Wiek: 18 Dołączyła: 08 Sie 2006 Posty: 1499 Skąd: Psycholandia
Wysłany: 2008-01-17, 14:16 Krępowanie stóp
Inspiracja do założenia tegoż tematu - książka 'Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz'
Wikipedia:
Cytat:
Krępowanie (bandażowanie) stóp - chiński obyczaj kultywowany od ok. X do początków XX wieku, polegający na bandażowaniu stóp dziewcząt, celem ich skrócenia i deformacji prowadzących do pożądanego efektu estetycznego. Krępowanie stosowano początkowo u dziewcząt z wyższych klas społecznych, od których nie wymagano wykonywania intensywnych prac fizycznych.
Idealna długość stopy - 7 cm (!), kobiety które nie były poddane w dzieciństwie temu zabiegowi miały zagwarantowaną przyszłość służącej lub małej synowej (kobieta o najniższej pozycji w społeczeństwie, zmuszona współżyć z każdym mężczyzną, który by sobie tego zażyczył)
Krępowanie stóp było bolesne, przez resztę życia kobiety poruszały się wolno i z trudem. W przypadku zagrożenia, wojny itp miały bardzo ograniczoną możliwość ucieczki.
Buciki:
Dajecie, jakież to jest Wasze zdanie na temat tego dość okrutnego chińskiego zwyczaju.
_________________ Nikt nie będzie wiedział, kim jestem,
tylko suknia mnie zdradzi szelestem,
więc założę na szyję kapelusz,
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
Dla mnie to jest chore, a czytałam o tym w ksiażce "chińsk kopciuszek" (btw piękna). Nie rozumiem dyskryminacji o rozmiar stopy, długość szyi. Dla mnie to poprostu chore
_________________ "Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje, ale nikt do końca jej nie rozumie"
Deformacja w celu upiększenia.. Oczywiście, że jest to chore. Ale należy również spojrzeć na to z innej strony. Takie wkładanie kół do języka, czy też wydłużanie szyi zakorzenione jest w tych kulturach. Zatem zapewne ciężko jest im sobie wyobrazić, że kobiety mogą żyć ze stopami dłuższymi niż 7 cm, czy też szyją normalnych rozmiarów.
_________________ Taniec jest jak powietrze.. Zacznijmy oddychać ;-)
Spójrzcie też na to z tej strony, że może ludzie z innych kultur patrzą z politowaniem na powiększanie piersi, ust, wycinanie żeber, czy chociażby przesadne odchudzanie*. Chociaż nawet ja patrzę na to z politowaniem.
Wysłany: 2008-01-17, 23:12
shala napisał/a:
Dajecie, jakież to jest Wasze zdanie na temat tego dość okrutnego chińskiego zwyczaju.
Co kraj to obyczaj, jak dla mnie torche chore, zwlaszcza ze 7 cm to chyba nawet lydka nie ma, latwiej by bylo poprostu je odciac. Kobiety zawsze mialy najgorzej...
Oglądałam kiedyś o tym na discovery i mimo, że było to ladnych pare lat temu to pozostało mi w pamięci. Oczywiście, że powinno się zakazać tego zwyczaju i że jest on bardzo okrutny, ale...
gdyby ktoś mi powiedział, że jeśli nie "skrzywdze" tak córki to zostanie jakąś nic nie wartą szmatą, to bym jej te nóżki bandażowała... niestety. Więc nie dziwie się matko, że tak robią.
_________________ Możesz poprowadzic moje auto
Tak, zamierzam zostać gwiazdą
Możesz prowadzic moje auto
A ja cie kocham
Wysłany: 2008-01-18, 10:58
miss irony napisał/a:
gdyby ktoś mi powiedział, że jeśli nie "skrzywdze" tak córki to zostanie jakąś nic nie wartą szmatą, to bym jej te nóżki bandażowała... niestety. Więc nie dziwie się matko, że tak robią.
to jest barbarzyński rytuał... i nie do zaakceptowania, ale takie juz są uroki kolejnych "anomalii" kulturowych kolejnych juz pokoleń.... jako przykład podam obcinanie uszu i ogonów psom (teraz juz zakazane) ... gwarantuje że jeśli powiedzie o tym swoim wnukom, stwierdzą że żyliśmy w epoce barbarzyńskiej ... a dla nas to było całkiem "normalne" ... przykre ale "normalne" ...
Wiek: 18 Dołączyła: 08 Sie 2006 Posty: 1499 Skąd: Psycholandia
Wysłany: 2008-01-19, 10:58
Tam w Chinach ten zwyczaj jest już zakazany od 1912, a 'w 1949 roku całkowicie go wypleniono'.
a najśmieszniejsze jest to, że skrępowane stopy kobiety dla mężczyzny były tak podniecające jak dzisiaj np kobiece strefy intymne.
_________________ Nikt nie będzie wiedział, kim jestem,
tylko suknia mnie zdradzi szelestem,
więc założę na szyję kapelusz,
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.
To jest najdziwniejsze. Niby oczywistym jest, ze w takich wypadkach powinno sie 'ucywilizowac' ludzi kultywujacych takie zwycaje, ale w tym samym czasie nie mamy przeciez prawa ingerowac w ich kulture.A zlotego srodka nei ma.
W kazdym razie. Dobrze, ze zwyczaj juz nie obowiazuje.
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
uba, tak, albo oni powinni byli ucywilizowac nas. ;-]
daj spokoj, dobrze wiesz o co mi chodzi
z punktu widzenia wspolczesnego czlowieka to bylo barbarzynstwo po prostu
Wysłany: 2008-02-06, 20:33
Ciężko przekonać ludzi, którzy coś kultywują (czy jak to tam się pisze ;d) przez tak długi okres czasu.
Bo tacy ludzie uważają to za normalne i z politowaniem patrzą.. na nas.
Tak, tak, straszne, niedobre złe i w ogóle, zgadzam się.
Ludzie wierzą że to co robią, nawet jeśli tego nie rozumieją, że to jest dobre, bo tak było..
I co tu ma jakiś Polak do gadania. Ich kultura. My też idealni nie jesteśmy, nie? (patrz chociażby katolicy)
_________________ Obłęd spędzonych dni.
Schowana w kącie twojej szafy, czekam na cud.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.