Forum Dyskusyjne :: pierwszy tampon

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Kobiety » pierwszy tampon

pierwszy tampon
Autor Wiadomość

white-tree 

Wysłany: 2006-07-07, 19:55   pierwszy tampon

Przed chwilą założyłam pierwszy tampon.. tak na próbę. Chyba nie było tak źle. :) Tylko jak go wyjmowałam to trochę bolało :/ To normalne?

Jade na obóz i potrzebuje założyć tampon na jakieś 10 albo 15 minut. Idziemy do wody i poprostu musze wejść, (nie wnikajcie czemu bo nie o to chodzi w moim problemie).
Boję się, że tampon moze mi wypaść, kiedy będę w wodzie albo, że nie będę umiała go wyjąć ;( :/ Jak to jest z tamponami?
możemy iść...

WAKACJE !! :)

#deela 

Wysłany: 2006-07-07, 20:25   

nie wypadnie , tampon wklada sie dosc gleboki tak na glebokosc palca wskazujacego, wyjac tez wyjmiesz, jak sie okaze ze ciezko wylazi to znaczy ze jeszcze musi ze tak powiem troche nasiaknac, nie wyjmuj na sile bo sobie mozesz tylko wszystko poobcierac
aha jak nabierzesz wprawy zakladanie tampona bedzie ci zajmowacc srednio 5 s wlacznie z wyjeciem z paczki :D

white-tree 

Wysłany: 2006-07-07, 20:39   

Musze wkładać go tak głęboko? Pierwszy raz używam tamponów.. :/ Nie moge włożyć go na głębokość połowy palca wskazującego? To tylko na 15 minut...
możemy iść...

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2006-07-07, 20:49   

spokojnie ,mozesz do polowy,tez nie wypadnie ;)
Who's playing tricks on me?"
Ostatnio zmieniony przez Świeta 2006-07-07, 20:50, w całości zmieniany 1 raz  

*miss irony 

Wysłany: 2006-07-07, 20:53   

Ale jesli go nie włozysz tak jak mówilła deela to mozliwe, że będzie ci sprawiał ból.
A ja cie kocham

white-tree 

Wysłany: 2006-07-07, 20:58   

włożyłam na głębokość połowy palca.. jak stoje albo chodze to go nie czuje , dopiero jak siadam to tampon daje o sobie znać.. ale nie boli. Npewno nie wypadnie? I w ogóle coś mi się stanie jeżeli będę jakieś 20 minut w takim nie do końca włożonym tamponie??
możemy iść...

Ostatnio zmieniony przez white-tree 2006-07-07, 20:59, w całości zmieniany 1 raz  

Matys 

Wysłany: 2006-07-07, 23:42   

Zapewne zaraz zostane wysmiany ale co mi tam :P

Skoro chcesz uzywac tamponow to na poczatek proponuje uzyc tych mniejszych OB (to chyba tej firmy) co nie dawno wyszly na rynek (reklamuja je w telewizji w tej reklamie jak dziewczyny graja w siatkowki a jedna z nich niechce isc bo ma okres :P )
Ostatnio zmieniony przez Matys 2006-07-07, 23:42, w całości zmieniany 1 raz  

^Aguś 
nudziara ;]

Wysłany: 2006-07-08, 12:24   

Są specjalne tampony Mini, niekoniecznie z O.B.

#deela 

Wysłany: 2006-07-08, 12:38   

nie wypanie ale cie obetrze i przy siadaniu bedzie przeszkadzal a i TAMNPONA NIE ZAKLADA SIE NA 15 MIN DO DIASKA!!!!!!!!
to nie okulary przeciwsloneczne

Izka_ 

Wysłany: 2006-07-08, 20:42   

A nie lepiej normalnie, dobrze, zalozyc tampona, pojść sobie na plaze, posiedzieć, wejść do wody, na ile chcesz i się dobrze bawić ? Tylko po wyjsciu z wody trzeba zmienić tampon ;-) ale to juz chyba zaden problem. Jak powiedziala deela tamponow się nie zaklada na 15 minut, nie zdązy, ze tak powiem nic nasiąknąc, i tylko się poobcierasz przy wyjmowaniu, a i nie zakladaj tamponow do polowy palca wskazującego :/ rob zgodnie z zaleceniami na opakowaniu :P i zrob to dobrze, przynajmniej będziesz miala pewność, ze wszystko jest ok. ^_^

^Aguś 
nudziara ;]

Wysłany: 2006-07-09, 17:56   

i nie zapomnij o sznureczku...

