________________ Skarb to nie tylko złoto czy srebro!!
'' - Ludzie przybierają wciąż nowe maski...
- A co kryje się pod tymi maskami?
- Cała masa gówna. ''
PRZYJACIEL- jest jak anioł porzycza nam swoich skrzydeł,kiedy my zapominamy jak latać,nie musze mu mówić że jest mi smutno i źle on sam to wie!czuje gdy coś mi się wali na głowe jest przy mnie wspiera mnie i podnosi na duchu.Nie zawsze musi się ze mną zgadzać,czasem może na mnie nakrzyczeć gdy wie że źle robie.Przyjaciel to osobą z którą spedzany razem czas jest czymś co zawsze się wspomina to czas śmiechu,zabaw,łez i rozpaczy!!! PRZYJACIEL TO KTOŚ KTO JEST TWOJĄ DRUGĄ POŁOWĄ!!!!!POzdrowienia dla mojego PRZYJACIELA EWELUNI!!!!!
Czym dla mnie jest przyjaźń? Przede wszystkim nie może być więzieniem. Przyjaźń nie polega na spędzaniu ze sobą niewiadomo ile czasu, na mówieniu „stop” innym znajomościom, na zwierzaniu się sobie absolutnie ze wszystkiego. Nie. Przyjaźń to dla mnie swoista, niewidzialna więź. Przyjaciel to osoba, która wysłucha, gdy potrzebuję się wygadać, ale i uszanuje moje milczenie. To osoba, z którą mam wiele wspólnych tematów, ale i osoba, dzięki której odkrywam rzeczy nowe, do tej pory mi nieznane, bo przyjaźń to przecież wzajemne odkrywanie. Przyjaciel to dla mnie osoba, przy której nie muszę udawać, przy której mogę być sobą i która przyjmuje mnie taką, jaką jestem, z moimi wadami i słabościami.
Mam dwie przyjaciółki, to dla mnie pokrewne, bratnie dusze, które bardzo cenię i szanuję, i cieszę się, że nasze drogi kiedyś w przeszłości się zetknęły i od tamtej pory przecinają się nieustannie.
przyjaźń - ale taka prawdziwa.. fałszywej nie toleruje , ta prawdziwa to jest cos naprawde pięknego, coś co sie nigdy nie kończy, nawet gdy kiedyś drogi sie rozejdą i wogóle... to nie moze sie nigdy skończyć nawet w najgorszych warunkach - takie moje zdanie ;]
przyjaciel - nasza dróga połówka, ktoś komu mozemy powiedzieć wszystko a on i tak nas kocha chociaż zna nasze wszystkie wady
*faris
Wysłany: 2007-02-01, 16:16
Przyjaciel to ktoś kto jest dla nas wszystkim i niczym. Nie słucha, ale słyszy. Nie mówi, ale przekazuje. Nie patrzy ale widzi. Nic nie wie, ale rozumie. Po prostu jest,ale go nie ma.
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
moze tak przyjaciel jest dla mnie "wszystkim"... ktos przy kim moge milczec jak i zarowno caly czas gadac, a jednak jemu to nie przeszkadza.... ktos komu powiem ze robi to zle a on przyjmnie to z pokora... ktos komu powiem ze to ja zrobilam cos zle a on i tak bedzie mnie kochal... ktos przed kim moge plakac i nie wstydzic sie lez... ktos do kogo moge przyjsc zawsze, o kazdej porze dnia i nocy...
"Prawdziwej przyjaźni, żadna siła nie zniszczy, żaden czas nie osłabi, lecz w każdym czasie trwa jednakowo silna, ponieważ prawdziwie kocha przyjaciela, i choćby nie wiedzieć jak ciężkiej doznała od niego krzywdy, jednak nie przestanie nadal go kochać."
_________________ 'You are the light that's leading me to the place where I find peace again'
przyjaźń - ... zaufanie. rozumienie sie,
klucac sie z przjacielem nie musisz uzywac słów gdy chcesz sie pogodzic poprostu idziesz patrzysz na niego i juz wszystko wiesz. porozumeinie bez słów. a potem dziekuje za to ze jest i za to ze wiem ze zawsze bedzie. moja przyjaciolka.
tylko to dla mnei sie liczy
_________________ Wszystkie debilki lubią wampirki;););)
co do przyjaxni to ja osobiscie uwazam że nie ma tak cąłkowicie poprawnej definicji..każdy według własnego przekonania może uwazać przyjax za coś innego..ale jedno jest napewno na co wszystcy którzy mają przyjaciół sie zgodzą..jest to coś pieknego... ,,Przyjaciele są jak anioły,które dodają nam skrzydeł gdy nasze nogi zapmoniały jak sie chodzi"
Wysłany: 2007-03-20, 20:29
moim zdaniem przyjazn to sczerosc, zaufanie drugiej osobie, przywiazanie. Tą osobę rozumie się bez słów (ktos to tez napisal ale ja tak samo mysle ) i jest sie przy niej zawsze w trudnych chwilach.
Pospolity przyjaciel nigdy nie widział Twojego płaczu.
Prawdziwy Przyjaciel ma ramiona przemoknięte Twoimi łzami.
Pospolity przyjaciel nie zna imion Twoich Rodziców.
Prawdziwy Przyjaciel ma ich numery telefonów notesie.
Pospolity przyjaciel przynosi butelkę wina na prywatkę.
Prawdziwy Przyjaciel przychodzi wcześniej i pomaga gotować i zostaje dłużej, aby sprzątać.
Pospolity przyjaciel będzie zły, jak go obudzisz Twoim telefonem.
Prawdziwy Przyjaciel zapyta dlaczego to zajęło Ci tak długo.
Pospolity przyjaciel próbuje rozmawiać z Tobą o Twoich problemach.
Prawdziwy Przyjaciel pomaga Ci je rozwiązać.
Pospolity przyjaciel, gdy Cię odwiedza, zachowuje się jak Gość.
Prawdziwy Przyjaciel otwiera sam lodówkę i czuje się jak u siebie w domu.
Pospolity przyjaciel myśli, ze przyjaźń skończona, jak jest jakiś problem.
Prawdziwy Przyjaciel wie, ze "prawdziwych przyjaciół poznajemy w biedzie".
Pospolity przyjaciel oczekuje, ze zawsze będziesz przy nim, jak ma kłopoty.
Prawdziwy Przyjaciel stara się zawsze być przy innej osobie, która ma kłopoty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.