nie mówcie mi tylko, że muszę iść do lekarza, błagam... jak znam życie, to mi tak napiszecie. generalnie chodzi o częste infekcje grzybicze miejsc intymnych. kłopot w tym, że byłam u lakarza juz tysiące razy i mi przez caly czas mówi, że powinnam się przyzwyczaić, a ja nie mogę. nawet normalnie uprawiać seksu nie moge, ile razy mogę mowić chłopakowi, ze nie... no i ten dyskomfort jest okropny. dostałam po raz kolejny leki (flumycon i maść pimafucin), tym razem podobno jeszcze silniejsze (wczesniej stosowałam nystatyne, clotrimazolum i gyno-femidazol), ale wątpie, żeby to cokolwiek pomogło, bo nawet jak się wylecze tym, to pewnie na góra 3 dni
czy może któraś z Was ma sprawdzone sposoby, żebym jakoś nie miała tych paskudnych nawrotów?
_________________ Anybody can sympathize with the sufferings of a friend,
but it requires a very fine nature to sympathize with a friend's success
Wiek: 18 Dołączyła: 08 Sie 2006 Posty: 1498 Skąd: Psycholandia
Wysłany: 2006-12-08, 16:14
Mnie się wydaje, że skoro lekarz nie potrafi ci zdyt dobrze pomóc, to tym bardziej my nie potrafimy.
_________________ Nikt nie będzie wiedział, kim jestem,
tylko suknia mnie zdradzi szelestem,
więc założę na szyję kapelusz,
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.
Ostatnio zmieniony przez shala 2006-12-08, 16:15, w całości zmieniany 1 raz
ja nie miałam takiego problemu ale bardzo ci współczuje. Według mnie powinnaś pójść do innego lekarza, może prywatnego; no nie wiem ale na pewno musisz spróbować. Wypożycz lub kup książki na temat higieny intymnej i chorób kobiecych - przyystudiuj je dokładnie... zawierają informacje które mogą ci pomóc ( ja ci nie pomoge - nie wiem o tym [prawie] nic... mam dopiero 13 lat). POszukaj w necie... napewno nie ''pzryzwyczaj" się do tego tylko szukaj wyjscia az do skutku!! 3mam kciuki
_________________ Grzeczne dziewczynki dostaną się do nieba, niegrzeczne-wszedzie ;P
Wysłany: 2006-12-08, 21:32
Idź do lekarza ^^
_________________ MĄDREMU WYSTARCZY JEDNO SŁOWO - GŁUPIEMU NAWET REFERATU MAŁO Koreańczyków jest dwóchale nie są braćmimimo że obaj jedzą gruszki Nie zawsze trzeba wsłuchiwać się w głos europejskich stolic, tańczyć pod muzykę z Berlina - Vytautas Landsbergis
Wysłany: 2006-12-09, 00:16
thorido,
1. dbac o higiene
2. uzywac delikatnych plynow do higieny intymnej, polecam tez z bielendy z wyciagiem z debu
3. mowic chlopu zeby dbal o higiene
4. mozna podmywac sie wywarem z rumianku
5. jesli bierzesz/bralas antybiotyki to sie nie stresuj to normalne
_________________ zaczynam się tam gdzie inni się kończą...
dzięki za odpowiedzi... co do tego lekarza, to juz od pewnego czasu myślałam o zmianie, ale ja to tak mam, że jak się juz do jednego przyzwyczaje to potem ciężko mi zmienić ale chyba będę musiała...
a profilaktycznie to używam tylko bawełnianych i bezzapachowych wkładek i podpasek, tamponów w ogóle nie... ostatnio przeczytałam też że słodyczy nie wolno jeśś to też z wielkim bólem ograniczyłam... nie wiem, ten lekarz mi nic nie mówił ani o słodyczach... nie informuje mnie o niczym.. teraz ja mam dostęp częstszy do netu, to tak szukam różnych artykułów itp. dowiedziałam się, ze mój chłopak powinien się przeleczyć!!! a mój gin-konował NIGDY mi nic dla niego nie dal! dlaczego ja zawsze musze trafić do jakiegoś niekompetentnego lekarza?! jeszcze oprócz tego dużo ludzie piszą o probiotykach. że to osłonowo, ze to jakaś ochrona, profilaktyka, że obniżają pH i normalizuja mikroflore i że zawsze po kuracji lekami albo w trakcie powinno sie je stosować. a ja co? ja nigdy nic takiego nie dostałam! więcej sie można z internetu dowiedzieć niż od lekarza kurcze blade... w poniedziałek na bank umawiam się do innego lekarza, jeszcze przez weekend wyszukam więcej informacji i o tych probiotykach, który najlepszy itd i pójde już troche douczona do lekarza i nie dam sie tak łatwo zbyć. wrr
Wysłany: 2006-12-10, 03:56
thorido napisał/a:
dowiedziałam się, ze mój chłopak powinien się przeleczyć!!! a mój gin-konował NIGDY mi nic dla niego nie dal!
i nie powinien , za to powinien cie poinstruowac zeby chlop sie do urologa przeszedl!