Inka

Wysłany: 2006-07-28, 09:56   Re: pierwszy tampon

Ja mam taki sam problem co ty tylko ja nie umiem założćtamponu !!!!!!!!!! :ups:

[ Dodano: 2006-07-28, 11:01 ]
ja mam 13lat i jeszcze nigdy w życiu nie nakładałam tamponu nie wiem jak to się robi
A jak się wyjmuje to tylko trzeba pociagnąć za sztnureczek czy coś jeszcze zrobić ????
pomuzcie mi!!! :rozpacz: :niepewny:

[ Dodano: 2006-07-28, 11:11 ]
< Mam 13lat i chce wiedzieć czy zakładanietamponu to problem ? 29 lipca jade na kolonie . bedziemy tam pływać a ja mam przecierz okres i co moge zrobić w takim stanie///// tylko zaloźyc tampo ale ja nie umiem zakładać i co ma zrobić ?
pomocy !!!!!!!!!!!!!! :/ :?: :rozpacz: :wsciekly: :ups:

[ Dodano: 2006-07-28, 11:19 ]
Ja kupie sobie tampon bez aplikatora ! :zabanowany:
Ostatnio zmieniony przez Inka 2006-07-28, 10:14, w całości zmieniany 1 raz  

karda90 

Wysłany: 2006-07-28, 15:59   Re: pierwszy tampon

Inka napisał/a:

Ja kupie sobie tampon bez aplikatora ! :zabanowany:

skoro nie wiesz jak go sie zaklada mimo iż powyzej jest wytłumaczona i na opakowaniu tez pisze, to nie masz wyjscia kup sobie z aplikatorem(sa latwiejsze w użyciu), albo zrezygnuj z plywania :dobani:

*simarik 
tyttö

Wysłany: 2006-07-28, 16:19   

Inka napisał/a:
Ja mam taki sam problem co ty tylko ja nie umiem założćtamponu !!!!!!!!!!

Żeby odpowiedzieć sobie na takie pytanie masz dosłownie arsenał żródeł gdzie znajdziesz jak, którędy itp, przede wszystkim mama, może być koleżanka, jak masz siostre to ona, instrukacja na opakowaniu, dziesiątki stron poświęcone tej tematyce, nawet ginekolog. Tylko trzeba umieć szukać i umieć pytać :]

#Prymas 
najśliczniejszy
kwietysta

Wysłany: 2006-07-28, 16:42   

Mam ochotę na małą krytykę. :]

simarik napisał/a:
przede wszystkim mama

Może nie ma mamy?

simarik napisał/a:
może być koleżanka

Może jest samotnikiem - tak jak np. ja?

Cytat:
jak masz siostre to ona

Ale pewnie nie ma. ;]

simarik napisał/a:
instrukacja na opakowaniu

Pewnie napisana wielkim skrócie - a poza tym, to, co napisane, nie dostarcza nam od razu doświadczenia. Wskazówki to za mało - potrzebna jest porządna autopsja. :]

simarik napisał/a:
dziesiątki stron poświęcone tej tematyce

Może nam ufa bardziej niż autorom tych dziesiątek stron? ;]

simarik napisał/a:
nawet ginekolog

Może się wstydzi? ;]

simarik napisał/a:
Tylko trzeba umieć szukać i umieć pytać

Dla niektórych odpowiedź na pytanie to za mało, aby na jej podstawie od razu coś umieć. Tak więc trzeba zrozumieć i "zaryzykować".

