Forum Dyskusyjne :: seks a spowiedź????

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Seks i erotyka » seks a spowiedź????

seks a spowiedź????
Autor Wiadomość

chmarcoch 

Wysłany: 2008-06-15, 21:20   

Tak nawiasem to te księgi, które są w Biblii, zostały uznane przez Kościoł za natchnione. Bynajmniej tak mi się bardzo wydaje.
ciekawa świata może inni mają rację. Trochę mi przykro jak przeczytałem to, że Ty wcale tego nie żałujesz. Moim zdaniem jest to grzech, a skoro się popełnia grzech i go nie żałuje, to w naszym sercu panuje znieczulica i nasze sumienie jest "zatrute". Wiem, że jest tu wiele szesnastek po pierwszym razie, więc może one się wypowiedzą. Tylko tak w miare wierzących, bo tu jeden Świadek Jehowy, tu wiara "francuska", więc nie wiadomo, kto z punktu widzenia, której religii się wypowiada. Ja Ci radzę się wyspowiadać, ale skoro nie czujeż żalu i skruchy przed Bogiem z popełnionego czynu to sam nie wiem. Nie chcę napisać szkoda mi Ciebie, ale to chyba by najlepiej odzwierciedlało to co czuję w tym momencie, po tym jak przeczytałem, że nie żałujesz. Może bardziej żal mi Twego sumienia. A, że sumienie jest częścią nas to logiczną jest rzeczą, że i Ciebie. Ale nie uważam, że jesteś głupia, nierozsądna. Tylko żal mi Ciebie z takiego moralnego, etycznego i duchowego punktu widzenia. Pozdrawiam serdecznie. :ok:

ciekawa_swiataa 

Wysłany: 2008-06-15, 21:27   

oj tam..... :| przestan.. ja mowię, że przed bogiem zaluję, czuję przed nim skruchę, bo wiem ze nie zrobilam tak jak On kazal ale z drugiej strony ja sama tego chcialam wiec wobec siebie nie mam czego zalowac tylko wobec tego ze to się nazywa grzech. ;) :P :P:P

[ Dodano: 2008-06-15, 22:29 ]
zresztą religia swoją drogą... miłość swoją drogą.... tak myślę... Jestem wierząca i wyspowiadam się z tego, bo wiem ze to jest grzech ale kochac mojego chlopaka będe nadal..:)

Tusilla 
istota zakochana

Wysłany: 2008-06-15, 21:53   

Od zawsze mój ksiądz wpajał nam, że popełniamy straszny grzech, nie mówię tu o samym seksie -"nie cudzołóż"- . Wyspowiadałam się raz i to był mój ostatni raz, może po prostu trafiłam na księdza który domagasz się każdego szczegółu, nie mówiąc o tym jakie kazanie dał, żenada..
Grzeszę no cóż pójdę do piekła.

Bamborelo 

Wysłany: 2008-06-16, 11:35   

a co to jest spowiedź...??

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-06-16, 11:40   

Voncuver. Ehh... nic nie rozumiesz. Chodziło o to, że seks przed ślubem jest tak głupi jak ślub dawany przez kościelnego i że waga czystości przedmałżeńskiej jest tak wielka jak sakramentu wiążącego kochających się ludzi na całe życie.

Bamborelo - nie zadawaj głupich pytań. nawet jeżeli nie jesteś katolikiem, to raczej wiesz co to jest spowiedź...
A jeżeli jesteś już na tyle niepoinformowany, to odsyłam do Wikipedii. trzy razy kliknąć i jest.
http://pl.wikipedia.org/w...ty_i_pojednania

voncuver 

Wysłany: 2008-06-16, 12:07   

(Sz)Arek, zrozumiałem aluzje jednak uważam że ksiadz głupio postąpił i ja bym wyszedł od niego jeśli coś takiego by mi powiedział zresztą każdy ma swój pogląd na czystość przedmałzeńską dla mnie ślub w kościele to jedynie formalność jeśli kocham kogoś i chcę być z nią na całe życie to zgadnij co?? mam gdzieś to co mówi ksiądz i wszyscy dookoła

a Bamborelo, moze nawet nie zapytał sie głupio tylko ironicznie moze chce sie dowiedzieć czym dla was jest spowiedz?? bo jeśli to jest wyklepanie pary wersów przed księdzem to jednak ma to niewiele wspólnego ze spowiedzią

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-06-16, 12:28   

Dla mnie sakramenty - czy to ślub, czy to pokuta - to coś co biorę naprawdę na poważnie i nie są dla mnie tylko odklepaniem, czy formalnością...

