Forum Dyskusyjne :: Druga ciąża:)

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Polecamy: prawo chi-kwadrat

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Kobiety » Druga ciąża:)

Druga ciąża:)
Autor Wiadomość

DżaNA 

Wysłany: 2007-01-31, 21:03   Druga ciąża:)

moja przyjaciółka bedzie miała już drugie dziecko:) jej pierwsze czyli Natalka ma juz roczek.
Zastanawiam sie czy to nie za szybko jak na nastepne beby,
A tak wogóle to jest strasznie zmartwiona bo nie wie czy sobie da rade, jedno dziecko to duża odpowiedzialność a dwoje to juz OGROMNA:)
kto z was ma juz takie doświadczenia? samemu albo w rodzinie?

Kasieczek 
szybko mówiąca

Wysłany: 2007-01-31, 21:06   

Wiesz.. wszystko zależy od sytuacji w jakiej się znajduje. Ma męża? Rodziców? Rodzinę? I czy ma: pracę? pieniądze? wolny czas?
I ile ma lat?= dojrzałość, odpowiedzialność, bla bla

#bLu 
I dont like iT

Wysłany: 2007-01-31, 21:09   

Kasieczek napisał/a:

I ile ma lat?= dojrzałość, odpowiedzialność, bla bla

[color=blue]a to od kiedy jedno roowna sie drugiemu? kolejna nieprzemyslana wypowiedz..

hmm.. co za roznica jaki odstep czasowy.. wazne ze sie ciesza:) jesli maja do tego warunki-to super:):) jesli nie i problemy z kasa-tylko zal ze nie stosowali antykoncepcji..
/color]

DżaNA 

Wysłany: 2007-01-31, 21:18   

no więc ma 20 lat i ma męża już od ponad roku, właśnie buduje jej sie domek o którym marzy. jeśli codzi o finanse to raz jest spoko ale czasem nie ma nawet na chleb. chciała bym usłyszeć jakieś doświadczone wypowiedzi,

Idia 
pomaluj mi paznokcie

Wysłany: 2007-01-31, 21:32   

nie mam dzieci i nie planuje. Ma 20 lat i drugie dziecko w drodze jak dla mnie b. wczesnie. No ale coż zrobic. Musi dac rade.

'' - Ludzie przybierają wciąż nowe maski...
- A co kryje się pod tymi maskami?
- Cała masa gówna. ''

Erill 
Tęskniąca Dzioucha

Wysłany: 2007-02-01, 03:10   

Rany! To ja powinam miec juz pokazna gromadke w tym tepie :P
Hyh.. Ona w drugiej ciazy a ja w jej wieku nie wiedzilam co to sex :lol:

Miodowo.

*miss irony 

Wysłany: 2007-02-01, 11:15   

Rok róznicy pomiedzy rodzeństwem jest akurat. Skoro buduje dom i nie jest sama to nie ma co narzekać. W polskich warunkach większośc młodych małżeństw może tylko pomarzyć o własnym mieszkaniu, a co dopiero domu. Niech się cieszy i nie przeżywa bo to źle działa na dziecko. Co się stało to się nie odstanie.
A ja cie kocham

*Apple 

Wysłany: 2007-02-01, 14:53   

No to ciesz się razem z nią,że ma dzieci. Na pewno powstały jako owoc miłości, a dzieci są przecież błogosławieństwem :)
A co do domu, jeżeli buduje dom, to chyba taka biedna nie jest by klepać biedę.

Anii09 
PaDfOoT :P

Wysłany: 2007-02-01, 20:15   

Jeśli ufa mężowi, razem planują przyszłosć, mają fundusze i jak narazie dobrze zajmują się pierwszym dzieckiem to nic nie stoi na przeszkodzie:) :) :) życze jej powodzenia

a_a 

Wysłany: 2007-02-01, 20:17   

DżaNA napisał/a:
jeśli codzi o finanse to raz jest spoko ale czasem nie ma nawet na chleb.
i sie za dzieci bierze ?
potem sie kurde dziwią żę w domach dziecka nie ma miejsca.

DżaNA 

Wysłany: 2007-02-01, 21:18   

widze a_a że jesteś kompletnie niedijrzała, jak bedziesz miała jakies doświadczenia to pogadamy. Ja w tym poście prosze o jakieś mądre wypowiedzi a nie trele morele........ :zabawa:

a_a 

Wysłany: 2007-02-02, 16:37   

ja przepraszam bardzo ale jak się nie ma pieniędzy na samochód to się go nie kupuje trochę płytkie porównanie ale nie wiem po co decydować się na dziecko jeśli nie ma się środków na zapewnienie mu dobrych warunków życia.
po za tym widzę tu raczej brak odpowiedzialności za czyny u tej dziewczyny.

DżaNA 

Wysłany: 2007-02-02, 22:44   

a tak wogóle to chodziło mi czy sobie poradzi w wychowaniu naraz tak małych dzieci, a pieniądze są a raz ich nie ma.A przecież czasem wcale sie nie planuje dzieciaka a tu.....kapa.