*simarik 
tyttö

Wysłany: 2006-07-28, 17:45   

Prymas napisał/a:
Mam ochotę na małą krytykę.

ja jeszcze większa ;]
Prymas napisał/a:
Może nie ma mamy?

nie musi być mama biologiczna, została przecież przez kogoś wychowana, jeżeli masz na myśli przypadek gdzie umiera dziecku mama, to wtedy ktoś przejmuje opieke nad nim gdy jest ono niepełnoletnie, wiesz przecież że rola matki nie opiera się tylko na urodzeniu, każdy ma jakąś mame, no ale wyjątki się zdarzają
Prymas napisał/a:
Może jest samotnikiem - tak jak np. ja?

Samotnicy żyją wśród nas, ale to ich wybór, brak otwartości występuje u niektórych, ale jest do przełamania i nie pisz, że nie bo sam najlepiej o tym wiesz
Ty samotnikiem? wierzysz w to jeszcze?
Prymas napisał/a:
Pewnie napisana wielkim skrócie - a poza tym, to, co napisane, nie dostarcza nam od razu doświadczenia.

a czy ona jest analfabetką? czytać ze zrozumieniem chyba potrafi, a jeśli nie zrozumie to zawsze może się zapytać pani która sprzedaje tampony, np w aptece, odpowiedź uzyska na pewno
Prymas napisał/a:
Może nam ufa bardziej niż autorom tych dziesiątek stron?

nie miałam na myśli stron gdzie wypowiadają się dziewczyny mające 13 lat o swoim pierwszym razie, ale takie gdzie wypowiada się specjalista
Prymas napisał/a:
Może się wstydzi?

kiedyś i tak każda dziewczyna będzie musiała się przełamać, a lepiej teraz niż potem, zresztą jaki wstyd? nie musi przecież iść do pana ginekologa, może iść do pani, a jak się jakaś dziewczyna wstydzi pani to nie wiem jak wyglądały jej przygotowania na bilans
Prymas napisał/a:
Dla niektórych odpowiedź na pytanie to za mało

a czego chcieć więcej od odpowiedzi na pytanie? o jakich gratisach piszesz?

#Prymas 
najśliczniejszy
kwietysta

Wysłany: 2006-07-28, 18:08   

simarik napisał/a:
nie musi być mama biologiczna, została przecież przez kogoś wychowana, jeżeli masz na myśli przypadek gdzie umiera dziecku mama, to wtedy ktoś przejmuje opieke nad nim gdy jest ono niepełnoletnie, wiesz przecież że rola matki nie opiera się tylko na urodzeniu, każdy ma jakąś mame, no ale wyjątki się zdarzają

A może to jest samotne dziecko z buszu, któremu przypadkiem internet podłączyli? A tak na serio to prawda, że prawo nakazuje przejęcie przez kogoś opieki, ale przypuśćmy, że matka umarłaby wtedy, kiedy miałaby powiedzmy... 10 lat. I przymuśćmy, że bardzo nie polubiłaby swojej macochy lub opiekunki z domu dziecka - w takim wypadku nie zwraca się do niej ze swoimi problemami. ;]

simarik napisał/a:
Samotnicy żyją wśród nas, ale to ich wybór

Czy ich wybór? Jeśli przez całe dzieciństo napotykają tylko bandę bezmyślnych kretynów to raczej nie ich wina. Zamykają się w sobie i wolą oglądać świat z własnej perspektywy.

simarik napisał/a:
ale jest do przełamania i nie pisz, że nie bo sam najlepiej o tym wiesz

Przy odpowiedniej pomocy jest do przełamania... Gdy jest się pozostawionym samemu sobie to raczej nic z tego.

simarik napisał/a:
Ty samotnikiem? wierzysz w to jeszcze?

Zależy jak na to spojrzeć... Wykluczyć nie mogę.

simarik napisał/a:
a czy ona jest analfabetką?

Być może jest. Może nawet przy pisaniu swojej wypowiedzi posługiwała się Wordem. :p

Cytat:
a jeśli nie zrozumie to zawsze może się zapytać pani która sprzedaje tampony, np w aptece, odpowiedź uzyska na pewno

Może raz spytała i wyjątkowo trafiła na wredną babkę - w takim wypadku mogła to uuznać za traumatyczne przeżycie i przysięgła sobie, że już nigdy nie będzie o nic pytać sprzedawców.