*faris 

Wysłany: 2008-06-16, 13:32   

A jak się już ktoś chce wyspowiadać to nie lepiej 'upatrzeć' sobie spowiednika, o którym wiadomo, że 'dobrze' spowiada i stara się zrozumieć ludzi ?

Prawda jest taka, że nie każdy ksiądz się nadaje do spowiedzi.
Chociaż, czasem trudno się też dziwić, jak np. przed świętami cały dzień taki spowiada, a tu jeszcze ktoś mówi że nie żałuje za grzechy ale przyszedł do spowiedzi bo tak trzeba, czasem nerwy też mogą ponieść ;-)

Jak już ktoś chce się wyspowiadać i naprawdę ma z czego, to może lepiej poszukać jakiegoś fajnego księdza ? Zawsze też można się 'umówić' na spowiedź. Żeby nie było, że za Tobą kolejka, Ty chcesz to odwalić, a ks. się zaczyna drzeć.
A jak ksiądz faktycznie zaczyna się drzeć, to najlepiej wstać i sobie pójść. Człowiek to nie śmieć. A spowiedź to nie sala rozpraw.
Mumiiiiinki!

Bamborelo 

Wysłany: 2008-06-16, 13:51   

Nie żyjmy w 15-18 wieku, gdzie dziewictwo było w cenie... Inne czasy inna młodzież... Nie ma w tym nic złego...

P.S Czemu służy spowiedź? Jestem ateistą to fakt, ale z tego co wiem to żeby dostać rozgrzeszenie nie trzeba iść do księdza, który w zależności jaki ma humor to je da czy nie. Podobno to Pan bóg daje rozgrzeszenie, więc wystarczy się do niego pomodlić przed pójściem spać i wyspowiadać. Ksiądz może powiedzieć rozgrzeszam, a Pan bóg nie i co wtedy? Nie mam nic do wiary jako-takiej, ale nie podoba mi się instytucja kościelna, która kłóci i wzburza naród. Ale nie róbmy offtopa. = )

P.P.S voncuver dobrze to odebrałeś = )

P.P.P.S Sroki voncuver zmieniłem = D
Ostatnio zmieniony przez Bamborelo 2008-06-16, 14:06, w całości zmieniany 1 raz  

voncuver 

Wysłany: 2008-06-16, 14:02   

Bamborelo, voncuver nie vancouver ale nie ważne
mnie tam uczyli trochę inaczej ze z lekkich grzechów możesz sie wyspowiadać przed bogiem modląc się a z cięzkich to musisz isc do ksiedza i się wyspowiadać jako ze ksiadz jest łącznikime z bogiem coś takiego

faris, często jednak bywa tak że spowiedz jest zamieniana w sale rozpraw a ksiadz wcale nie stara sie zrozumieć człowieka tylko go potępia
i dlatego ja sie nie spowiadam z tego co robię odpowiadam przed sobą i kodeksem karnym

Bamborelo 

Wysłany: 2008-06-16, 14:08   

Nie ma czegoś takiego jak łącznik z bogiem... Podobno bóg jest wszędzie, wszystko widzi i wie... Więc nie widze sensu jako-takiej spowiedzi... Chyba wystarczy go za to przeprosić i starać sie nie robić tak więcej... ^^ Niestety to się nie tyczy straty dziewictwa :zabawa:

voncuver 

Wysłany: 2008-06-16, 14:18   

z tego co pamiętam z lekcji religii to właśnie przez ksiedza uzyskuje się w sakramencie spowiedzi pełnego rozgrzeszenia z ciężkich grzechów z lekkich grzeców powtórzę wystarczy żałowac ze grzechy ale z ciezkich to juz trzeba się udać do spowiedzi przynajmniej mnie tak uczyli katecheci i księża

Bamborelo 

Wysłany: 2008-06-16, 14:23   

Mam inną teorię na temat tych ciężkich grzechów... Jakoś w dawnych czasach łapało się morderców i innych oszustów, nie?? :krzeslem:

Ale nie ważnie, bo się robi :offtopic:

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-06-16, 15:27   

Jeżeli jesteś ateistą, to raczej tego nie zrozumiesz, bo sakrament pokuty to dość skomplikowana sprawa oparta na Miłosierdziu Bożym, ale tez pośrednictwie spowiednika, którego Jezus ustanowił słowami: "Którym grzechy odpuścicie są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane"

Co do spowiedników, to muszę przyznać, że w naszej parafii mam wspaniałych księży. Najpiękniejsza dla mnie była spowiedź z całego życia przed bierzmowaniem. Odbyła się ona w pokoju. Siedzieliśmy na krzesłach, patrząc na siebie i wszystko odbywało się na zasadzie dialogu z kapłanem. nie czułem wtedy strachu, ani lęku, ale mogłem się otworzyć i nie wstydzić swoich grzechów i dyskusji o nich.