przeciez ona cie moze wtornie zarazac nawet jesli nie ma zadnych objawow
grzybicy mydlem nie zwalczysz
_________________ zaczynam się tam gdzie inni się kończą...
taa.. no więc umówiłam się już na wizytę do zupełnie innego lekarza... jeszcze zbieram informacje co i jak się powinno leczyć, a potem to wszystko skonsultuje z lekarzem i się powypytuje. faceci podobno dostają jakiś lek doustny i masc do smarowania i tyle. u nich podobno często grzybica przechodzi bezobjawowo. no nie wiem. narazie kupiłam sobie jeszcze (zresztą też wyszukane w necie) tabletki o nazwie lacibios femina, które podobno się łyka wlasnie profilaktycznie w celu odbudowy flory bakteryjnej, albo przy kuracjach antybiotykowych itp... no nie wiem... zobaczymy. podoba mi się w nich to że nie musze ich wpychać "tam", bo strasznie tego nie lubie i potem wypływa przez cały dzień, a tutaj tylko łykam i pos sprawie. hm... no to do wizyty jakoś tam będzie. a może możecie mi jeszcze doradzić, o co konkretnie mam się spytać lekarza, albo co mu powiedzieć czy jak? bo nie chce znów wyjść niedoinformowana jak zwykle ale to też przez to, że ja się strasznie stresuje tymmi wizytami
Kiedy pierwszy raz robiłem minetkę mojej byłej, najpierw poszedłem po radę do siostry. Ona też to miała, dużo dziewczyn to ma i musi się przemęczyć. Powiedz swojemu partnerowi, żeby BARDZO dbał o higienę, a w szczególności jeżeli bierze się za "robótki ręczne". Wtedy dłonie musi mieć nieskazitelnie czyste. Bo kobieta to delikatna istotka i bardzo łatwo może coś złapać. Facet może mieć pod napletem choróbsko i nawet o tym nie wiedzieć .
Zmień lekarza i wcinaj dużo jogurtów naturalnych. Poza tym do higieny używaj specjalnych płynów które nie zakłócają naturalnego pH. Zrezygnuj ze zwykłego mydła bo ma odczyn zasadowy. A jak wiadomo miejsca intymne (i nie tylko zresztą) mają odczyn lekko kwaśny
lekarz zmieniony na strasznie miłą panią ginekolożke trafiłam i chyba kompetentna, bo załamała rece jak jej opowiedziałam moją historie z grzybkiem i od razu, konkretnie kazała mi zrobić badanka itd bez wciskania na ślepo leków.
a swoja drogą, to nawet od kiedy łykam ten lacibios femina jest nieźle. hurtem w aptekach internetowych kupuje i wychodzi mi taniej niż jak się musiałam co i rusz leczyć hehe a jak sie pytałam gin o ten probiot to powiedziała, ze to (z tego co ona sie orientuje) najepszy taki preparat na rynku
_Kasieńka_, wcinam jogurty naturalne bez cukru litrami i sobie ostatnio wylukałam bardzo fajny płyn do higieny intymnej Ziaji. zawiera borówke, kwas mlekowy i d-pantenol. bardzo ładnie pachnie i z tego co się dowiadywałam (już lekko mam obsesje na tym punkcie) jest przebadany i zalecany kobietom przy menstruacji i przy częstych infekcjach
wiem co czujesz.tez kiedys mialam takie infekcje. wracaly co 3 mies.teraz narazie jestem po leczeniu i mam spokoj.
najwazniejsze bys nie tylko ty brala leki ale chlopak takze. moj gin za kazdym razem przepisuje mi takie tabl doustnie (nie pamietam nazwy ale jest ich 7) ja za pierwszym razem biore 2 i 2 musze dac chlopakowi inaczej on znow mnie zarazi a potem nastepne 3 tabl biore co 3 dni.
polecam LACTO VAGINAL jest do kupienie bez recepty to takie globulki dopochwowe pomaGAJA UTRZYMAC ODPOWEDNIE pH by grzyby nie mogly sie rozwijac.
powinnas uwazac z plynami do higieny intynej-jesli jest nieodpowiedni to rowniez moze wywolac podraznienia.
pozdrawiam
arh+, właśnie juz teraz dużo leków nie biorę. w zasadzie wcale. juz teraz lece tylko na lacibios femina, bo niestety lekarka mi powiedziała, ze żeby efekt był, to muszę tak połykać go przez conajmniej pół roku... że po tygodniu, dwóch to efektów jakiś super hiper nie zaobserwuje. ale ciesze się, że wreszcie trafiłam na miłą i porządna pania doktór, która się mną zajeła i nie olewa i mówi, co i jak
Żanetka, wiem wiem, a raczej wreszcie wiem, że ważne są probiotyki, ale szczerze mówiąc (i ze względu na forme "do połykania" i ze wzgledu na skuteczność) wole lacibios femina od lactovaginalu. zwlaszcza, ze mi ginekolożka polecała to bardziej.
a na płyny też uważam.. w zasadzie to już staram sie na wszystko zwracać uwagę hiehie
ale dzięki za wszystkie porady. mile sie zaskoczyłam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.