Cytat:
nie miałam na myśli stron gdzie wypowiadają się dziewczyny mające 13 lat o swoim pierwszym razie, ale takie gdzie wypowiada się specjalista

Ta... Już nieraz spotykałem się z artykułami, w których wypowiadał się niby "specjalista", a powypisywane były totalne głupoty. Miałbym zaufać jakiemuś obcemu specjaliście? ;] Niee. :p

Cytat:
kiedyś i tak każda dziewczyna będzie musiała się przełamać, a lepiej teraz niż potem

A może hasają po świecie kobiety, które mają np. ze 20 lat, a nigdy tamponów nie używały? :p Może tylko do podpasek się przekonały, a tamponów się boją? :p

Cytat:
zresztą jaki wstyd? nie musi przecież iść do pana ginekologa, może iść do pani, a jak się jakaś dziewczyna wstydzi pani to nie wiem jak wyglądały jej przygotowania na bilans

Najlepiej do obojniaka. rotfl No, z tym bilansem to dobry argument. :p Jestem bezsilny.

simarik napisał/a:
a czego chcieć więcej od odpowiedzi na pytanie? o jakich gratisach piszesz?

Można by tak np. komuś troszkę dopomóc albo pokazać na sobie. xD

*simarik 
tyttö

Wysłany: 2006-07-28, 18:47   

Prymas napisał/a:
I przymuśćmy, że bardzo nie polubiłaby swojej macochy lub opiekunki z domu dziecka - w takim wypadku nie zwraca się do niej ze swoimi problemami.

to miałam na mysli Panie filozofie ;)
Cytat:
no ale wyjątki się zdarzają

Prymas napisał/a:
Jeśli przez całe dzieciństo napotykają tylko bandę bezmyślnych kretynów to raczej nie ich wina.

myślę, że w dzieciństwie jeszcze dziecko nie widzi tego kto jest "bandą kretynów", owszem wydziela jakieś granice, ale nie widzi jeszcze tego jak Ty teraz - wnioskuje ze swojego dzieciństwa, nie uwierzę w to że 100% osób z otoczenia to "kretyni"
Prymas napisał/a:
Gdy jest się pozostawionym samemu sobie to raczej nic z tego.

raczej pozostawia się samemu sobie, a nie jest się pozostawionym [przez wszystkich w domyśle]
Prymas napisał/a:
Może nawet przy pisaniu swojej wypowiedzi posługiwała się Wordem.

to żeby tam coś napisać też musiała nią nie być :P
Prymas napisał/a:
Może raz spytała i wyjątkowo trafiła na wredną babkę - w takim wypadku mogła to uuznać za traumatyczne przeżycie i przysięgła sobie, że już nigdy nie będzie o nic pytać sprzedawców.

Prymas napisał/a:
Ta... Już nieraz spotykałem się z artykułami, w których wypowiadał się niby "specjalista", a powypisywane były totalne głupoty. Miałbym zaufać jakiemuś obcemu specjaliście? ;] Niee. :p

skrajne przypadki, ale zdarzają się
Prymas napisał/a:
A może hasają po świecie kobiety, które mają np. ze 20 lat, a nigdy tamponów nie używały? :p Może tylko do podpasek się przekonały, a tamponów się boją? :p

jak się boją tamponów, to ja się boję myśleć czego jeszcze
Prymas napisał/a:
Jestem bezsilny.

:hurra: ;)
Prymas napisał/a:
Można by tak np. komuś troszkę dopomóc albo pokazać na sobie. xD

"xD" mówi samo za siebie :P

KINIAKINIA19 

Wysłany: 2008-02-24, 18:54   

Moze troche glupie pytanie,ale czy to boli kiedy wklada sie tampon?

wciselko 

Wysłany: 2008-02-25, 00:27   

ja nie umiem tego wkladac, juz wole podpaske zamiast sie meczyc. Mnie to boli juz na samym poczatku wkladania :( probuje pod roznymi kontami i tak dalej , rozluzniam sie itp ale tak strasznie mnie boli ze masakra, nawet jak 'wchodzi' to ciagle jakbym nie miala tam wystraczajacej elastycznosci czy co (i to byly mini!) ;p
no nie wiem, pewnie to winna taktyki ;p

Odpowiedz do tematu