Idia 
pomaluj mi paznokcie

Wysłany: 2007-02-02, 23:54   

DżaNA napisał/a:
chodziło mi czy sobie poradzi w wychowaniu naraz tak małych dzieci
jak nie to super niania i gotowe :rotfl:
DżaNA napisał/a:
przecież czasem wcale sie nie planuje dzieciaka a tu.....kapa.
no nie uwazna dziewczyna i chłopak to teraz mają. Muszą sobie poradzic nie ma wyjscia.

'' - Ludzie przybierają wciąż nowe maski...
- A co kryje się pod tymi maskami?
- Cała masa gówna. ''

Thar 

Wysłany: 2007-02-09, 15:23   

DżaNA napisał/a:
a tak wogóle to chodziło mi czy sobie poradzi w wychowaniu naraz tak małych dzieci

Hmmm to czy sobie poradzi nie zależy od nas, więc nic nam tu wyrokować. Powinnaś raczej się zastanowić jak jej pomóc, gdy nie będzie sobie potrafiła radzić z dwójką małych dzieci, ale taż jak ją wspierać gdy będzie dawała sobie radę. Dla mnie 20 lat to zdecydowanie za szybko na dziecko - tym bardziej na drugie. Powinna przede wszystkim zadbać o to, by w najbliższym czasie nie zaszła w ciążę po raz trzeci. Dwoje małych dzieci to nie lada obowiązek i obciążenie dla kobiety. Powinna liczyć się z tym, że czekają ją same wyrzeczenia i zmęczenie. Nie wiem czy 20-sto letnia kobieta będzie miała tyle wewnętrznej ale i zewnętrznej siły by wychować dwójkę ruchliwych dzieci, ale z pomocą najbliższej rodziny i przyjaciół na pewno szanse na to się zwiększą.

Wampirzyca :) 

Wysłany: 2007-02-12, 11:31   

Oczewiscie, każdy powinnien jej pomóc i służyc nie zbędną radą. Może i szybko maja te dzieci, ale przeciez mogli myśleć wcześniej... Nie wiem jak to jest, ale mam nadzieje że zajdę w ciąże we właściwym czasie :beta:

----------
Wzorowa męczycielka biedronek i doktor szajba ;)

Nisia 

Wysłany: 2007-02-16, 18:47   

Z dwojgiem dzieci nie jest dużo ciężej niż z jednym choć już przy jednym roboty jest mase. Nie zdecydowałabym sie na kolejną ciąże tak szybko ale dlatego że wole gdy między rodzeństwem jest większa różnica wieku ;)
Z dwojgiem dzieci doświadczenia nie mam ale mój brat ma dwoje dzieci z różnicą 10 miesięcy (drugie to 100% wpadka) i razem z żoną radzą sobie super :)

*faris 

Wysłany: 2007-02-16, 18:51   

DżaNA napisał/a:
a tak wogóle to chodziło mi czy sobie poradzi w wychowaniu naraz tak małych dzieci

zależy jak je będzie wychowywać...
Poza tym znam rodziny gdzie dzieci było 3 - i każde rok po roku i jakoś rodzice sobie radzili.
Pomiędzy moją siostrą i mną jest co prawda różnica 3 lat, ale siostra była chora i właściwie ja szybciej się rozwijałam od niej i mama nas sama wychowywała i jakoś sobie dała radę. Z pieniędzmi też różnie bywało, ale jak się chce to się jakoś poradzi.
Mumiiiiinki!

#Magda 
z przymrużeniem oka

Wysłany: 2007-02-16, 20:37   

generalnie uważam, że osoba mająca mozliwości by się wykształcić i zdobyć dzieki temu porzadne stanowisko pracy, a tym samym zapewnić sobie jako taką przyszłość powinna sie wstrzymać z wydawaniem na świat dzieci.
nastoletnia dziewczyna sama sobie nie jest w stanie zapewnić odpowiednich warunków na zycie, a tym bardziej dziecku. ubolewam nad tak niskim poziomem świadomości dotyczącej antykloncepcji jaki mamy w polsce i mam nadzieję, że sie to zmieni.

osobiście mam wiele koleżanek, które są mamusiami jednego, dwojga dzieci, albo dopiero mającymi zostac matkami. widze, że nie wszystkie sobie z tym radzą... no ale zyczę im wszystkiego co najlepsze.

Nisia 

Wysłany: 2007-02-16, 21:17   

Magda napisał/a:
ubolewam nad tak niskim poziomem świadomości dotyczącej antykloncepcji jaki mamy w polsce i mam nadzieję, że sie to zmieni.

Nie zawsze chodzi o wiedze na temat antykoncepcji czy niezabezpieczanie sie, są też wpadki.
Magda napisał/a:
widze, że nie wszystkie sobie z tym radzą...

Dobrze że nie należe do tej grupy tylko tej 'radzącej sobie' ;)

Odpowiedz do tematu