*faris 

Wysłany: 2008-06-16, 16:26   

voncuver napisał/a:
faris, często jednak bywa tak że spowiedz jest zamieniana w sale rozpraw a ksiadz wcale nie stara sie zrozumieć człowieka tylko go potępia

No i dlatego mówię, że nie każdy ksiądz się nadaje do spowiedzi. Naprawdę, ważne jest trafienie na odpowiedniego spowiednika, co czasem bywa trudne.
To tak samo, jak nie każdy się nadaje na księdza.
Mumiiiiinki!

Tabris88 
?

Wysłany: 2008-06-16, 16:56   !

W tej zabawie chodzi o to, że:

Przestrzegasz zasad i wciąż jesteś w gronie owej wiary.
Nie przestrzegasz zasad lub naginasz je według swojego przekonania i woli i już nie jesteś w gronie owej wiary.

Pewne zasady nie zostały stworzone żeby je łamać, a bezwzględnie przestrzegać.

Metaxa - zapamiętaj swoje słowa i może kiedyś jeżeli coś tam takiego jest zaśmiej się sobie w twarz i zrozum swój błąd. ;)

#bLu 
I dont like iT

Wysłany: 2008-06-16, 17:01   

nie bzykajcie sie i tyle ;] tylko po slubie i to tylko koscielnym! a najlepiej tylko raz- aby poczac dziecko. nie zapominajcie o niezabezpieczaniu sie bo to takze grzech! tak samo jak masturbacja! a potem juz tylko moher na banie i zdewociale sasiadki wsrod gronie znajomych. i jazdaaa!

chmarcoch 

Wysłany: 2008-06-16, 18:56   

Tabris88 bardzo mądrze Ci odpowiedział ciekawa świata. Wszyscy Ci tam wypisują, że nie ma w Ewengeliach wprost napisane, że przed ślubem nie możesz uprawiać seksu, ale pamiętaj, że oprócz Prawa Bożego stoi nad Tobą prawo kanoniczne - kościelne i jesteś zobowiązana go przestrzegać... póki jestes w gronie wiary katolickiej. Możesz miec inny pogląd niż ów prawa, ale dura lex sed lex ("twarde prawo, ale prawo"). Zatem do spowiedzi. Seks nie z mężem przed slubem to grzech, ktory popełniłaś. Oczyść się czym prędzej. Pozdrawiam serdecznie.

voncuver 

Wysłany: 2008-06-16, 19:13   

chmarcoch, est modus in rebus wszystko ma swoje granice wierny przedewszytskim podlega prawom boskim a nie prawom kościelnym a jeśli one wkraczają za bardzo w życie wiernego to wierny ma prawo je odrzucić i jeśli to co reprezentują władze koscielne nie podoba się komuś to moze to odrzucić a musisz pamiętać że człowiek omylną istotą jest a to on wymyślił prawa kościelne i mogą one być błędne wiec grzechem jest to co mówi pismo św. a nie to co mówią władze koscielne

chmarcoch 

Wysłany: 2008-06-16, 20:14   

voncuver napisał/a:
jeśli to co reprezentują władze koscielne nie podoba się komuś to moze to odrzucić

I właśnie dlatego Tabris88 napisał o gronie wiary. Zasady KATOLICKIEJ wiary są proste. ja mówię cały czas o wierze KATOLICKIEJ. A w niej seks przed ślubem jest grzechem. Jeżeli ktoś nie uznaje praw kościelnych no to sorry, ale nie wiem jak się śmie za katolika uważać. Pismo Świete napisano wieki temu i połowa tego co tam pisze nie ma odniesienia do współczesności. Po to są prawa kościelne.

voncuver napisał/a:
grzechem jest to co mówi pismo św. a nie to co mówią władze koscielne

Nie wiem dla kogo, ale dla katolika na pewno nie! Zrozum, że ciekawa świata należy do wiary katolickiej i chce wiedzieć co powinna zrobić, aby być w porządku w tej wierze. Więc nie """heretykuj""" mi tu, że jak mi się prawo kościelne nie podoba to liczy się tylko Pismo Święte. Wtedy już nie ma mowy o chrześcijańskiej wierze wyznania rzymsko - katolickiego. Tylko o własnych przekonaniacxh PODOBNYCH lub NAJBLIŻSZYCH tej czy innej wierze.

Odpowiedz do tematu