nie czytalem calego tematu ale ktos mi powiedział ze jak nie chcesz isc do wojska to musisz wsadzic sobie w dupsko oko od lalki i gdy lekarz bedzie ci zagladał w zad to musisz krzyknac "WIDZE WAS!"... ale i tak w dupsko nie patrza!
a tak serio to mam pytanko
Dostałem kat. A niby jest wszystko wporzo tylko czy moge sobie wybrac gdzie bede slużyc. bo mi to sie marzy lotnictwo
AlterManNomac, musisz iść sam do WKU i tam powiedzieć co chcesz, jeśli to oni pierwsi do ciebie list przyślą to będziesz miał o wiele mniejsze szanse, bo tylko z zapotrzebowań jakie im jednostki przysłały będziesz mógł wybierać, no ale to oczywiście przedewszystkim od osób w WKU zależy. Jak będą spoko ludzie to bez problemu powinno ci się udać a jak nie no to nie.
trzymam kciuki.
xbartxxx
Wysłany: 2008-05-13, 21:03
juz od dawna powinni zmienic wylacznie na zawodowa sluzbe wojskowa,wtedy byloby wiecej pieniedzy na tych co chca,a przeciez i tak jesli ktos nie chce isc to nie pojdzie bo zawsze skombinuje jakis lewy papier
juz od dawna powinni zmienic wylacznie na zawodowa sluzbe wojskowa,wtedy byloby wiecej pieniedzy na tych co chca
niekoniecznie, wydac 200zł na zołd dla zołnierza zasadniczej służby a 1000 na zawodowca to jest różnica.
Nic tutaj nie zaoszczedza, tylko koszta utrzymania wojska wzrosną jeszcze.
[ Dodano: 2008-05-19, 21:15 ]
Cytat:
jezeli na studiach spedzisz tyle czasu ze skonczysz 26 lat to Cie juz nie biora
w tym tygodniu dostałem wpis o przeniesieniu do rezerwy, świetne uczucie ... polecam każdemu
żeby nie było wątpliwości, absolwent po studiach wzywany jest na tzw. "rejestrację" i pozostaje do dyspozycji wojska przez 12 miesięcy, kontynuuje sobie studia - w tym okresie jak go wezwą to idzie z zaświadczeniem że się uczy, jak go nie wezwą to po roku staje szczęśliwym człowiekiem tak jak ja (opcja dla absolwentów 3 letnich szkół wyższych idących dalej na SUM) ...
He he ale z was cykory To jest wasz OBOWIĄZEK. A nie migacie sie na wszystkie sposoby:) Ja w woju już byłem i .... NIE POLECAM NIKOMU!!! SERIO! Tam piekło jest, i udręka. Owszem są dobre chwile( Imprezki na mieście- byłem w Warszawie:)) ale 90% to jak jusz mówiłem piekło jest. Nie radze sie tam pchać.
90% to jak jusz mówiłem piekło jest. Nie radze sie tam pchać.
ja byłem w 11 Kompanii Chemicznej w Żaganiu i uwierz mi że tam stal jest a mimo wszystko dobrze wspominam (po czasie;P) wojsko.
Do tych którzy nie byli:
Nie ma sie czego bać, fakt 9 miesięcy z życia prawie że wycięte ale zobaczycie rzeczy których w cywilu nigdy nie zobaczycie i na bank poznacie ciekawych ludzi.
Uczucie jak przjeżdzasz przez większe miasto na pace stara z kałachem w ręku a dziewczyny (i nie tylko) idące chodnikiem robią ci zdjęcia... BEZCENNE;)
Uczucie jak przjeżdzasz przez większe miasto na pace stara z kałachem w ręku a dziewczyny (i nie tylko) idące chodnikiem robią ci zdjęcia... BEZCENNE;)
Zdolności do wypełniania obowiązków, sumienności i ułańskiej fantazji.
Przy okazji jak zabić upierdliwego sąsiada.
Wojsko w pozytywnym znaczeniu, coś wartego przejścia, a nawet zostania na stałe.
Przynajmniej spędzisz życie zabijając na kolejnej wojnie, a nie za biurkiem czy w obozie dla uchodźców.
Obowiązkowa służba wojskowa to bezsensowny i jeszcze do tego pokomunistyczny wymóg. Wojsko absolutnie niczego nie uczy. A bynajmniej mnie taka nauka nie imponuje. Nauczyć się strzelać, rzucać granatem i głupkowato salutować tudzież maszerować to "każdy jeden potrafi". Wiem, że można się w wojsku uczyć np. w plutonach chemicznych żołnierze kują nazwy związków chemicznych, itd. tylko co po takiej nauce jest? Trzeba zostać w tej armii. Niektórym to odpowiada bo nigdzie indziej pracy by nie znaleźli (wykształcenie). Dobrze, że to już ostatni rok poborów.
A ja mam piękna kategorie "D" i jęsli nie wybuchnie wojna to mam gdzieś wojsko
Przeciez w wojsku ludzie się uczą ... jakiś tam bzdetów ale się uczą bo co innego mają robić biegac 24h w kółko??
daimos, zwarz na to ze to nie żaden pokomunistyczny wymóg. Bo po 1 w Polsce nigdy nie było komunizmu tylko realny socjalizm i to początki a po drugie jednak w całej historii Polski bylo wojsko i w całej historii to nie ale w długich okresach był obowiązkowy pobur i wyobraź sobie że nie tylko po 45r
_________________ Mam zepsytą klawiaturę a nie opłaca mi sie kupować nowej więc czasem nie działaja mi polskie litery Mam nadzieję że mi to wybaczycie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.