Forum Dyskusyjne :: A co Wy o tym sadzicie??

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Uczucia » A co Wy o tym sadzicie??

A co Wy o tym sadzicie??
Autor Wiadomość

benek099

Wysłany: 2007-03-21, 09:15   

o taaak!!! jest miłość jest i szmaragd no i krokodyl!!! tylko zawsze się zastanawiałem po kiego grzyba ten krokodyl???

a tak poważnie znalazłem w sieci taki opis i w zupełności się z nim zgadzam sam bym tak tego nie ubrał w słowa hehe

Miłość to wielkie słowo i jeszcze większa wartość w życiu każdego z nas. Potrzebujemy jej by żyć. Jak odróżnić ją od zwykłego zauroczenia? Postaram się w prostych słowach wyjaśnić to, czego nauczyło mnie życie i co sam zaobserwowałem.

Jeśli chcesz, aby twoje uczucie było silne, trwałe, takie, o jakim marzysz to zejdź na ziemię. To nie takie proste prawdziwie kochać. Aby miłość kwitła i towarzyszyła nam przez naprawdę długie lata musimy budować ją na twardym, mocnym gruncie, jakim jest zaufanie, przyjaźń, szacunek, podziw. Tylko to nam pozostanie, kiedy minie pierwszy żar zauroczenia, tylko będzie nas trzymać przy sobie w trudnych chwilach i tylko to sprawi, że będziemy chcieli nadal kochać. To bardzo ważne. Wybierając partnera/partnerkę na swoje życie nie kierujmy się więc urodą, bo ona przemija. Czas odciśnie swoje znamię na naszych twarzach, ciele i co wtedy pozostanie, jeśli nie zadbaliśmy o duchowe elementy związku? Nic nie pozostanie oprócz żalu, goryczy i złości.
Na początku jest zauroczenie, szaleństwo, ale to przemija: znika też romantyczna wiara w wszechmoc miłości, którą znamy z książek czy filmów. Miłość każdej pary jest inna, tak jak różni są ludzie: miłość będzie taka jak my i taką będzie miała moc i wartość jaką sami sobą prezentujemy.

Galaxy 
mała wielka dusza

Wysłany: 2007-03-24, 16:59   

Jesli gostka tak myśli to znaczy że nigdy nie kochała... Po za tym miłość nie oznacza tylko sexu... bo matke się kocha i co? Sex tu nie ma nic do rzeczy... Z resztą myslę ze jeśli kobieta ma swój honor to nie będzie uprawiać sexu z kimś kogo nie kocha... ja bym tak nie mogła... Bzdura... miłość istnieje... i jest dla każdego... tylko każdy przeżywa ją w inny sposób i w różnym okresie swojego zycia.

ViniCator 

Wysłany: 2007-03-24, 18:22   

Galaxy napisał/a:
bo matke się kocha i co?

Miłość do rodziców jest zupełnie inna (choć oparta na tych samych fundamentach) tak więc nie mozna jej porównywać z miłością do partnera.

Galaxy napisał/a:
Z resztą myslę ze jeśli kobieta ma swój honor to nie będzie uprawiać sexu z kimś kogo nie kocha...

Teraz przyjumje się taka obyczajowość, że sex na imprezach z kimpopadnie, bez uprzedniego poznania się nie jest niczym uwłaczjącym, co jest jednak na dłuższą metę zubożeniem w kontaktach międzyludzkich

Galaxy napisał/a:
Bzdura... miłość istnieje... i jest dla każdego...

Oj, wydaje mi się ze niestety nie dla każdego. Są różne "poziomy" w miłości (np. zauroczenie, pełne zaufanie, zatracenie się w miłości, et cetera...) ale naprawdę znam takich ludzi którzy po prostu nie są wstanie wynieść się ze swoim uczuciem zbyt wysoko (moze kiedyś się im to uda?). Ale miłość to tylko słowo, miłość przecież może byc dretwa, gnuśna, nieciekawa itd. (i te pejoratywy wcale nie wykluczją ich istnienia w połączeniu z uczuciem do drugiej osoby) tak więc wychodzę z założenia że w tej dyskusji jest mowa o najwartościowszym "poziomie" stanu, znanego pod nazwą miłość.

Galaxy 
mała wielka dusza

Wysłany: 2007-03-25, 08:48   

ViniCator napisał/a:
Miłość do rodziców jest zupełnie inna (choć oparta na tych samych fundamentach) tak więc nie mozna jej porównywać z miłością do partnera.

Oczywiście... Ale ta kobieta która mówiła iż nie ma miłości nie sprecyzowała o jaką jej chodzi:) dlatego rozpatrzyłam inne rodzaje niż partnerską.

ViniCator napisał/a:
Teraz przyjumje się taka obyczajowość, że sex na imprezach z kimpopadnie, bez uprzedniego poznania się nie jest niczym uwłaczjącym, co jest jednak na dłuższą metę zubożeniem w kontaktach międzyludzkich

Dla mnie byłoby to bardzo uwałaczające. Bo sex to nie tylko przyjemność.... nie tylko na niej powinien sie opierać.

Odpowiedz do tematu